Παιδικά ατυχήματα στις διακοπές: συμβουλές πρόληψης

0
 
Το καλοκαίρι θεωρείται η εποχή που συμβαίνουν τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα. Ο βασικός λόγος είναι ότι προφανώς στις διακοπές τους σε βουνό ή θάλασσα τα παιδιά αισθάνονται πιο ελεύθερα καθώς μάλιστα η επιτήρηση από τους γονείς συνήθως χαλαρώνει. 

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» λοιπόν, σε σχετικό άρθρο του δίνει μια σειρά από πρακτικές συμβουλές για την πρόληψή τους. Σταχυολογούμε ορισμένες από αυτές: 

 

 
Διακοπές στη θάλασσα:
 
– Πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά μας να κολυμπούν σωστά από μικρή ηλικία.
 
– Δεν τ' αφήνουμε ποτέ χωρίς επίβλεψη στη θάλασσα – ακόμη κι εάν ξέρουν κολύμπι.
 
– Δεν βασιζόμαστε μόνο σε μπρατσάκια, κουλούρες κ.ο.κ για την ασφάλειά τους και φυσικά δεν τα αφήνουμε να κολυμπήσουν με γεμάτο στομάχι.
 
– Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να μην κάνουν ποτέ βουτιές εάν πρώτα δε σιγουρευτούν ότι τα νερά είναι βαθιά και δεν υπάρχουν εμπόδια.
 
– Αποφεύγουμε την παραμονή τους στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες και φροντίζουμε πάντα να φορούν αντηλιακό, καπέλο και κάποια λευκή μπλούζα.
 
 
Διακοπές στο βουνό:
 
– Φροντίζουμε να έχουν το κατάλληλο ντύσιμο κι εξοπλισμό – ανάλογα με τις δραστηριότητες που θα κάνουν.
 
– Τα μαθαίνουμε ν' αποφεύγουν να βάζουν τα χέρια τους σε χαραμάδες και κάτω από πέτρες γιατί μπορεί να κρύβονται φίδια ή και επικίνδυνα έντομα όπως οι σκορπιοί.
 
– Τα μαθαίνουμε να μην περπατούν μέσα σε ψηλά χόρτα γιατί μπορεί να κρύβονται φίδια τα οποία δεν θα μπορέσουν να διακρίνουν.
 
– Βεβαιωνόμαστε ότι στην περιοχή που κάνουν διακοπές δεν υπάρχουν ποτάμια, πηγάδια, στέρνες ή άλλα μέρη αποθήκευσης νερού. Σε περίπτωση που υπάρχουν, εξηγούμε στα παιδιά την επικινδυνότητά τους και φροντίζουμε να μην παίζουν κοντά τους.
 
 
Γ ε ν ι κ έ ς  σ υ μ β ο υ λ έ ς :
 
– Μαθαίνουμε στα παιδιά μας ν' αποφεύγουν τις αλλοιωμένες τροφές, τα λιωμένα παγωτά και τα ληγμένα προϊόντα. Με τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δηλητηρίασης. Δεν βάζουμε ποτέ πίσω στην κατάψυξη, τρόφιμα που έχουν ήδη αποψυχθεί.
 
– Οι διακοπές προϋποθέτουν συχνές μετακινήσεις. Τα παιδιά πρέπει πάντα, να κάθονται στο πίσω κάθισμα – σωστά δεμένα. Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα μαγαζιά με αξεσουάρ αυτοκινήτων, μπορούν να μας ενημερώσουν για το κάθισμα ή τη ζώνη ασφαλείας που χρειάζεται ένα παιδί, ανάλογα με το ύψος και το βάρος του, για να ταξιδεύει με ασφάλεια (δείτε εδώ σχετικό προηγούμενο άρθρο του Praktikesidees).
 
– Ας θυμόμαστε τέλος, ότι ασφάλεια δε σημαίνει υπερπροστασία. Η υπερπροστασία συχνά προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα.
 
 
 
Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ