6 απίθανα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με το αλεύρι – εκτός μαγειρικής!

0

Κι όμως το αλεύρι δεν είναι μόνο για την κουζίνα! Αναμφίβολα η χρήση του στη μαγειρική (ιδιαίτερα στα γλυκά) είναι καθοριστική, ωστόσο υπάρχουν και μία σειρά από διαφορετικές, έξυπνες, χρήσεις του – εκτός κουζίνας, που δεν είναι και τόσο γνωστές.

Ας δούμε λοιπόν ποιές είναι ώστε να τις έχουμε κατά νου κάθε φορά που πλησιάζουμε το ράφι με το αλεύρι στο super market:

1. Καθαρίζουμε τα χάλκινα σκεύη:

Φτιάχνουμε μία πάστα χρησιμοποιώντας ίσες ποσότητες από αλεύρι, αλάτι και λευκό ξύδι. Απλώνουμε το μίγμα πάνω στο σκεύος που μας ενδιαφέρει και το αφήνουμε να στεγνώσει. Κατόπιν ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και γυαλίζουμε μ' ένα στεγνό πανάκι. 

2. Γυαλίζουμε τα ανοξείδωτα σκεύη:

Καθαρίζουμε πρώτα και κατόπιν στεγνώνουμε τα ανοξείδωτα σκεύη και μετά τα γυαλίζουμε χρησιμοποιώντας λίγο αλεύρι κι ένα στεγνό πανί. 

3. Απομακρύνουμε τα μυρμήγκια από τα φυτά μας.

Τα μυρμήγκια είναι μία σημαντική απειλή για κάποια από τα φυτά του κήπου μας. Ρίχνουμε λοιπόν αλεύρι – περιμετρικά γύρω από το φυτό, το οποίο και αποτρέπει τα μυρμήγκια από το να το πλησιάσουν. 

4. Φτιάχνουμε "σπιτική" κόλλα.

Υλικά:

– Αλεύρι,

– Ζάχαρη, 

– Νερό,

– Λευκό ξύδι.

Ρίχνουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα σε αναλογία 3:1. Προσθέτουμε κρύο νερό ώστε να γίνει μια πάστα και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά έως ότου πήξει το μίγμα. Κατόπιν, προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι. Αφήνουμε να κρυώσει πριν τη χρήση.

Η "σπιτική" κόλλα αυτή φυλάσσεται σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και μπορεί να διατηρηθεί για μερικές εβδομάδες εάν τη βάλουμε στο ψυγείο. Φυσικά  η συγκεκριμένη κόλλα δεν μπορεί να συγκριθεί σε αποτελεσματικότητα με τις κόλλες του εμπορίου – ενδείκνυται κυρίως για "ελαφριές" δουλειές (π.χ. για να κολλήσουμε κάποιο χαρτί).

5. Φτιάχνουμε πλαστελίνη για τα παιδιά.

Αναμεγνύουμε 2 φλιτζάνια αλεύρι με 2 φλιτζάνια ζεστό νερό, 1 φλιτζάνι αλάτι και 2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι. Προαιρετικά ρίχνουμε μερικές σταγόνες από χρωστικές τροφίμων για να έχουμε ποικιλία αποχρώσεων.

Την αποθηκεύουμε σε πλαστική σακούλα ή δοχείο που κλείνει αεροστεγώς (πηγή: perierga.gr).

6. Φτιάχνουμε πήλινα στολίδια και σχέδια.

Ανακατεύουμε 3 φλυτζάνια αλεύρι, ένα φλυτζάνι νερό και μία-δύο κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι. Όπως και στην παρασκευή της πλαστελίνης μπορούμε να προστέσουμε μερικές σταγόνες χρωστικές τροφίμων για να δώσουμε το χρώμα που επιθυμούμε. Ζυμώνουμε το μίγμα καλά, του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε και κατόπιν ψήνουμε στο φούρνο σε θερμοκρασία 250 º  για μία ώρα περίπου.

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ