Οδηγός αγοράς tablet: πως να διαλέξουμε το κατάλληλο για εμάς

0

Τα tablets γνωρίζουν τον τελευταίο καιρό μεγάλη επιτυχία και στην ελληνική αγορά με τις πωλήσεις τους ν' ανεβαίνουν κατακόρυφα.  Εάν και η συζήτηση για το εάν είναι πραγματικά απαραίτητα ή αποτελούν άλλο ένα gadget συγκεντρώνει αρκετούς υποστηρικτές και της μίας και της άλλης άποψης, η πραγματικότητα είναι πως έχουν μπει πλέον στην καθημερινότητά μας. 

Εστιάσαμε λοιπόν σε πέντε βασικά δεδομένα για τα tablets τα οποία, εφόσον αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στην αγορά κάποιου, θα μας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στο να επιλέξουμε το κατάλληλο για εμάς:

 

Ο θ ό ν η :

Όσο μεγαλύτερη είναι η οθόνη του tablet τόσο πιο άνετη είναι η ανάγνωση των δεδομένων που μας ενδιαφέρουν. Από την άλλη, εάν επιλέξουμε ένα tablet με οθόνη π.χ. 7'' σερφάρουμε ή εργαζόμαστε σε μικρότερη επιφάνεια – κερδίζουμε ωστόσο σε φορητότητα που είναι επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας.

Εάν λοιπόν θέλουμε ένα tablet που να μεταφέρεται με μεγάλη ευκολία και να παίρνουμε τα email μας,  ένα μικρότερης οθόνης είναι ίσως το ιδανικό. Εάν τώρα θέλουμε να σερφάρουμε για πολύ ώρα ή να δουλέψουμε, ίσως θα ήταν καλύτερο να επιλέξουμε κάποιο με οθόνη 9'' ή 10''.

 

Λ ε ι τ ο υ ρ γ ι κ ό :

Εδώ αναφερόμαστε στο λογισμικό του tablet – όπου και υπάρχουν 3 βασικές επιλογές:

-Android:  ένα λογισμικό που βρίσκεται σε πολλά tablets και διαθέτει πολλές δωρεάν εφαρμογές.

-iOS:  το λειτουργικό της Apple που διαθέτει αποκλειστικά το πολύ δημοφιλές iPad.

-Windows 8:  το νέο λειτουργικό που δημιούργησε η Microsoft.

Στο θέμα του λειτουργικού, η επιλογή είναι καθαρά προσωπικό θέμα – συναρτάται δε και με τη συσκευή που θα επιλέξουμε. Εάν, π.χ. αγοράσουμε ένα iPad, τότε εκ των πραγμάτων θα έχουμε iOS λειτουργικό.

 

Ε π ε ξ ε ρ γ α σ τ ή ς :

Πρόκειται για άλλη πολύ σημαντική παράμετρο, καθώς ο επεξεργαστής είναι υπεύθυνος για την ταχύτητα  που τρέχουν οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε.  Η ταχύτητα δε αυτή μετριέται σε GHz. Παράλληλα, μπορούμε να βρούμε tablets με επεξεργαστή από μονοπύρηνο έως τετραπύρηνο. Έτσι, ανάμεσα σε 2 tablets με διπύρηνους επεξεργαστές πιο γρήγορο είναι αυτό που υπερτερεί σε ταχύτητα (GHz).
 
Για να μη χαθούμε ωστόσο σε GHz, "πυρήνες'' κλ.π. , ας το πούμε πιο απλά:  αν θέλουμε μόνο να σερφάρουμε στο internet ή να χρησιμοποιούμε κάποιες κλασικές εφαρμογές, ο διπύρηνος επεξεργαστής είναι μια χαρά. Για παιχνίδια, ας πάμε καλύτερα σε τετραπύρηνο.

 

Μ π α τ α ρ ί α :

Η μπαταρία είναι επίσης σημαντική καθώς καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την αυτονομία του tablet που θα επιλέξουμε. Μονάδα μέτρησης είναι τα mah και όσο περισσότερα είναι – τόσο μεγαλύτερη και η διάρκειά της.

Εάν θέλουμε λοιπόν να χρησιμοποιούμε το tablet κατά τη διάρκεια των επαγγελματικών μας ταξιδιών, όπου και ξοδεύουμε πολλές ώρες στα μεταφορικά μέσα, καλό είναι ν' επιλέξουμε ένα με "δυνατή" μπαταρία.

Εάν τώρα μας ενδιαφέρει ένα tablet για "οικιακή" χρήση, ας κινηθούμε κάπου στο μέσο όρο.

 

Τ ρ ό π ο ς  σ ύ ν δ ε σ η ς  σ τ ο  i n t e r n e t :

Εδώ έχουμε 2 βασικές κατηγορίες:

-τα WiFi tablets,

-τα 3G – 4G tablets.

Με απλά λόγια: εάν θέλουμε ένα tablet για το σπίτι όπου έχουμε σύνδεση στο internet ή για να το ανοίγουμε σε κάποιο cafe και να σερφάρουμε, δεν έχουμε λόγο να πληρώσουμε ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσό για ν' αποκτήσουμε ένα 3G ή 4G.

Εάν όμως θέλουμε ένα tablet με το οποίο να μπορούμε να συνδεθούμε στο διαδίκτυο οπουδήποτε κι εάν βρισκόμαστε – οποιαδήποτε στιγμή , τότε αναγκαστικά θα πάμε στη δεύτερη λύση.

 

Τα προαναφερόμενα λοιπόν, αποτελούν τα πέντε βασικά δεδομένα που πρέπει να εξετάσουμε εάν θέλουμε ν' αποκτήσουμε κάποιο tablet. Υπάρχουν φυσικά και κάποια άλλα, με κυριότερο το διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο που έχει η κάθε συσκευή. Όμως αυτό αντιμετωπίζεται συνήθως με την επέκταση του με κάποια microSD κάρτα.

Τέλος, μία σημαντική παράμετρος που οι περισσότεροι δυστυχώς δεν λαμβάνουμε υπόψιν μας, είναι το support που θα έχουμε μετά την αγορά του tablet. Γιατί εάν παρουσιάσει κάποια βλάβη ίσως βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις… Καλό είναι λοιπόν να έχουμε από πριν αποκτήσει μια πρώτη εικόνα του ποια θα είναι η υποστήριξη που θα είναι στη διάθεσή μας από την εταιρία που φέρνει στην Ελλάδα τις συγκεκριμένες συσκευές τόσο σε offline επίπεδο όσο -πλέον- και online.

 

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ