Η κυρά Σαρακοστή: ένα παραδοσιακό σαρακοστιανό έθιμο

0

Tο έθιμο της κυρά Σαρακοστής είναι από τα παραδοσιακά έθιμα που έχουν σχέση με την περίοδο πριν το Πάσχα, την περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής δηλαδή. Πρόκειται για ένα έθιμο συνυφασμένο με την Ορθόδοξη Παράδοση και ουσιαστικά χρησιμεύει ως ένα ημερολόγιο το οποίο τοποθετείται σε κάποιο εμφανές σημείο του σπιτιού (συνήθως στο χώρο της κουζίνας) και με το οποίο η οικογένεια μετράει τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα έως και την Μεγάλη Εβδομάδα.

Η κυρά Σαρακοστή, είναι μία χαρτονένια γυναικεία φιγούρα που θυμίζει μοναχή, μ' ένα σταυρό κρεμασμένο στο λαιμό της, με τα χέρια σταυρωμένα καθώς προσεύχεται, χωρίς στόμα καθώς νηστεύει, ενώ έχει εφτά πόδια – ένα για κάθε εβδομάδα της Σαρακοστής. Την κρεμάμε στον τοίχο και κάθε εβδομάδα κόβουμε κι ένα ποδάρι ώστε να μετράμε έτσι τις εβδομάδες που περνούν έως την Ανάσταση.

Πρόκειται δε, για μία εύκολη χειροτεχνία που κάθε οικογένεια μπορεί να ετοιμάσει για να στολίσει το σπιτικό της την περίοδο πριν το Πάσχα. Η διαδικασία:

κυρά Σαρακοστή

Βήμα 1ο:

Παίρνουμε ένα χοντρό χαρτόνι και σκιτσάρουμε τη φιγούρα της κυρά Σαρακοστής παίρνοντας ως πρότυπο κάποια σχετική φιγούρα που μπορούμε να βούμε πολύ εύκολα στο διαδίκτυο.

Βήμα 20:

Ζωγραφίζουμε τη φιγούρα δίνοντάς της τα χρώματα που επιθυμούμε και κατόπιν μ' ένα ψαλίδι την κόβουμε προσεκτικά.

Βήμα 3ο:

Την κρεμάμε στο σημείο του σπιτιού που θα επιλέξουμε και κάθε εβδομάδα που περνά κόβουμε κι ένα ποδάρι. Είναι πολύ καλό μάλιστα να βάλουμε τα παιδιά να το κάνουν ώστε να αποκτούν εικόνα της όλης πορείας μέσα στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή έως την Μεγάλη εβδομάδα και την Ανάσταση.

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ