Φορολογική δήλωση: οι 4 αλλαγές που αφορούν το οικογενειακό εισόδημα

0

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που ισχύουν από φέτος, η δήλωση φόρου Εισοδήματος, η οποία και θα μπορεί να υποβληθεί από τις 20 Μαρτίου κι έως τις 30 Ιουνίου, ενσωματώνει μία σειρά από μεγάλες αλλαγές κάποιες από τις οποίες αφορούν την οικογένεια και το εισόδημα της. Τις συγκεντρώσαμε λοιπόν για να έχουμε μία ρεαλιστική εικόνα του τι θα πληρώσουμε – και βέβαια τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα:

1. Άτομα με αναπηρία

Τα άτομα με αναπηρία που μπορεί να υπάρχουν σε μία οικογένεια χάνουν το έξτρα αφορολόγητο των 2.000 ευρώ. Θα έχουν πλέον μία έκπτωση φόρου 200 ευρώ.

2. Ενοίκια.

Έκπτωση φόρου για ενοίκια …τέλος! Ωστόσο ζητούνται αναλυτικά στοιχεία στον πίνακα 6 για τα ενοίκια που καταβλήθηκαν για κύρια κατοικία, για κατοικία παιδιών που σπουδάζουν ή για επαγγελματική στέγη, προκειμένου να γίνουν διασταυρώσεις.

3. Φοροαπαλλαγές για δαπάνες τόκων στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα ζωής και δίδακτρα φροντιστηρίων.

Οι κωδικοί που υπήρχαν μέχρι πέρυσι καταργήθηκαν, αφού …καταργήθηκαν οι σχετικές φοροαπαλλαγές.

4. Και βέβαια η σημαντικότερη αλλαγή όλων: καταργήθηκε πλέον το αφορολόγητο για τα παιδιά

 

Κι ένα ευχάριστο νέο μέσα στην …καταιγίδα καταργήσεων φοροαπαλλαγών: λόγω της αυτόματης  εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, όσοι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων υποβάλλουν νωρίς το έντυπο Ε1 και ταυτόχρονα και το έντυπο Α21 (αφορά το επίδομα τέκνων), πιθανότατα να πάρουν την πρώτη δόση για το α' τρίμηνο του 2014 και μέσα στον Απρίλιο. 

 

Ας δούμε τέλος και τις φορολογικές κλίμακες που αφορούν όλους – παντρεμένους και μη:

1. Για μισθωτούς και συνταξιούχους τα εισοδήματα του 2013 θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% (για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ) 32% για τα επόμενα 17.000 και 42% για εισοδήματα μεγαλύτερα των42.000 ευρώ.

2. Μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισόδημα έως 21.000 ευρώ δικαιούνται σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ. Για υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος και μηδενίζεται για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

3. Στα ενοίκια οι συντελεστές είναι 10% για ποσά έως 12.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα.

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ