Πως να φτιάξουμε σπιτικό ξύδι

0

Πολύ συχνά μας μένουν στο σπίτι υπολείματα κρασιού (π.χ. από κάποιο εμφιαλωμένο που ανοίξαμε επ' ευκαιρίας κάποιας γιορτής και περίσσεψε στο τέλος μια ποσότητα) τα οποία συνήθως και πετάμε. Κι όμως από αυτά μπορούμε να παρασκευάσουμε εξαιρετικό σπιτικό ξύδι.

 

Μερικοί από τους πιο γνωστούς τρόπους για να το πετύχουμε λοιπόν :

 1η μέθοδος (η πιο απλή) :

Σ' ένα μπουκάλι που περιέχει κρασί ρίχνουμε λίγο ξύδι (από το κλασικό του εμπορίου που όλοι έχουμε σπίτι μας), το κλείνουμε καλά και το αποθηκεύουμε σε κάποιο μέρος χωρίς ιδιαίτερο φως. Μερικές από λίγες εβδομάδες θα έχουμε ξύδι το οποίο μάλιστα θα φέρνει το άρωμα της συγκεκριμένης ποικιλίας κρασιού.

Αυτό είναι και ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να κάνουμε ξύδι εύκολα – χωρίς πολλές διαδικασίες.

 2η μέθοδος :

Χρειαζόμαστε ένα φλυτζανάκι του καφέ ξύδι (κατά προτίμηση σπιτικό), ένα τουλουπάνι, ένα μακαρόνι (ή άλλο ζυμαρικό) κι όσο κρασί και ότι χρώματος θέλουμε – αρκεί να είναι τύπου ξηρό!

1ο βήμα:  βάζουμε το ξύδι σε ένα βάζο, δοχείο ή μπουκάλι.

20 βήμα:  προσθέτουμε το κρασί.

3ο βήμα:  καλύπτουμε με το τουλουπάνι και το αφήνουμε σε σκοτεινό αλλά και δροσερό μέρος για αρκετό καιρό.

Μετά απο 4 με 6 εβδομάδες είναι σχεδόν έτοιμο – καλό είναι φυσικά να το δοκιμάσουμε πριν το χρησιμοποιήσουμε. Έπειτα μπορούμε να αφαιρέσουμε το ζυμαρικό και να το σουρώσουμε – ειδικά εάν έχουμε χρησιμοποιήσει και κόκκινο κρασί.

(Πηγή: sintagespareas)

 3η μέθοδος (απαιτεί μεγαλύτερη ακρίβεια) :

Υλικά
•    5 λίτρα κρασί (καλό ή ξυδιασμένο)
•    500 ml – 750 ml ζεστό νερό (ανάλογα με το γράδο του κρασιού)
•    ½ νεροπότηρο δυνατό, σπιτικό ξύδι
•    30 γρ. μακαρόνια με τρύπες (½ χούφτα περίπου), ή 1 φέτα καψαλισμένο ψωμί

Εκτέλεση
Μ᾿ ένα μπομόμετρο, μετράμε τους βαθμούς του κρασιού. 
Υπολογίζουμε πόσο νερό χρειάζεται να προσθέσουμε, ώστε να το καταβάσουμε στους 7 – 8 °C. 
Εάν δεν έχουμε μπομόμετρο, ρίχνουμε ζεστό νερό, σε αναλογία 10% – 15% επί του βάρους του κρασιού.
Βάζουμε το κρασί σε ένα βαρελάκι, ή δοχείο, (γυάλινο ή πλαστικό, όχι μεταλλικό), ρίχνουμε μέσα το ανάλογο νερό, το ξύδι και τ᾿ άβραστα μακαρόνια και περιμένουμε 2 έως 3 μήνες, μέχρι να γίνει ξύδι.
Βασική προϋπόθεση για να γίνει το κρασί μας ξύδι, είναι να αφήσουμε το δοχείο που θα το φυλάξουμε ανοιχτό και να αερίζεται καλά.
H θερμοκρασία αποθήκευσης, για τη μετατροπή του κρασιού σε ξύδι θα πρέπει να είναι από 18°- 35°C.
Όταν γίνει το ξύδι, το σκεπάζουμε με το καπάκι χωρίς να το σφραγίσουμε.

(Πηγή: faghta-giagias.blogspot)
 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ