Πως επιλέγουμε το κατάλληλο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου

0

Το ειδικό παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου είναι καθοριστικός παράγοντας για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών μας μέσα σε αυτό είτε πρόκειται για τις καθημερινές κοντινές διαδρομές είτε για πιο μακρινές όπως συμβαίνει στις κλασικές-υπέροχες οικογενειακές εκδρομές. Έτσι, η αγορά του θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.

Το βασικό κριτήριο για την επιλογή του κατάλληλου παιδικού καθίσματος αυτοκινήτου είναι η ηλικία και κυρίως το βάρος του παιδιού:

 

Ενδεικτικές κατηγορίες

Βάρος παιδιού

Ηλικία παιδιού

Ομάδα 0 0-10 κιλά 0-12 μηνών
Ομάδα 0+ 0-13 κιλά 0-15 μηνών
Ομάδα 1 9-18 κιλά 9 μηνών-4 ετών
Ομάδα 2 15-25 κιλά 4-8 ετών
Ομάδα 3 22-36 κιλά 8 ετών – 12 ετών

 

Όταν το παιδί μας είναι ακόμη μωρό (μέχρι 10 κιλά) το καθισματάκι του αυτοκινήτου πρέπει να είναι στραμμένο προς τα πίσω. Ιδανικά τοποθετείται στο πίσω κάθισμα. Απαγορεύεται ρητώς να τοποθετείται στο μπροστινό κάθισμα  (στη θέση δίπλα στο συνοδηγό) σε συνδυασμό με αερόσακο.

Υπάρχουν επίσης συνδυασμοί των διαφόρων ομάδων των καθισμάτων, όπως στραμμένα, μετατρέψιμα κλπ.

 

Αλλαγή καθίσματος:

Όταν το παιδί μας είναι από 9-18 κιλά πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το μεγαλύτερο καθισματάκι που είναι στραμμένο προς τα εμπρός. Για μεγαλύτερη ασφάλεια έχει συνήθως ζώνη 5 σημείων.

Μπορούμε ακόμη να αγοράσουμε από την αρχή ένα καθισματάκι που είναι συνδυασμός των δύο προηγούμενων τύπων και είναι κατάλληλο για παιδάκια μέχρι 18 κιλά. Έτσι και  παρέχουμε ασφάλεια στο παιδί μας για μεγάλο χρονικό διάστημα και αποφεύγουμε  τα έξοδα της αγοράς δύο διαφορετικών καθισμάτων.

Επομένως, όταν το παιδί φθάσει τα 15 κιλά, πρέπει να χρησιμοποιούμε το ανυψωτικό κάθισμα «για μεγάλα παιδιά» ώστε να δένεται με τη ζώνη του αυτοκινήτου και να ταξιδεύει με άνεση και ασφάλεια.

 

Το ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου είναι απαραίτητο και για «Μεγάλα Παιδιά».

Ένα παιδί 2 ή 3 ή 6 ετών είναι αρκετά μεγάλο για ένα καθισματάκι που προορίζεται για μωρά. Να θυμόμαστε όμως ότι ΔΕΝ είναι όμως «αρκετά μεγάλο» για να κάθεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου χωρίς το ειδικό κάθισμα.

 

Πηγή:  Kέντρο Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων – Κ.Ε.Π.Α.

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ