Σιγυρίζοντας το σπίτι: 10 άχρηστα πράγματα που πρέπει να πετάξουμε

0

Στο σιγύρισμα του σπιτιού αυτό που παίζει τον καθοριστικότερο ρόλο δεν είναι το τι θα τακτοποιήσουμε αλλά το τι θα …πετάξουμε! Κι αυτό γιατί εάν ασχοληθούμε σοβαρά με το συγκεκριμένο θέμα θα διαπιστώσουμε γρήγορα πως υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που απλά πιάνουν χώρο στο σπίτι χωρίς να έχουν, πλέον, καμμία χρησιμότητα.

Παρουσιάζουμε λοιπόν τα πιο συνηθισμένα από αυτά τα αντικείμενα και είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως ο καθένας από εμάς θα βρει στο χώρο του αρκετούς …εκπροσώπους τους:

1. Παλιές εφημερίδες και περιοδικά.

Συνήθως βρίσκονται στιβαγμένα σε κάποιο συρτάρι, σε κάποιο ράφι ή ακόμη και …κάτω από το κρεβάτι μας. Η ανακύκλωση είναι η πιο ενδεδειγμένη επιλογή.

2. Τρόφιμα που έχουν λήξει.

Μία καλή έρευνα στα ντουλάπια της κουζίνας αλλά και την αποθήκη μπορεί ν’ αποκαλύψουν …θησαυρούς. Συσκευασμένα τρόφιμα, ξεχασμένα, που η ημερομηνία λήξης τους έχει παρέλθει προ πολλού και απλά πιάνουν χώρο.

3. Άδειες συσκευασίες από σαμπουάν και αφρόλουτρα στο μπάνιο.

Όποιος ισχυριστεί ότι στα ντουλάπια του μπάνιου ή και δίπλα στην μπανιέρα δεν υπάρχουν εγκαταλελειμμένα, άχρηστα μπουκάλια από κρεμοσάπουνα, σαμπουάν, κολώνιες κι όλα τα σχετικά, είναι άξιος συγχαρητηρίων. Αλλά δύσκολα θα βρεθεί … 

4. Παλιά παπούτσια.

Οι περισσότεροι γκρινιάζουμε γιατί ο χώρος στην παπουτσοθήκη δεν επαρκεί και αναγκαζόμαστε να …εκματαλλευόμαστε τους χώρους κάτω από τα κρεβάτια και τις καρέκλες. Κι όμως. Μία προσεκτική έρευνα πιθανόν να μας δείξει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει απλά ν’ αποφασίσουμε να ξεφορτωθούμε παπούτσια που δεν φοράμε πια ή δεν έχουμε καμμία διάθεση να φορέσουμε στο μέλλον. Εάν δε, είναι σε σχετικά καλή κατάσταση θα μπορούσαμε να τα δώσουμε σε κάποιον συνάνθρωπό μας που τα έχει ανάγκη. Οι καιροί είναι δύσκολοι…

5. Παλιά ρούχα.

Πονεμένη ιστορία! Εάν κάναμε ένα προσεκτικό ξεσκαρτάρισμα στις ντουλάπες μας είναι βέβαιο ότι θα άδειαζε έως και ο μισός τους χώρος. Και βέβαια κι εδώ ισχύει ότι και για τα παπούτσια σε σχέση με το που θα μπορούσαμε να δώσουμε τα συγκεκριμένα ρούχα εάν είναι ακόμη σε καλή κατάσταση.

6. Άχρηστη γραφική ύλη.

Στυλό και μαρκαδόροι που δεν γράφουν πλέον, διαλυμένα ή παρωχημένα ημερολόγια και σημειωματάρια, ατζέντες που η παρουσία της τεχνολογίας έχει καταστήσει ανενεργές και γενικότερα άχρηστη πλέον γραφική ύλη, δεν έχει κανένα λόγο να …συνωστίζεται σε γραφείο και τραπέζια, στους χώρους του σπιτιού.

7. Παλιά παιχνίδια των παιδιών.

Τα παλιά παιχνίδια των παιδιών, πεταμένα εδώ κι κει μέσα στο σπίτι αλλά και παρατημένα στην αποθήκη ή και στη βεράντα πιάνουν πραγματικά πολύ χώρο. Πετάμε λοιπόν τα χαλασμένα και τα υπόλοιπα τα δίνουμε σε κάποια παιδιά που μπορεί να στερούνται ακόμη και τ’ αναγκαία. Με τον τρόπο αυτό δεν θ’ αδειάσουμε απλά τον χώρο μας, αλλά θα χαρίσουμε και χαμόγελο σε κάποια παιδικά προσωπάκια.

8. Μπουκάλια από κρασιά κι άλλα οινοπνευματώδη που έχουν πια χαλάσει.

Προσοχή: το ξινισμένο κρασί δεν το πετάμε! Μπορεί να γίνει άριστο homemade ξύδι. Δείτε εδώ πως.

9. Ληγμένα ή άχρηστα σε εμάς φάρμακα.

Το ότι ως λαός έχουμε μία κάποια φαρμακομανία είναι γνωστό. Ξεκαθαρίζοντας λοιπόν το φαρμακείο μας μπορούμε, τόσο να πετάξουμε όσα σκευάσματα έχουν πλέον λήξει αλλά και ν’ ανακαλύψουμε τα φάρμακα εκείνα που κάποιο μέλος της οικογένειας πήρε κάποτε, δεν τα χρησιμοποίησε για κάποιο λόγο και απλά πιάνουν χώρο σε κάποιο ντουλάπι χωρίς να είναι ληγμένα. Με τη δεύτερη αυτή κατηγορία φαρμάκων μπορούμε κάλλιστα να ενισχύσουμε κάποιο από τα Κοινωνικά Φαρμακεία που έχουν οργανωθεί βοηθώντας ανθρώπους που τα έχουν άμεση ανάγκη.  

10. Φαγητά …ξεχασμένα στο ψυγείο.

Ανοίγουμε το ψυγείο και ψάχνουμε προσεκτικά από το πρώτο ως και το χαμηλότερο ράφι και βέβαια τον καταψύκτη. Είναι περίπου βέβαιο ότι θα ανακαλύψουμε υπολείμματα φαγητών εγκαταλελειμένων για καιρό που έχουν πάρει πλέον ένα …απροσδιόριστο χρώμα, κουτάκια από μισοχρησιμοποιημένα και ξεθυμασμένα αναψυκτικά, αλλαντικά ξεχασμένα που δεν πρέπει πια να χρησιμοποιηθούν κι ένα σωρό άλλα άχρηστα πια πράγματα. Μετά το πέρας της …διαλογής το ψυγείο μας θα είναι ένα …άλλο ψυγείο!

 

Κοινοποίηση