Τα βασικά για το Ποδήλατο

0

Το ποδήλατο εκτός από ένα εξαιρετικό μέσο για μια ευχάριστη, χαλαρή βόλτα το Σαββατοκύριακο αρχίζει ν' αποδεικνύεται για πολλούς κι ένα εξαιρετικό και οικονομικό μέσο καθημερινής μετακίνησης ακόμη και στην 'δύσκολη' Αθήνα – ιδιαίτερα όταν ο προορισμός είναι σε σχετικά κοντινή απόσταση. Και βέβαια η ποδηλασία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος άθλησης ο οποίος έρχεται να αναπληρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες που έχει το σώμα μας για κίνηση.

Προτού όμως αποφασίσουμε να αγοράσουμε ένα -είτε για απόλαυση, είτε για να μας εξυπηρετεί στην καθημερινότητά μας- είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα βασικά. Ακολουθεί λοιπόν ένα απλός και χρήσιμος οδηγός:

A. Βασικοί τύποι ποδηλάτων:

Ποδήλατο δρόμου:

Το ποδήλατο δρόμου έχει σχεδιαστεί για να κινείται κυρίως σε βατό λιθόστρωτο ή πλακόστρωτο δρόμο. Σε γενικές γραμμές έχει μεγάλους τροχούς 28 ιντσών, λεπτά και λεία ελαστικά, γυριστό τιμόνι και τα περισσότερα διαθέτουν πολλές ταχύτητες.

Mountain bike (ποδήλατο ορεινής ποδηλασίας):

Το mountain bike έχει σχεδιαστεί για να μην αντιμετωπίζει προβλήματα όταν κινείται σε λασπώδεις ή άγριες επιφάνειες, σε αντίθεση με το ποδήλατο δρόμου που δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Έχει φαρδιά ελαστικά, με τακούνια και διαθέτει αναρτήσεις.

ΒΜΧ:

Το BMX  έχει μικρές διαστάσεις για να έχει πολύ καλύτερο έλεγχο ο χειριστής του. Είναι ιδιαίτερα στιβαρό, με μεγάλη αντοχή και συνήθως έχει χαμηλά τη σέλλα, ψηλά το τιμόνι και βάσεις για τα πόδια στους άξονες των πίσω και εμπρός τροχών, ανάλογα με την χρήση. Αυτός ο τύπος ποδηλάτου απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να μετακινηθούν στην πόλη με το ποδήλατο και που έχουν αποδεχθεί τα προτερήματά του, όπως το άνετο παρκάρισμα, την βελτίωση της φυσικής κατάστασης, την ευκολία μετακίνησης, κ.α.

Ποδήλατο πόλης:

Το ποδήλατο πόλης είναι ένα ειδικά κατασκευασμένο ποδήλατο για την μετακίνηση σε μεγάλα αστικά κέντρα. Διαθέτει μεγάλους τροχούς με φαρδιά, αλλά λεία ελαστικά που βοηθούν στην γρηγορότερη μετακίνηση του ποδηλάτη μέσα στην πόλη που διαθέτει καλό οδόστρωμα. Είναι πιο γρήγορο ποδήλατο από αυτό της ορεινής ποδηλασίας και συνήθως προσφέρει μεγαλύτερη άνεση αφού έχει φαρδιά σέλα, ταχύτητες, υποδοχή σχάρας και μερικά από αυτά λασπωτήρες και φώτα.

Β. Σκελετός ποδηλάτου:

Συνήθως είναι κατασκευασμένος από ατσάλι (ανθεκτικός, οικονομικός αλλά και ευαίσθητος στη σκουριά), αλουμίνιο (ελαφρύς – δεν σκουριάζει) ή τιτάνιο (ανθεκτικότατος, ελαφρύς αλλά και ακριβός).

Γ. Ταχύτητες:

Τα ποδήλατα χωρίς ταχύτητες, είναι συνήθως κατάλληλα για μετακινήσεις σε μικρές αποστάσεις. Για μεγαλύτερες αποστάσεις το ποδήλατό μας είναι καλό να διαθέτει ταχύτητες. Ιδανικό δε, θεωρείται το να διαθέτει  τουλάχιστον 18 ταχύτητες ώστε ν' ανταποκρίνεται σε όλες τις κλίσεις του εδάφους.

Δ. Αναρτήσεις:

Οι αναρτήσεις βοηθούν στο να απορροφούνται οι κραδασμοί. Με τον τρόπο αυτό κινούμαστε πιο άνετα στους ανώμαλους δρόμους ενώ προστατευόμαστε κι από τις γνωστές κακοτεχνίες που έχουν οι δρόμοι της πόλης.

Ε. Απαραίτητα αξεσουάρ:

– τρόμπα

– κράνος (βασικό για την ασφάλειά μας)

– ειδικό παγούρι (μάλλον προαιρετικό αλλά πολύ χρήσιμο)

– ειδικό κομπιουτεράκι (γι' αυτούς που ενδιαφέρονται να μετρούν τα χιλιόμετρα που 'καταπίνουν' με το ποδήλατό τους)

ΣΤ. Πως επιλέγουμε το κατάλληλο ποδήλατο:

Το βασικό κριτήριο είναι η χρήση για την οποία το προορίζουμε. Προτού μπούμε στο κατάστημα για ν' αγοράσουμε το ποδήλατο, θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα στο μυαλό μας για το τι θέλουμε να κάνουμε με αυτό.

Επίσης θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο σωματότυπός μας είναι βασικό κριτήριο για το ποιό ποδήλατο μας ταιριάζει. Οι περισσότερες εταιρείες ποδηλάτων κατασκευάζουν ποδήλατα σε πολλά μεγέθη – κατάλληλα για κάθε σωματότυπο – small, large, medium κτλ.

Τέλος, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν πηγαίνουμε ν' αγοράσουμε ποδήλατο έχοντας…εκτυπώσει τα βασικά tips που δίνει το Praktikesidees.gr ή οποιοδήποτε άλλο site. Από ένα δικτυακό τόπο λαμβάνουμε μία πρώτη -πολύ χρήσιμη- ενημέρωση. Στο κατάστημα όμως, θα πρέπει ν' αφήσουμε τον ειδικό να μας εξηγήσει τι είναι αυτό που ταιριάζει πραγματικά στις ανάγκες αλλά και το πορτοφόλι μας. Η εμπειρία, όπως και να το κάνουμε, είναι αναντικατάστατη.

 

 

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ