6 μικρά μυστικά για ν’ απολαμβάνουμε το κρασί

0

Το αγαπημένο μας κρασί κουβαλάει μαζί του μία ολόκληρη κουλτούρα, τόσο όσον αφορά τη διαδικασία παρασκευής και συντήρησης όσο -κυρίως- την απόλαυσή του. Έξι μικρά αλλά σημαντικά μυστικά λοιπόν που πρέπει να γνωρίζουμε γι' αυτό και τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν να το απολαύσουμε καλύτερα τόσο σαν συνοδευτικό του φαγητού μας όσο και ανεξάρτητα από αυτό όταν απλά θέλουμε να χαλαρώσουμε λίγο από την πίεση και το άγχος της ημέρας:

  Παλαίωση.

Το κρασί που κυρίως επιδέχεται παλαίωση είναι το κόκκινο – το λευκό είναι προτιμότερο να πίνεται ''φρέσκο''.

  Πως πίνουμε το κρασί.

Προτού δοκιμάσουμε ένα κρασί, το ανακατεύουμε κινώντας κυκλικά το ποτήρι. Η απλή αυτή κίνηση απελευθερώνει όλα τα αρώματα που εμπεριέχονται στο κρασί.

  Ροζέ, κόκκινο, λευκό.

Το ροζέ είναι ο χαμαιλέων του τραπεζιού. Ταιριάζει με τα περισσότερα φαγητά, ενώ το κόκκινο συνοδεύει κυρίως το κρέας και το λευκό τα θαλασσινά. Επίσης το ροζέ είναι η ιδανική επιλογή για τους λάτρεις του κόκκινου κρασιού που θέλουν ν' απολαύσουν ένα δροσερό ποτήρι το καλοκαίρι ή θέλουν να συνοδεύσουν φαγητό στο οποίο δεν ταιριάζει το κόκκινο κρασί. Κι αυτό γιατί το ροζέ, συνήθως, ισορροπεί γευστικά μεταξύ του κόκκινου και του λευκού έχοντας χαρακτηριστικά γνωρίσματα και από τα δύο.

  Αποθήκευση – συντήρηση.

Το κρασί πρέπει να αποθηκεύεται σε ξύλινα βαρέλια (τα οποία αντίθετα με την αντίληψη που κυριαρχεί, πρέπει να είναι καινούρια) και σε συγκεκριμένες εξωτερικές συνθήκες: 11 °C θερμοκρασία – 70 °C υγρασία περίπου. Επίσης ο χώρος αποθήκευσης πρέπει να είναι σχετικά σκοτεινός και ν' αερίζεται επαρκώς. Γενικότερα θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το κρασί είναι ένας ζωντανός οργανισμός και επηρεάζεται από τις αλλαγές στις εξωτερικές συνθήκες όπως κάθε άλλος ζωντανός οργανισμός.

 Η σημασία του καλού φελού.

Σημαντικό ρόλο στα εμφιαλωμένα κρασιά παίζει η ποιότητα του φελλού. Ο κακός ποιοτικά φελλός είναι ένας βασικός λόγος για τη γρήγορη αλλοίωση του κρασιού.

  Χύμα κρασί.

Το χύμα κρασί το οποίο αγοράζουμε για το σπίτι πρέπει να καταναλώνεται όσο το δυνατόν συντομότερα. Επειδή ακριβώς δεν πληρούνται (συνήθως) οι απαραίτητες συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησης, αλλοιώνεται τάχιστα. Και βέβαια δεν χρειάζεται να πούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε από ποιόν αγοράζουμε το χύμα κρασί και να είμαστε βέβαιοι για την προέλευση και την ποιότητά του.

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ