Πως επιλέγουμε την κατάλληλη ψηφιακή μηχανή

0

 Η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή είναι το μηχάνημα που μας συνοδεύει σε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μας αλλά και αυτό που έρχεται να μας τις παρουσιάσει καρέ-καρέ μετά από καιρό. Με την απίστευτη εξέλιξη της τεχνολογίας η γκάμα επιλογών που έχουμε για να διαλέξουμε την κατάλληλη μηχανή είναι τεράστια.

Το Praktikesidees.gr λοιπόν, απλά παραθέτει κάποια βασικά κριτήρια που θα κάνουν την επιλογή μας ευκολότερη:

1. Τι θέλουμε να κάνουμε με τη νέα μας ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

Εάν ο σκοπός είναι ν' αποθανατίζουμε κάποιες οικογενειακές στιγμές, με ένα ποσό γύρω στα €150 -ίσως και λιγότερο- μπορούμε να κάνουμε μια ικανοποιητικότατη επιλογή. Εάν θέλουμε να ασχοληθούμε πιο σοβαρά (π.χ. σε επίπεδο hobby) τότε πρέπει να υποβληθούμε σε μία μεγαλύτερη οικονομική θυσία.

2. Τα Megapixels δεν είναι το παν!

Πολύς κόσμος εντυπωσιάζεται από τις διαφημίσεις μηχανών εστιάζοντας στον αριθμό των megapixels – αυτό είναι λάθος. Για να το πούμε πρακτικά, τα πολλά megapixels χρειάζονται κυρίως όταν σκοπεύουμε να κάνουμε μεγάλες εκτυπώσεις. Διαφορετικά, μηχανές με 8 – 10 megapixels κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους.

3. Ο φακός που διαθέτει η κάθε μηχανή είναι βασικό κριτήριο για την επιλογή της ή μη.

Ο φακός είναι ίσως πιο σημαντικός από τα megapixels, λένε οι ειδικοί. Κι αυτό γιατί ο φακός είναι υπεύθυνος για την ποιότητα των χρωμάτων της φωτογραφίας – της γενικότερης ζωντάνιας της θα λέγαμε. Εξ' ου και είναι ασφαλέστερο να επιλέγουμε φωτογραφικές μηχανές με "επώνυμους" φακούς.

4. Zoom.

Να θυμόμαστε ότι το zoom που μας ενδιαφέρει πραγματικά είναι το οπτικό κι όχι το ψηφιακό. Το οπτικό zoom είναι αυτό που φέρνει τα μακρυνά αντικείμενα εντυπωσιακά πιο κοντά – το ψηφιακό zoom απλά μεγενθύνει ένα μέρος της εικόνας. Στις τιμές του οπτικού zoom λοιπόν  θα πρέπει να εστιάζουμε την προσοχή μας. 

5. Ισχύς μπαταρίας.

Πρόκειται για ένα παράγοντα που πολλοί λησμονούμε όταν αγοράζουμε μηχανή αλλά ο οποίος είναι απολύτως υπεύθυνος για το εάν η μηχανή "θα τα βγάλει πέρα" σε ένα μεγάλο ταξίδι ή μια πολύωρη εκδήλωση με πολλές λήψεις. Συνεπώς φροντίζουμε ώστε το μοντέλο που τελικά θα επιλέξουμε να διαθέτει μεγάλης διάρκειας μπαταρία αλλιώς καλό είναι στη συνέχεια να κουβαλάμε κι ένα … φορτιστή μαζί μας.

6. Διαστάσεις και βάρος μηχανής.

Πρακτικά υπάρχουν τρεις 'τύποι' ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών: οι compact, οι standard και οι επαγγελματικές. Για το μέσο χρήστη οι standard (κανονικού μεγέθους) είναι μια εξαιρετική επιλογή. Εάν κάποιος πάλι, θέλει να την έχει συνέχεια μαζί του τότε θα πρέπει να οδηγηθεί λόγω μεγέθους και βάρους στην επιλογή κάποιας compact. Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα πιο επαγγελματικά μοντέλα έχουν και μεγαλύτερο βάρος, κυρίως λόγω του αυξημένου βάρους του φακού.

 

 

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ