Πως καθαρίζουμε τους λεκέδες από κρασί

0

Όσοι είναι λίγο "παλιότεροι" θα θυμούνται την πασίγνωστη τηλεοπτική διαφήμιση με τη φράση-σήμα κατατεθέν "γκαρσόν, λεκιάστηκα!". Την ώρα του φαγητού, το αμέσως δημοφιλέστερο "ατύχημα" μετά από το λεκέ από λάδι είναι ο λεκές από κρασί. Κι εάν μεν λερωθεί απλώς το τραπεζομάντηλο πάει κι έρχεται το πράγμα, εάν όμως λεκιαστεί η  γραβάτα ή το φόρεμα τι γίνεται; Ιδιαίτερα μάλιστα όταν το κρασί είναι κόκκινο και άρα ο λεκές εντονότερος.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν από την μεγάλη εγκυκλοπαίδεια του διαδικτύου 4 πρακτικούς τρόπους για ν' αντιμετωπίσουμε τον ανεπιθύμητο λεκέ από κρασί:

1. Με αλάτι:

Καλύπτουμε το λεκέ από κόκκινο κρασί με αλάτι και τον βουτάμε μέσα σε κρύο νερό. Μέσα στις επόμενες ώρες δε, πρέπει οπωσδήποτε να πλύνουμε το ρούχο.

2. Με μαγειρική σόδα:

Καλύπτουμε το λεκέ από το κρασί με μαγειρική σόδα και την αφήνουμε για λίγη ώρα ώστε ν' απορροφήσει το λεκέ. Κατόπιν σκουπίζουμε προσεκτικά.

3. Με απορρυπαντικό πιάτων και οξυζενέ.

Σε παλιούς λεκέδες από κρασί βρέχουμε το λεκέ μ' ένα μέρος από απορρυπαντικό πιάτων και 2 μέρη από οξυζενέ. Αφήνουμε λίγη ώρα να δράσει και μετά σκουπίζουμε με μία καθαρή πετσέτα. Κι εδώ πρέπει μετά να πλύνουμε το ρούχο με κρύο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του.

4. Με ούζο:

Πολλοί προτείνουν για τους νωπούς λεκέδες από κρασί και τη λύση του ούζου. Έτσι ρίχνουμε ούζο, πάνω στο λεκέ και στη συνέχεια καθαρίζουμε μ' ένα καθαρό πανάκι.

 

Βασικά Tips για να στεφθεί η διαδικασία καθαρισμού του λεκέ από κρασί μ' επιτυχία:

– Σε καμμία περίπτωση δεν τρίβουμε το λεκέ από κρασί (κάτι που ισχύει γενικότερα και για τους περισσότερους λεκέδες). Με το τρίψιμο μπορεί ο λεκές να "ποτίσει" το ύφασμα και να μην καθαρίζεται μετά.

– Πριν τη διαδικασία του καθαρισμού ταμπονάρουμε αρχικά το λεκέ με κάποιο απορροφητικό χαρτί ή με βαμβάκι.

– Δεν καθαρίζουμε ποτέ ένα λεκέ από το κέντρο του προς τα έξω αλλά ακολουθούμε την αντίθετη πορεία.

– Προτού χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε από τις παραπάνω μεθόδους, είναι απαραίτητο να τη δοκιμάσουμε σ' ένα μη εμφανές σημείο του υφάσματος ώστε να βεβαιωθούμε ότι αυτό δε θα ξεβάψει.

 

Διαβάστε επίσης:

Πως καθαρίζουμε τους λεκέδες από λάδι.

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ