Νοσηλεία στο σπίτι: τι πρέπει να ξέρουμε

0
 
Είναι αργά το βράδυ και ο καταβεβλημένος από τα χρόνια παππούς της οικογένειας αισθάνεται έντονα σημάδια αδιαθεσίας. Ο γιατρός που τον παρακολουθεί μπορεί να βοηθήσει μόνο τηλεφωνικά. Λόγω του προχωρημένου της ώρας, επιλογή για μεταφορά σε κάποιο κοντινό ιατρείο δεν υπάρχει. Η ιδέα της μεταφοράς σε κάποιο νοσοκομείο τρομάζει – ιδιαίτερα στη σκέψη της ταλαιπωρίας που θα υποστεί ο ηλικιωμένος όταν μάλιστα μπορεί να αποδειχθεί ότι τελικά δεν χρειαζόταν. Τι κάνουμε λοιπόν;
 
Κατ' οίκον νοσηλεία είναι η απάντηση. Τι σημαίνει όμως αυτό;
Υπάρχουν πολλές ιδιωτικές εταιρίες παροχής κατ' οίκον ιατρικών υπηρεσιών και μάλιστα 24 ώρες το 24ωρο. Έτσι, τηλεφωνώντας σε μία από αυτές, ο ειδικός που θα μας απαντήσει στο τηλέφωνο αξιολογεί τα πραγματικά περιστατικά που θα του αναφέρουμε και στέλνει γιατρό της ειδικότητας που θεωρεί ότι χρειάζεται – με βάση τη συγκεκριμένη ανάγκη.
Κι όχι μόνο αυτό.
 
Ακόμη και μια σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να γίνουν χωρίς να μετακινηθεί ο ασθενής από το σπίτι του, όπως: 
-ακτινογραφίες,
-καρδιογράφημα,
-υπέρηχος, 
-γενικές εξετάσεις αίματος  και άλλες,
ανάλογα φυσικά με την γκάμα των υπηρεσιών που παρέχει κάθε εταιρία.
 
Εκτός φυσικά από ιατρούς οι εταιρίες που παρέχουν υπηρεσίες κατ' οίκον νοσηλείας μπορούν να στείλουν και νοσηλευτές που μπορούν ν' αναλάβουν αιμοληψίες, ενέσεις, χορήγηση φαρμάκων και ορών, αλλαγές τραυμάτων και αρκετές άλλες νοσηλευτικές πράξεις στο σπίτι του ασθενούς. 
 
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι τα πλεονεκτήματα της νοσηλείας στο σπίτι είναι σημαντικά καθώς:
 
i. Γλιτώνει από σημαντική ταλαιπωρία τον ασθενή – ιδιαίτερα μάλιστα αυτόν που είναι προχωρημένης ηλικίας ή με επιβαρυμένη υγεία, καθώς μπορεί να εξεταστεί από τον ιατρό στο σπίτι του χωρίς να μετακινηθεί, να κάνει μία σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και να του παρασχεθούν από νοσηλευτές μία σειρά από υπηρεσίες.
 
ii. Παρέχεται ακόμη και σε ώρες που είναι 'απαγορευτικές' – όπως π.χ. πολύ αργά το βράδυ ή Κυριακές, όπου η μόνη εναλλακτική επιλογή που έχει ο ασθενής είναι η μετάβαση σε κάποιο νοσοκομείο καθώς τα ιατρεία είναι κλειστά.  
 
iii. Σε επίπεδο κόστους οι τιμές είναι αρκετά 'λογικές' συνυπολογίζοντας φυσικά και τα έξοδα αλλά και την ταλαιπωρία που γλιτώνει ο ασθενής από τις μετακινήσεις που θα χρειαζόντουσαν.
 
 
Καταγράφουμε μερικές από τις εταιρίες του συγκεκριμένου χώρου:
 
SOS ΙΑΤΡΟΙ
Τηλέφωνο:  1016
Web site:  www.sosiatroi.gr
 
HOMED
Τηλέφωνα:   1144,  2107011500
Web site:  www.homed.gr
 
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΥΓΕΙΑ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ
Τηλέφωνο:  1051
Web site: www.hygeia.gr
 
ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ
Τηλέφωνο:  1151
Web site:  www.1151.gr 
 
 
 
 
Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ