Παρασκευή παραδοσιακού σαπουνιού – η συνταγή

0

Η συνταγή παρασκευής παραδοσιακού σαπουνιού που θα διαβάσετε προέρχεται από έναν καλό φίλο του Praktikesidees.gr ο οποίος έχει παρασκευάσει επανειλημμένως, με μεγάλη επιτυχία σαπούνι (το Praktikesidees.gr έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας και … χρήστης). Η συνταγή φαίνεται λίγο περίπλοκη σε αρχική ανάγνωση, όμως η πρώτη φορά είναι δύσκολη… Τα αποτελέσματα δε, θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω (προτού ξεκινήσετε οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε το πεδίο 'Οδηγίες'). 

 

Συνταγή παρασκευής παραδοσιακού σαπουνιού

(για περίπου 15 μεγάλα σαπούνια)

 

Υλικά:

– 1125 γρ. νερό

– 1250 γρ. λάδι

– 250 γρ. καυστικό νάτριο (καυστική σόδα)

– Άρωμα της αρεσκείας μας

 

Εκτέλεση της συνταγής:

α. Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο νερό (προσοχή εδώ: ποτέ το νερό μέσα στη σόδα). Ανακατεύουμε με ένα συρμάτινο αναδευτήρα μέχρι να διαλυθεί και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει για μία ώρα περίπου.

β. Ρίχνουμε το λάδι στο μίγμα και ανακατεύουμε συνεχώς με τον αναδευτήρα. Σε λίγη ώρα το μίγμα θ' αρχίσει να πήζει.

γ. Ριχνουμε το άρωμα της αρεσκείας μας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μίγμα ν' αρχίσει να πήζει ξανά.

δ. Φορμάρουμε το μίγμα σε κατάλληλη φόρμα.

ε. Μετά από 24 έως 48 ώρες (αναλόγως με την αντίδραση του σαπουνιού) ξεφορμάρουμε προσεκτικά και τοποθετούμε το σαπούνι σε σκιερό και ξηρό μέρος τουλάχιστον για 28 ημέρες προτού το χρησιμοποιήσουμε.

 

Οδηγίες (απολύτως απαραίτητες):

– Φοράμε καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας πλαστικά γάντια γιατί το μίγμα είναι εξαιρετικά καυστικό.

– Το σκεύος όπου θα γίνει η ανάμιξη του νερού και της σόδας πρέπει οπωσδήποτε να είναι ανοξείδωτο με αρκετά μεγάλο πάχος ή χοντρό πλαστικό. Σε καμμία περίπτωση δε χρησιμοποιούμε σκεύος από αλουμίνιο!

– Όταν προσθέσουμε τη σόδα στο νερό θα δημιουργηθούν έντονες και δυσάρεστες αναθυμιάσεις. Πρέπει να έχουμε πάντοτε ανοιχτά παράθυρα και μόλις ανακατέψουμε και βεβαιωθούμε ότι η σόδα έχει διαλυθεί τελείως μέσα στο νερό, ν' απομακρυνθούμε για λίγο από το χώρο .

– Είναι καλό να προσθέσουμε λάδι καρύδας (coconut oil) για να έχουμε καλό αφρισμό του σαπουνιού. Προτείνεται η αναλογία 1000 γρ. παρθένο ελαιόλαδο – 250 γρ. λάδι καρύδας.

– Το μίγμα πρέπει να φτάσει σε κατάσταση πήξης 2 φορές: αρχικά, όταν ανακατεύουμε το νερό με τη σόδα και τα λάδια και στη συνέχεια όταν προσθέσουμε το άρωμα της αρεσκείας μας. Αυτό το τελευταίο συμβαίνει, διότι όταν πέφτει το άρωμα μέσα στο μίγμα, εκείνο αραιώνει.

– Οι φόρμες καλό θα είναι να αποτελούνται από πλαστικό (φόρμες ζαχαροπλαστικής – π.χ. αυτές που χρησιμοποιούνται για προφιτερόλ).

– Πριν φορμάρουμε, επαλοίφουμε όλη την εσωτερική φόρμα με βαζελίνη (όχι υπερβολές) για να είναι ευκολότερο στη συνέχεια το ξεφορμάρισμα.

– Η ποσότητα του αρώματος που θα χρησιμοποιήσουμε δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 45-50 γρ.  Μερικά από τα πλέον δοκιμασμένα αρώματα είναι: αιθέριο έλαιο μήλου, γαρδένιας, ανθού πορτοκαλιού, τριαντάφυλλου, ευκαλύπτου.

– Στο σημείο στο οποίο θα τοποθετήσουμε τα σαπούνια για το στάδιο της ωρίμανσης θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα λευκό βαμβακερό ύφασμα (π.χ. ένα παλιό λευκό σεντόνι). Εφημερίδες ή χρωματιστά υφάσματα δεν ενδείκνυνται γιατί η καυστικότητα του σαπουνιού ξεβάφει το ύφασμα και αποτυπώνει το χρώμα του πάνω στο σαπούνι.

– Κάποιες φορές λίγο μετά το φορμάρισμα, συσσωρεύεται στον πάτο της φόρμας υγρό το οποίο δεν έχει απορροφηθεί σωστά κατά τη διάρκεια της παρασκευής του σαπουνιού. Αυτό πρέπει να αφαιρεθεί με πολύ μεγάλη προσοχή, γέρνοντας ελαφρά τη φόρμα και προσέχοντας να μη χυθεί το σαπούνι καθώς και να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα μας καθώς είναι καυστικό.

– Η χρήση ηλεκτρονικής ζυγαριάς είναι απολύτως απαραίτητη ώστε να είμαστε ακριβείς με τις αναλογίες τον υλικών.

 

Κ α λ ή  ε π ι τ υ χ ί α !

 

 

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ