Βασικά Tips για τη συντήρηση του ποδηλάτου μας

0

Το ποδήλατο είναι ένα μέσο που συνδυάζει πρακτικότητα, ψυχαγωγία κι ευχαρίστηση αλλά και την άσκηση που τόσο έχουμε ανάγκη, παρά το γεγονός ότι οι Ελληνικές οδικές αρτηρίες δεν είναι ιδιαίτερα φιλικές για τους ποδηλάτες. Ένας όμως από τους παράγοντες στον οποίο θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα για ν' απολαμβάνουμε το ποδήλατό μας είναι η σωστή συντήρησή του. Συγκεντρώσαμε λοιπόν ορισμένα από τα βασικά Tips που είναι απαραίτητα για να το πετύχουμε:

 Εξετάζουμε τακτικά το πλαίσιο του ποδηλάτου μας για τον εντοπισμό πιθανών ζημιών που μπορεί να έχουν προκληθεί σε αυτό.

Ελέγχουμε τακτικά τα λάστιχά μας αναζητώντας πιθανές βλάβες (εκδορές, εξογκώματα κλ.π.) και φροντίζουμε να έχουν τη σωστή πίεση σε αέρα (ακολουθώντας πάντα τις προδιαγραφές που δίνει ο κατασκευαστής). Η χρήση μίας κατάλληλης τρόμπας είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Ελέγχουμε σχολαστικά ότι η σέλα μας είναι σωστά στερεωμένη στο σκελετό του ποδηλάτου.

Επειδή η αλυσίδα είναι ένα από τα βασικότερα εξαρτήματα του ποδηλάτου μας, φροντίζουμε για τη σωστή συντήρησή της  εστιάζοντας κυρίως στη σωστή λίπανση κατά τακτά χρονικά διαστήματα.  

► Πλένουμε / καθαρίζουμε τακτικά το ποδήλατό μας – ιδιαίτερα εάν το χρησιμοποιούμε σε χωματόδρομους ή γενικότερα λασπωμένους δρόμους. Χρειάζεται ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή στην πίεση του νερού καθώς μπορούν να προκληθούν ζημιές στα πιο ευαίσθητα σημεία του ποδηλάτου. Η συχνότητα που πρέπει να καθαρίζουμε το ποδήλατό μας είναι ανάλογη με το πόσο συχνά το χρησιμοποιούμε.

► Ελέγχουμε προσεκτικά τις βίδες και τα παξιμάδια του ποδηλάτου μας για την περίπτωση πιθανής χαλάρωσης.

► Φροντίζουμε να διαθέτουμε μία πλήρη εργαλειοθήκη με τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τη συντήρηση του ποδηλάτου μας. Ανάλογα με το ποδήλατο που διαθέτουμε και τα εξαρτήματά του, προμηθευόμαστε και τα αντίστοιχα εργαλεία.

► Τηρούμε "ευλαβικά" τις οδηγίες που αναγράφονται στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε ποδήλατο έχει τις δικές του – ξεχωριστές προδιαγραφές.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS:

► Συμβουλές συντήρησης ποδηλάτων:

Ο 10-λόγος για εύκολη συντήρηση του ποδηλάτου μας

5 εύκολες συμβουλές συντήρησης για τον μη μηχανικό

Βασική συντήρηση ποδηλάτου

Συντήρηση ποδηλάτου σε 5 βήματα

► Εργαλειοθήκες ποδηλάτων:

Lezyne Port – A – Shop,   Εργαλειοθήκη για Shimano,  X-Tools Bike Tool Kit

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ