Οι 5 βασικές οδηγίες για να κάνουμε online αγορές με ασφάλεια

0

Επειδή οι αγορές προïόντων και υπηρεσιών μέσω internet αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς λόγω και της αυξημένης χρήσης του πλαστικού χρήματος, ας δούμε ποιες είναι οι 5 βασικές συμβουλές που μας δίνει που δίνει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ώστε οι online αγορές μας να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς γίνεται και ν’ αποφύγουμε τις περιπτώσεις διαδικτυακής απάτης:

Πριν από κάθε συναλλαγή λοιπόν:

1. Βεβαιωνόμαστε ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα που επιλέγουμε, παρέχει τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς του, όπως υποχρεούται (υπεύθυνος διαχειριστής, εμπορική επωνυμία, ΑΦΜ, αριθμός ΓΕΜΗ), καθώς και τη διεύθυνσή του με τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, fax, e-mail). Για τη διασταύρωση των στοιχείων των επιχειρήσεων που έχουν έδρα ή υποκατάστημα στην Ελλάδα, μπορούμε να επισκεφθούμε αυτή την ηλεκτρονική διεύθυνση.

2. Ελέγχουμε εάν υπάρχουν και είναι σαφείς οι «όροι και προϋποθέσεις» για τη διενέργεια της συναλλαγής.

3. Ελέγχουμε εάν γίνεται αναφορά στα νόμιμα δικαιώματά μας όπως το δικαίωμα υπαναχώρησης που ισχύει για τις συμβάσεις από απόσταση καθώς και η παροχή εγγύησης για αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

4. Επιβεβαιώνουμε ότι η τελική τιμή που θα πληρώσουμε, ταυτίζεται με αυτήν που δηλώνεται στην ιστοσελίδα, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων φόρων και κάθε άλλης πρόσθετης χρέωσης (π.χ. μεταφορικά έξοδα).

5. Βεβαιωνόμαστε ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα διαθέτει σύστημα ασφαλούς πληρωμής («λουκετάκι» στο κάτω μέρος της σελίδας και διεύθυνση που ξεκινά με https://) πριν προχωρήσουν σε συναλλαγή μέσω υπηρεσίας μεταφοράς χρημάτων.

Συμπληρωματικά, καλό είναι να:

-Κρατάμε αρχείο με τις συναλλαγές μας.

-Αποφεύγουμε τις προσφορές που εμφανίζονται σε pop-ups παράθυρα, αν προέρχονται από άγνωστα websites.

-Παρέχουμε ευαίσθητα δεδομένα αν δεν είμαστε απολύτα βέβαιοι για την ασφάλεια της ιστοσελίδας.

-Αγνοούμε τις προσφορές που εμφανίζονται στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία.

-Αναζητάμε τυχόν αξιολογήσεις και διαβάζουμε τα σχετικά σχόλια πελατών πριν προχωρήσουμε στη συναλλαγή, για περιπτώσεις άγνωστων σε εμάς ηλεκτρονικών καταστημάτων.

 

Σε κάθε περίπτωση δε πρέπει να έχουμε κατά νου ότι για συμβουλές και καταγγελίες που αφορούν τις συναλλαγές μας ως καταναλωτές, μπορούμε ν’ απευθυνόμαστε στη Γραμμή Καταναλωτή 1520.

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ