Οι βασικοί κανόνες για «υγιεινό» πλύσιμο των ρούχων

0

Το να τα καθαρίσουμε αποτελεσματικά είναι η μία πολύ σημαντική παράμετρος στο πλύσιμο των ρούχων. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα ρούχα των παιδιών που ….συλλέγουν πάνω τους κάθε λογής βρωμιά. Το να είναι ωστόσο τα ρούχα και "υγιεινά" καθαρά – που σημαίνει ν' αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα μικρόβια που μπορεί να υπάρχουν σε αυτά, είναι μία άλλη εξίσου σημαντικά παράμετρος που πολύ συχνά λησμονούμε. Γιατί ένα ρούχο μπορεί να φαίνεται πεντακάθαρο – αυτό όμως δεν το κάνει και "υγιεινά" καθαρό. 

Ας δούμε λοιπόν κάποιες σημαντικές συμβουλές που δίνει το site Υγείας Iatropedia για να μπορούμε να έχουμε τα ρούχα της οικογένειας καθαρά αλλά και "υγιεινά" καθαρά!

⇒  Το πλύσιμο σε θερμοκρασία 40°C είναι αρκετό για να είναι τα ρούχα μας καθαρά και μυρωδάτα, αλλά θα πρέπει "να επιτεθούμε" πιο δυναμικά στη βρωμιά για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα των μικροβίων

⇒  Τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες τα πλένουμε στους 55-60 °C.

⇒  Τις κουρτίνες τις πλένουμε στους 60 °C.

⇒  Τα μικρόβια και οι ιοί της γρίπης και της ηπατίτιδας πεθαίνουν σε θερμοκρασίες πάνω από 70 °C.

⇒  Η χρήση δυνατού απορρυπαντικού δε φέρνει αποτέλεσμα εάν πλύνουμε τα ρούχα μας σε χαμηλότερη θερμοκρασία από αυτή που πρέπει.

⇒  Τα ρούχα των παιδιών ηλικίας έως 3 ετών θα πρέπει να πλένονται ξεχωριστά από τα ρούχα των ενηλίκων και πάνω από 60 °C.

⇒  Το απορρυπαντικό που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό των παιδικών ρούχωνπρέπει να έχει σαν βάση το σαπούνι ενώ δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται λευκαντικά. Μετά το πλύσιμο δε,  πρέπει να τ' απλώνουμε στον ήλιο και να τα σιδερώνουμε με καυτό σίδερο.

⇒  Οι πετσέτες της κουζίνας πρέπει επίσης να πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

 

Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζει κι ο σωστός καθαρισμός του πλυντηρίου. Έτσι, θα πρέπει να καθαρίζουμε το πλυντήριο μία φορά τον μήνα με καυτό νερό στους 90 – 95  °C, χωρίς να βάλουμε ρούχα μέσα, ώστε να αποβάλλονται η πιθανή μούχλα, τα βακτήρια και τα υπόλοιπα απορρυπαντικών και μαλακτικών προϊόντων.

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ