Παιδί & τηλεόραση: 10 πρακτικές συμβουλές για τους γονείς

0

 Η σχέση παιδιού και τηλεόρασης είναι σε πολλές περιπτώσεις ένας μεγάλος "βραχνάς" για κάθε οικογένεια. Κι αυτό γιατί ενώ ως μέσο ψυχαγωγίας έχει πολλά πλεονεκτήματα, συχνά απορροφά σε τέτοιο βαθμό το ενδιαφέρον και το χρόνο του παιδιού ώστε του δημιουργεί προσκόμματα στη συμμετοχή του σε άλλες δραστηριότητες, με κυριότερη βέβαια αυτή του διαβάσματος για το σχολείο.

Η αντιμετώπιση ωστόσο του συγκεκριμένου προβλήματος δεν είναι εύκολη κι απαιτεί ειδική διαχείριση από τους γονείς – σε πολλές περιπτώσεις δε και τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν μία σειρά από πρακτικά tips – εφαρμόσιμα στην καθημερινότητα της οικογένειας που μπορούν να συμβάλλουν στο να μπει η σχέση παιδιού και τηλεόρασης στη σωστή της βάση:

1.  Αποφεύγουμε το διαρκές, "ξύλινο'' κήρυγμα κατά της τηλεόρασης.

Με το " κήρυγμα", δύσκολα θα καταφέρουμε κάτι ουσιαστικό ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα της δώσουμε, άθελά μας, μεγαλύτερη αξία στα μάτια του παιδιού.

2.  Παρακολουθούμε προσεκτικά το τι βλέπουν τα παιδιά μας στην τηλεόραση.

Σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα δε βρίσκεται μόνο στις ώρες που το παιδί περνάει μπροστά στην ΤV αλλά και στο τι προγράμματα βλέπει σε αυτήν. Κι εδώ χρειάζεται εξαιρετική προσοχή εκ μέρους μας. Πρέπει λοιπόν, ανά πάσα στιγμή, να είμαστε απόλυτα ενήμεροι για τα συγκεκριμένα προγράμματα που βλέπει το παιδί μας.

3.  Ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να αντικαταστήσουν την τηλεόραση με δημιουργικό παιχνίδι και ψυχαγωγία.

Για την ακρίβεια προσπαθούμε κι εμείς να τους δίνουμε κίνητρα και ιδέες για να στρέψουν την προσοχή τους από την τηλεόραση σε άλλες, δημιουργικές ενασχολήσεις συμμετέχοντας μάλιστα και οι ίδιοι σε αυτές. Δεν φτάνει να λέμε όχι στην τηλεόραση – πρέπει και να δίνουμε στα παιδιά μας την εναλλακτική διέξοδο. 

4. Φροντίζουμε να μην υπάρχει συσκευή τηλεόρασης στο δωμάτιο του παιδιού μας.

Εάν υπάρχει, τότε η όλη προσπάθεια για να ελέγξουμε τη σχέση του με αυτήν γίνεται, αναπόφευκτα, πολύ δυσκολότερη.

5. Όταν το παιδί διαβάζει για το σχολείο, οι συσκευές τηλεόρασης στο σπίτι παραμένουν κλειστές.

Η τηλεόραση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους περισπασμούς για το παιδί που διαβάζει. Κι είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό. Το παιδί λειτουργεί όπως κι οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος που προσπαθεί να συγκντρωθεί: όταν υπάρχει κάτι που του τραβάει την προσοχή, το μάτι είναι στραμμένο στο βιβλίο, το αυτί όμως ταξιδεύει στο διπλανό δωμάτιο.

6. Καθορίζουμε συγεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα που θα βλέπουμε τηλεόραση.

Προσοχή: αυτό δεν ισχύει μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους! Κι αυτό γιατί όταν το παιδί μας παρακολουθεί καθημερινά να βλέπουμε ανεξέλεγκτα τηλεόραση είναι απολύτως βέβαιο ότι θα θελήσει ν' ακολουθήσει τη συγκεκριμένη συνήθεια. Εμείς λοιπόν, ως γονείς, θα πρέπει να δίνουμε, πρώτοι, το καλό παράδειγμα.

7. Συζητάμε με το παιδί για τα συγκεκριμένα προγράμματα που παρακολουθεί στην τηλεόραση.

Η συζήτηση με το παιδί μας για τις εκπομπές που βλέπει είναι εξαιρετικά σημαντική. Μέσα από αυτή καταλαβαίνουμε τα μηνύματα που λαμβάνει από αυτές και προσπαθούμε να του δώσουμε τη σωστή διάσταση των πραγμάτων.

8. Δε συνδέουμε ις ώρες που περνάει όλη οι οικογένεια παρέα, με την τηλεόραση.

Αυτό δε σημαίνει φυσικά, πως, από καιρό εις καιρό, δεν θα δούμε όλη μαζί παρέα κάποια καλή ταινία ή κάποια άλλη εκπομπή – σημαίνει πως το παιδί δεν πρέπει να συνδέει, σε καμμία περίπτωση, τις οικογενειακές στιγμές με την παρακολούθηση τηλεόρασης.  

9. Προσέχουμε ιδιαίτερα τι τρώει το παιδί μας όταν παρακολουθεί τηλεόραση.

Το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ σημαντικό καθώς τηλεόραση και παχυσαρκία φαίνεται να συνδέονται σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο γνωστό επιστημονικό περιοδικό «American Journal of Preventive Medicine». 

10. Αφιερώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά μας.

Μία από τις βασικότερες αιτίες που οδηγούν το παιδί μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης είναι ότι λειτουργεί και για εμάς τους γονείς ως ένα "αναγκαίο κακό" καθώς εξουθενωμένοι από την πιεστική καθημερινότητα, αφήνουμε τα παιδιά για αρκετή ώρα μπροστά στην οθόνη της προσπαθώντας να πάρουμε κάποιες ανάσες. Είναι απολύτως βέβαιο ωστόσο, ότι όσο περισσότερο χρόνο για δημιουργική απασχόληση με τα παιδιά μας καταφέρνουμε να εξασφαλίσουμε τόσο περισσότερο θα μειώνονται οι ώρες που θα βρίσκονται μπροστά στην τηλεόραση.

 

Συμπερασματικά λοιπόν, πρέπει να πούμε πως η τηλεόραση δεν πρέπει να "δαιμονοποιείται". Έχει σαφώς πολλά θετικά στοιχεία κι αποτελεί μία βασική πηγή ενημέρωσης αλλά και ψυχαγωγίας για μικρούς και μεγάλους. Το πρόβλημα βρίσκεται από το σημείο εκείνο που αρχίζει ν' απορροφά ένα σημαντικό χρόνο της καθημερινότητας του παιδιού και να υποκαθιστά την ουσιαστική επικοινωνία μέσα στην οικογένεια.

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ