Πως να συμμετέχει όλη η οικογένεια στις δουλειές του σπιτιού

0
Το να συμμετέχει όλη η οικογένεια στις δουλειές του σπιτιού μοιάζει περίπου …ουτοπικό καθώς δυστυχώς το βάρος για τις δουλειές του νοικοκυριού πέφτει τις περισσότερες φορές στους ώμους της μαμάς που συχνά ωστόσο είναι και εργαζόμενη ενώ έχει αναλάβει παράλληλα εντός της οικογένειας κι ένα πλήθος άλλων υποχρεώσεων. Έτσι, αναπόφευκτα το πρόγραμμά της είναι απλά εξαντλητικό! 
Μπορούν όμως ν΄αλλάξουν τα δεδομένα ή μάλλον -καλύτερα- πως μπορούν ν' αλλάξουν τα δεδομένα; Πως μπορεί δηλαδή να δημιουργηθεί εντός της οικογένειας μία κουλτούρα συμμετοχής όλων στα του νοικοκυριού;
 

Ρεαλιστικές ιδέες και λύσεις λοιπόν:

 

 
1. Μαθαίνουμε τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού.
Εάν αυτό δε γίνει έγκαιρα, όταν το παιδί είναι μικρό ,τότε πολύ δύσκολα θα γίνει στη συνέχεια όταν αυτό θα μεγαλώσει. Και κυρίως πολύ δύσκολα θα γίνει χωρίς αντιδράσεις.
Μία έξυπνη ιδέα είναι λοιπόν, όταν τα παιδιά είναι μικρά να συνδυάσουμε τις δουλειές του νοικοκυριού με το παιχνίδι.
Απλό παράδειγμα: είναι γνωστό ότι ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια των μικρών παιδιών είναι η ενασχόληση με το νερό. Τ' αφήνουμε λοιπόν ν' ασχοληθούν με το πλύσιμο των μη …εύθραυστων αντικειμένων της κουζίνας (πλαστικά πιάτα, ποτήρια κ.ο.κ) από πολύ μικρή ηλικία. Και ναι, ας ανεχτούμε να μας κάνουν το χώρο χάλια στην αρχή. Είναι βέβαιο ότι σιγά σιγά θα τα καταφέρνουν όλο και καλύτερα με αποτέλεσμα στη συνέχεια να θεωρούν περίπου δεδομένη τη συμμετοχή στην όλη διαδικασία.
 
2. Κάθε μέλος της οικογένειας αναλαμβάνει να διατηρεί σε τάξη τον προσωπικό του χώρο.
Ακόμη κι εάν δεν το πετύχουμε αυτό σε βαθμό …τελειότητας είναι βέβαιο ότι όσο περισσότερο φροντίζει ο καθένας τον προσωπικό του χώρο (το δωμάτιό του, το γραφείο του κ.ο.κ.) τόσο λιγότερη δουλειά μαζεύεται συνολικά όταν έρχεται η ώρα του γενικού σιγυρίσματος.
 
3. Κάθε μέλος της οικογένειας αναλαμβάνει τη δέσμευση να επιστρέφει στη θέση του οτιδήποτε χρησιμοποιεί.
Απλά πράγματα:  το πιάτο του φαγητού επιστρέφει στο νεροχύτη, τα ρούχα που φορέσαμε στη δουλειά ή στο γραφείο επιστρέφουν στην κρεμάστρα τους ή στον κάδο με τ' άπλυτα (εφόσον χρειάζονται πλέον πλύσιμο). 
 
4. Γίνεται σαφής κατανομή αρμοδιοτήτων.
Κάθε μέλος της οικογένειας αναλαμβάνει μία σειρά από αρμοδιότητες που πρέπει να φέρει σε πέρας. Οι αρμοδιότητες αυτές δε, πρέπει να είναι με σαφήνεια καθορισμένες. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία ειδικά για τον μπαμπά της οικογένειας που μπορεί ν' αναλάβει συγκεκριμένες υποχρεώσεις στο πλαίσιο της οικογενειακής καθημερινότητας – προσαρμοζόμενες στο διαθέσιμο χρόνο του. Ενδεικτικά (κι όχι …περιοριστικά):
–  Να κάνει τα ψώνια της εβδομάδος στο Super Market. Δεδομένου ότι τα super market κλείνουν στις 9 καθημερινά, μία στάση σε αυτά κατά την επιστροφή από το γραφείο είναι απολύτως εφικτή…
–  Ν' αναλάβει την μετακίνηση των παιδιών στο σχολείο πριν φύγει για την εργασία του.
– Ν' αναλάβει την πληρωμή των λογαριασμών και λοιπόν οικονομικών υποχρεώσεων της οικογένειας. Ιδιαίτερα τώρα που οι πληρωμές μπορούν να γίνουν πλέον μέσω e-banking η εκπλήρωση της συγκεκριμένης υποχρέωσης είναι πολύ πιο εύκολη.
 
5. Μαμά και μπαμπάς κινούνται στο ίδιο "μήκος κύματος".
Σε πολλές περιπτώσεις το κλίμα της καθολικής συμμετοχής στις δουλειές του σπιτιού χαλάει όχι από τα …νεότερα μέλη της οικογένειας αλλά από τα μεγαλύτερα! Έτσι, η όποια διάσταση απόψεων για την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των γονέων επιλύεται κατ' ιδίαν κι όχι μπροστά στα παιδιά. Μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά εμπνέονται κι ακολουθούν το παράδειγμα των μεγάλων. Εάν ο μπαμπάς ή η μαμά λοιπόν αντιδρούν, είναι βέβαιο ότι τα παιδιά θ' αντιδράσουν περισσότερο!
 
Και  3  π ρ α κ τ ι κ ά  t i p s  που πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου:
 
1. Δεν επιζητούμε τη τελειότητα ούτε πιέζουμε υπερβολικά καταστάσεις.
Ξεκινάμε την προσπάθεια σιγά σιγά και μεθοδικά. Η υπερβολική πίεση φέρνει συνήθως ως αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση.  
 
2. Λαμβάνουμε πάντα υπόψιν μας τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα του κάθε μέλους της οικογένειας στην επιλογή των αρμοδιοτήτων που θα του ανατεθούν.
 
3. Η προσωπική αυτοπειθαρχία είναι το σημαντικότερο "όπλο" στο να λειτουργήσει σωστά η συμμετοχή όλων στις οικογενειακές υποχρεώσεις.
Όποιος αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας κάποια δουλειά, δεσμεύεται να το κάνει. Κι εάν αυτό είναι δυσκολότερο για τα μικρότερα μέλη της οικογένειας, για τα μεγαλύτερα δεν υπάρχει δικαιολογία! 
 
 
Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ