10 πρακτικές συμβουλές για καλύτερο τρέξιμο

0
Το τρέξιμο είναι μία απλή και σχετικά εύκολη μορφή άσκησης, υπό την έννοια ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερα όργανα γυμναστικής ή ιδιαίτερο χώρο. Έτσι ακόμη κι ένα πάρκο στη γειτονιά που μένουμε μπορεί ν' αποδειχτεί ένας θαυμάσιος τόπος για λίγο τζόκινγκ το οποίο γυμνάζει αλλά και χαλαρώνει.
Τα παραπάνω δε σημαίνουν ωστόσο ότι και το τρέξιμο, δεν έχει τα δικά του μικρά ''μυστικά'', είτε το κάνουμε πιο συγκροτημένα – σε σταθερή βάση ως άσκηση, είτε απλά για να κρατιόμαστε σε φόρμα.

Ας δούμε λοιπόν έναν μικρό ''δεκάλογο'' που θα μας βοηθήσει να μάθουμε να τρέχουμε ακόμη καλύτερα:

 

1. Αγοράζουμε καλά παπούτσια τρεξίματος που ταιριάζουν στο στυλ τρεξίματός μας κι ένα καλό αθλητικό ρούχο.
 
2. Βάζουμε έναν συγκεκριμένο στόχο. Αυτός θα μπορούσε π.χ. να είναι να τρέξουμε σε αγώνα 5 χιλιομέτρων ή να χάσουμε 6 κιλά. Βεβαιωνόμαστε ότι ο στόχος μας είναι κάτι το εφικτό.
 
3. Βρίσκουμε κάποιο φίλο για να τρέξουμε μαζί. Το να έχουμε κάποιο που να μας παρακινεί είναι πολύ σημαντικό.
 
4. Τρέχουμε σε χωματόδρομο. Η μαλακή επιφάνεια θα μας κάνει να συνηθίσουμε καλύτερα τους κραδασμούς του τρεξίματος.
 
5. Πίνουμε άφθονο νερό. Προσπαθούμε να πίνουμε 100 ml κάθε 20 λεπτά. Είναι αποδεδειγμένο ότι η αφυδάτωση πριν και κατά την άσκηση μπορεί να επιφέρει συνέπειες στις επιδόσεις, ενώ αυξάνεται η πραγματική φυσιολογική ένταση καθώς και η αντιλαμβανόμενη προσπάθεια για την επίτευξη της άσκησης ή της συμμετοχής σε αγώνα.
 
6. Αρχίζουμε να περπατάμε για 2 λεπτά και μετά να κάνουμε τζόκινγκ για ένα λεπτό. Αυτό το επαναλαμβάνουμε 5 έως 10 φορές (προσθέτοντας μία έξτρα επανάληψη όποτε νομίζουμε ότι μπορούμε) και συνεχίζουμε να το κάνουμε μέχρι να είναι εύκολο.
 
7.  Προχωράμε στο επόμενο στάδιο και κάνουμε περπάτημα για δύο λεπτά και τζόκινγκ για δύο λεπτά. Αυτό το επαναλαμβάνουμε 4 έως 8 φορές (προσθέτοντας μία έξτρα επανάληψη όποτε νομίζουμε ότι μπορούμε). Από τη στιγμή που μπορούμε να κάνουμε οκτώ επαναλήψεις, αναπτύσσουμε το χρόνο του τζόκινγκ μας στα τρία λεπτά, κάνοντάς το 4 έως 8 φορές.
 
8. Μειώνουμε το διάστημα περπατήματος ώστε να γίνει ένα λεπτό, μετά προσθέτουμε κάθε εβδομάδα ένα έως δύο λεπτά για το κάθε διάστημα τζόκινγκ, μέχρις ότου να μπορούμε να διακόψουμε εντελώς το διάστημα περπατήματος.
 
9. Διατηρούμε ένα ημερολόγιο τρεξίματος στο οποίο μπορούμε να καταχωρούμε το κάθε τρέξιμο που θα κάνουμε. Είναι πολύ καλό για να μας παρακινεί.
 
10. Διασκεδάζουμε!
 
 
* Πηγή:  Shop.Intersport
 
 
 
 
Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ