Πως να κάνουμε οικονομία στην κουζίνα

0

Ένα από τα ελάχιστα θετικά που έχει η οικονομική "στενότητα", είναι ότι μας αναγκάζει να περιορίσουμε ένα σωρό από καθημερινά μικρά ή μεγαλύτερα έξοδα που τα θεωρούσαμε περίπου ως δεδομένα κι όμως διαπιστώνουμε τελικά ότι ήταν απόλυτα περιττά.

Έτσι, αναπόφευκτα, αναζητούμε πρακτικές λύσεις για να συνεχίσουμε όλες τις δραστηριότητες που κάναμε, μειώνοντας όμως δραστικά το κόστος τους. Κι αυτές οι λύσεις υπάρχουν. Και πολλές φορές είναι απλές και εύκολες στη εφαρμογή τους – απλά δεν τις ξέραμε ή δεν τις είχαμε σκεφτεί έως τώρα.

Ας δούμε μία σειρά από τέτοιες λύσεις οικονομίας λοιπόν που αφορούν τις δουλειές στην κουζίνα και το φαγητό – ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μας δηλαδή:

1. Χρησιμοποιούμε σωστά τις ηλεκτρικές συσκευές.

i. Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε το πλυντήριο πιάτων όταν αυτό θα είναι γεμάτο κι όχι για 2-3 σκεύη μόνο.

ii. Eκμεταλλευμόμαστε το φούρνο για να ψήσουμε ποσότητες φαγητού που θα καταναλωθεί σε βάθος χρόνου κι όχι απλά και μόνο για το πιάτο της ημέρας. Μία εξαιρετική επιλογή για τη χρήση του φούρνου είναι οι πίτες (σπανακόπιτα, τυρόπιτα, κοτόπιτα κ.ο.κ.) που μπορούν να "κρατήσουν" γι' αρκετές ημέρες και να μας χρησιμεύσουν τόσο ως κυρίως γεύμα όσο κι ως κολατσιό στο γραφείο ή το σχολείο.

iii. Kλείνουμε τα μάτια της κουζίνας λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Η θερμότητα που έχει ήδη αναπτυχθεί είναι υπεραρκετή για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

iv. Αποφεύγουμε το άσκοπα άνοιξε-κλείσε της πόρτας του φούρνου ή του ψυγείου. Η ενέργεια που χάνεται πληρώνεται από την τσέπη μας…

2. Αποφεύγουμε την άσκοπη χρήση του νερού.

Και η "κλασικότερη" περίπτωση σπατάλης νερού γίνεται όταν πλένουμε τα πιάτα. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Προτού ανοίξουμε τη βρύση, καθαρίζουμε τα πιάτα μ' ένα βουρτσάκι ώστε να φύγουν τα υπολείμματα των φαγητών και στη συνέχεια τα σαπουνίζουμε. Κατόπιν, χρησιμοποιούμε το νερό για το τελικό καθάρισμα και ξέπλυμα. Αντίθετα, εάν ξεκινήσουμε από την αρχή με τη χρήση του νερού τότε η απατάλη που θα γίνει θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

3. Φτιάχνουμε μόνοι μας ξύδι.

Το ξύδι είναι υπερ-χρήσιμο σε πολλές δουλειές στο χώρο της κουζίνας. Δεν υπάρχει λόγος ωστόσο ν' αγοράζουμε διαρκώς μπουκάλια με ξύδι από το εμπόριο. Η διαδικασία να φτιάξουμε μόνοι μας σπιτικό ξύδι είναι εξαιρετικά απλή. Δείτε όλες τις σχετικές λεπτομέρειες εδώ.

4. Δεν πετάμε φαγητό.

Κάτι ήξεραν οι γιαγιάδες μας όταν μας έδιναν τις σχετικές συμβουλές! Και σκεφτείτε ότι αυτές στην εποχή τους δεν είχαν κατάψυξη. Μας περίσσεψε λοιπόν φαγητό; Πολύ απλά το βάζουμε, ανάλογα με το είδος του, σε μία σακουλίτσα ή ένα τάπερ και το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη. Έτσι, την επόμενη φορά που θα ξεμείνουμε από φαγητό δεν θα χρειαστεί να παραγγείλουμε απέξω.

5. Εκμεταλλευόμαστε τις προσφορές των Super Market.

Τα περισσότερα Super Market κάνουν, καθημερινά, ειδικές προσφορές σε συγκεκριμένα είδη με πολύ σημαντικές εκπτώσεις. Σε είδη λοιπόν που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μετά από αρκετό καιρό (ρύζι, μακαρόνια, μέλι κ.ο.κ) αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες ικανές να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειάς μας για μεγάλο διάστημα. Η οικονομία που πετυχαίνουμε με τον τρόπο αυτό είναι πολύ σημαντική.

Βασική προυπόθεση βέβαια είναι να μαθαίνουμε τις σχετικές προσφορές των Super Market έγκαιρα. Διαβάστε εδώ πως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό. 

6. Αγοράζουμε προïόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Τα περισσότερα Super Market διαθέτουν σε βασικές κατηγορίες αγαθών για την κουζίνα (τρόφιμα, χαρτικά κ.α.), προïόντα ιδιωτικής ετικέτας τα οποία είναι, τις περισσότερες φορές, σημαντικά φθηνότερα από τα αντίστοιχα "επώνυμα". Αποτελούν λοιπόν μία πολύ συμφέρουσα επιλογή, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πράγματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά στο χώρο της κουζίνας. 

7. Φτιάχνουμε το δικό μας μικρό κηπάκο στο …μπαλκόνι.

"Δε γίνονται αυτά" θα σκεφτεί ίσως κάποιος. Κι όμως γίνονται! Μυρωδικά όπως μαïντανός δυόσμος, άνιθος κλ.π. μπορούμε άνετα να τα φυτέψουμε στο μπαλκόνι μας. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μία-δύο πλαστικές γλάστρες, λίγο χώμα κι ένα …ποτιστήρι! Με τη minimum περιποίηση μπορούμε να έχουμε φρέσκα μυρωδικά από το …μπαλκόνι μας.

8. Αγοράζουμε φρούτα εποχής.

ΟΚ, το καρπούζι μας αρέσει πολύ αλλά το χειμώνα τρώμε μήλα! Εάν ψωνίζουμε φρούτα που είναι εκτός εποχής είναι λογικό ότι θα τα πληρώνουμε …χρυσάφι. Άλλωστε, κάθε εποχή έχει τέτοια ποικιλία φρούτων για να επιλέξουμε που, πραγματικά, το να ψωνίζουμε π.χ. φράουλες εκτός της εποχής τους είναι καθαρή σπατάλη χρημάτων.

Επίσης φρούτα που μας …ξέμειναν κι αρχίζουν να ωριμάζουν πολύ γίνονται θαυμάσιες κομπόστες  ή μαρμελάδες. Ιδιαίτερα δε η μαρμελάδα θα είναι, ένα από τα βασικά συστατικά του πρωινού της οικογένειας το επόμενο διάστημα χωρίς να μας έχει κοστίσει τίποτε.

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ