Αλλαγή ή επιστροφή προϊόντος: τι ισχύει

0
Πολλές φορές, όταν επιστρέφουμε -για διαφόρους λόγους- ένα προϊόν στο κατάστημα που το αγοράσαμε συναντάμε την άρνηση του καταστήματος να το δεχτεί πίσω ή να το αλλάξει.
Τι ισχύει λοιπόν στη συγκεκριμένη περίπτωση και πότε το κατάστημα έχει δικαίωμα να αρνηθεί;
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ο βασικός διαχωρισμός θα πρέπει να γίνεται μεταξύ ελλατωματικού προϊόντος και προϊόντος που απλά θέλουμε ν' αλλάξουμε για κάποιον άλλο λόγο.
 
Σε περίπτωση λοιπόν ελαττωματικού προϊόντος, ο πωλητής, σύμφωνα με το νόμο,  υποχρεούται σε επισκευή, διόρθωση, αντικατάσταση ή επιστροφή χρημάτων και μάλιστα στην ίδια αξία με την αξία που είχαμε καταβάλει για την αγορά και όχι στη νέα μειωμένη ενδεχομένως τιμή στην οποία πωλείται το προϊόν κατά την ημέρα της επιστροφής λόγω π.χ. περιόδου εκπτώσεων. Σε περίπωση που επιθυμούμε επιστροφή χρημάτων, ο πωλητής υποχρεούται να καταβάλει την αξία σε μετρητά και δεν μπορεί να μας χορηγήσει πιστωτικό σημείωμα.
Εφόσον για το προϊόν παρέχεται εγγύηση, μπορούμε να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας από αυτήν. Και βέβαια, σε περίπτωση μη τήρησης εγγύησης, μπορούμε να υποβάλλουμε καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.
 
Εάν τώρα το προϊόν δεν είναι ελαττωματικό, η αλλαγή του εναπόκειται πλέον καθαρά στην πολιτική του καταστήματος. Άρα το κατάστημα αποφασίζει εάν θα το δεχτεί πίσω ή όχι.
 
Ας έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας τα παραπάνω, κάθε φορά που αγοράζουμε ένα προϊόν γιατί ο ενημερωμένος καταναλωτής είναι σαφώς κι ο κερδισμένος καταναλωτής.
 
 
Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ