Έξυπνες ιδέες για να οργανώσουμε σωστά το σαλόνι μας

2

Το σαλόνι είναι σίγουρα ο πλέον πολυχρηστικός χώρος του σπιτιού μας. Σε αυτόν δεχόμαστε τους φίλους μας, βλέπουμε τηλεόραση, παίζουμε με τα παιδιά, συζητάμε αλλά και γευματίζουμε – ιδιαίτερα μάλιστα στα σύγχρονα σπίτια που, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο χώρος της κουζίνας είναι στην ουσία ενιαίος με αυτόν του σαλονιού και χωρίζεται απλά από ένα πάσο.

Έτσι, ως χώρος …πολλαπλών δραστηριοτήτων, το σαλόνι έχει τις δικές του ανάγκες για σωστή οργάνωση αφού μάλιστα είναι ο χώρος εκείνος που αποτελεί και τη 'βιτρίνα' του σπιτιού μας.

Μια σειρά από έξυπνες ιδέες λοιπόν που θα μας βοηθήσουν χωροταξικά, λειτουργικά αλλά και …αισθητικά

 

1. Επιλογή των κατάλληλων επίπλων.

Η επιλογή των επίπλων – ιδιαίτερα των καναπέδων που καταλαμβάνουν και τον περισσότερο χώρο σ' ένα σαλόνι, πρέπει να γίνεται όχι μόνο με βάση το τι μας αρέσει αλλά και το τι ταιριάζει στο χώρο μας. Έτσι, μπορεί να λατρεύουμε τα ογκώδη έπιπλα αλλά εάν τα τετραγωνικά του σαλονιού δε βοηθούν, είναι προτιμότερο να τ' αποφύγουμε. Επίσης, μπορεί ένας καναπές-γωνία να διευκολύνει πολύ σε κάποιες ειδκές περιπτώσεις αλλά σε κάποιες άλλες απλά δεν θα …βολεύεται με τίποτε στο χώρο. 

Ιδανικά λοιπόν θα πρέπει να συνδυάζουμε γούστο και χρηστικότητα. Να επιλέξουμε δηλαδή έπιπλα που ταιριάζουν στο γούστο μας αλλά και μπορούν να λειτουργήσουν σωστά μέσα στα συγκεκριμένα τετραγωνικά που έχουμε στη διάθεσή μας.

 

2. Φωτισμός.

Όσον αφορά το φωτισμό δύο είναι οι βασικοί παράμετροι που πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας:

i. Το πόσο φωτεινό είναι το σαλόνι μας.

ii. Το ύψος του δωματίου.

Έτσι εάν αυτό είναι αρκετά χαμηλοτάβανο, τα κρεμαστά ογκώδη φωτιστικά μάλλον δεν θα αποδειχτούν λειτουργικά ενώ παράλληλα θα "μικρύνουν" και το χώρο. Στην περίπτωση αυτή λοιπόν, μάλλον θα πρέπει να καταφύγουμε στη λύση είτε κάποιας πλαφονιέρας οροφής, είτε κάποιων επιδαπέδιων φωτιστικών είτε ακόμη και κάποιων φωτιστικών που θα τοποθετηθούν στους τοίχους – εφόσον υπάρχει βέβαια η κατάλληλη υποδομή.

 

3. Κεντρικό τραπέζι φαγητού.

Εδώ η επιλογή ενός σχετικά περιορισμένων διαστάσεων τραπεζιού που μπορεί να "επεκταθεί" είναι η ιδανική λύση. Κι αυτό γιατί στην καθημερινότητα δεν αποτελεί εμπόδιο στην κίνηση μέσα στο σαλόνι ενώ όταν υπάρχει κάποιο οικογενειακό τραπέζι μπορεί με πολύ απλές κινήσεις να επεκταθεί αποκτώντας τις διαστάσεις ενός κανονικού τραπεζιού τραπεζαρίας. Υπάρχει τεράστια γκάμα σχετικών επιλογών στην αγορά για να διαλέξουμε εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και το γούστο μας.

 

4. Προτιμάμε τα πολυχρηστικά έπιπλα.

Έτσι, αντί για έναν απλό καναπέ μπορούμε να επιλέξουμε κάποιον καναπέ κρεβάτι που να  διαθέτει κι αποθηκευτικό χώρο στη βάση του (βλ. ενδεικτικά εδώ, εδώ κι εδώ). Κι εάν αναρωτηθείτε "τι να τον κάνουμε" τον αποθηκευτικό χώρο στον καναπέ, σκεφτείτε μόνο το πόσο σωτήριος μπορεί ν' αποδειχτεί στην περίπτωση μίας αιφνιδιαστικής επίσκεψης καθώς εκεί θα μπορέσουν να κρυφτούν, εν ριπή οφθαλμού, ένα σωρό μικροπράγματα που βρίσκονται σκόρπια στο σαλόνι.

Επίσης, αντί για να έχουμε 2 ξεχωριστά έπιπλα – π.χ. μία βιβλιοθήκη κι ένα τραπεζάκι για την τηλεόραση μπορούμε να επιλέξουμε μία βιβλιοθήκη που θα έχει ενσωματωμένο ειδικό ράφι για τη φιλοξενία της ΤV κερδίζοντας έτσι σημαντικό χώρο στο σαλόνι μας.

Γενικότερα, τα έπιπλα πολλαπλών χρήσεων μπορούν ν' αποδειχτούν πολύ σημαντικά για το χώρο του σαλονιού καθώς συνδυάζουν 2 βασικές "αρετές" – απαραίτητες για το συγκεκριμένο δωμάτιο του σπιτιού: τη λειτουργικότητα και την εξοικονόμηση χώρου. 

 

5. Και μερικά Πρακτικά Τips:

Σε μικρά σαλόνια μπορούμε να τοποθετήσουμε στoν τοίχο ένα μεγάλο καθρέφτη. Ο καθρέφτης δημιουργεί πάντα μία αίσθηση μεγαλύτερου χώρου από ότι πραγματικά είναι (προσοχή: ο καθρέφτης δεν πρέπει να κρεμαστεί ιδιαίτερα ψηλά).

Σε μικρά σαλόνια αποφεύγουμε τα σκούρα χρώματα για τους τοίχους καθώς και τις βαριές κουρτίνες.

 Τέλος, τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι μία πολύ καλή επιλογή για να προστεθεί μία σημαντική πινελιά φρεσκάδας στο χώρο του σαλονιού. 

 

Κοινοποίηση

2 Σχόλια

 1. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Το σκούρο χρώμα δεν μικραίνει κανέναν χώρο! Ο χώρος μικραίνει από τις λάθος επιλογές χρωμάτων και κυρίως από τις λάθος αναλογίες. Ένας μαύρος τοίχος γεμάτος λευκά κάδρα μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι είναι πολύ πιο φωτεινός και ακόμη πιο μεγάλος από έναν άσπρο τοίχο με ένα κεντρικό, μετρίου μεγέθους πίνακα.
  Το λευκό από μόνο του δε φωτίζει. Οι αντιθέσεις φωτίζουν.
  Επίσης, το μεγάλο φωτιστικό θα κάνει το χώρο να μοιάζει ακόμη μεγαλύτερος γιατί ξεγελά το μάτι!
  Καλή συνέχεια!
  Όλγα Χατζηχρίστου / διακοσμήτρια

 2. Ο κάθε χώρος είναι μοναδικός και κυρίως για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις που έχουμε.
  Έτσι καλό θα ήταν να υπάρχει σωστή μελέτη φωτισμού για τον κάθε χώρο ξεχωριστά ως προς την ένταση, τα χρώματα, την αντίθεση, τον όγκο και την λειτουργικότητα από κάποιον ειδικό.
  Ευχαριστώ για το βήμα και τον χρόνο σας!

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ