Πως να «διαβάζουμε» σωστά τις ετικέτες των τροφίμων

0

Οι περισσότεροι δυστυχώς συνηθίζουμε να μη κοιτάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζουμε. Κι αυτό είναι λάθος γιατί η ετικέτα ενός τροφίμου είναι στην πραγματικότητα η ταυτότητά του. Έτσι εάν μάθουμε να τις διαβάζουμε σωστά, θα μπορούμε να έχουμε κάθε φορά μία ολοκληρωμένη εικόνα για το προϊόν που έχουμε αγοράσει για το οικογενειακό μας τραπέζι.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν κάποιες βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις ετικέτες τροφίμων με σχετικές πηγές τόσο τον ΕΦΕΤ (τον Εννιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων δηλαδή) όσο και το ΙΝΚΑ (Γενική Συνομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος) αλλά και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

 

1. Τι πρέπει να περιλαμβάνουν οι ετικέτες τροφίμων;

Όπως σημειώνει το ΙΝΚΑ, οι ετικέτες τροφίμων πρέπει να περιλαμβάνουν:

– την ονομασία του προιόντος,

– τα συστατικά του,

– την Ημερομηνία λήξης του,

– τα πρόσθετα με το γράμμα Ε και,

– αριθμούς και πληροφορίες για τις θρεπτικές ουσίες που περιέχει.

 

2. Τι ισχύει όσον αφορά τη Ημερομηνία Λήξης των τροφίμων;

i. Στα τρόφιμα που έχουν διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από 3 μήνες, πρέπει ν' αναγράφεται στην ετικέτα ο μήνας και το έτος μέχρι το οποίο θα πρέπει να καταναλωθούν.

ii. Στα τρόφιμα που έχουν διάρκεια ζωής μικρότερη των 3 μηνών, πρέπει να αναγράφεται ο μήνας αλλά και η ημέρα μέχρι την οποία μπορούν να καταναλωθούν.

 

3. Τι ισχύει με τα περίφημα "Ε";

Ο κωδικός «E» έχει θεσπιστεί από την E.E. για να δηλώνει την ύπαρξη ενός εγκεκριμένου προσθέτου τροφίμων (χρωστικής ουσίας, γλυκαντικής ουσίας, Γαλακτωματοποιητή κ.α.). Επειδή ωστόσο υπάρχουν πολλά είδη προσθέτων, δίπλα σε κάθε «E» αναγράφεται κι ένας αριθμός, που προσδιορίζει το συγκεκριμένο πρόσθετο: π.χ. «E45», «E21» κλ.π. 

Όπως αναφέρει ο ΙΝΚΑ, εάν στη συσκευασία του προϊόντος δούμε το "Ε" ν' ακολουθείται από κάποιο τριψήφιο νούμερο, τότε πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα νούμερα:

Από 100 έως 199 αφορούν χρωστικές ουσίες.

Από 200 έως 299 αφορούν συντηρητικά.

Από 300 έως 399 αφορούν αντιοξειδωτικά.

Από 400 έως 499 αφορούν σταθεροποιητές.

 

Επειδή δε, για τα "Ε" έχουν ακουστεί κι ακούγονται πολλά, η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή της Ευρωπαικής Επιτροπής σημειώνει ότι εάν ένα πρόσθετο τροφίμων φέρει αριθμό Ε, αυτό σημαίνει πως έχει περάσει τις δοκιμασίες ασφαλείας κι έχει εγκριθεί για χρήση σε όλη την Ευρωπαική Ένωση.

 

4. Τα τρία πρώτα ψηφία ενός γραμμοκώδικα (Barcode) δείχνουν τη χώρα προέλευσης του προιόντος;

Όχι, τα τρία πρώτα ψηφία του Barcode που θα συναντήσουμε στις ετικέτες τροφίμων δε φανερώνουν τη χώρα προέλευσης του προϊόντος.

Τα ψηφία αυτά αναφέρονται στη χώρα όπου και εκδίδεται ο γραμμοκώδικας.

 

5. Τα ελληνικά προϊόντα έχουν ειδικό Barcode;

Όχι, τα ελληνικά προιόντα δεν έχουν ειδικό γραμμoκώδικα. Συνεπώς προσοχή: τα προϊόντα με γραμμοκώδικα που αρχίζει από 520 δε σημαίνει ότι είναι απαραίτητα  ελληνικά προϊόντα. Σημαίνει απλώς ότι έχουν λάβει Barcode στην Ελλάδα. 

 

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ