Μιλώντας στα παιδιά μας για τα Χριστούγεννα & την Πρωτοχρονιά

0

Οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι ημέρες χαράς και ξεκούρασης για όλη την οικογένεια. Τα παιδιά έχουν 15 ημέρες για να ξεφύγουν από τη σχολική καθημερινότητα ενώ και οι γονείς στις ημέρες των επίσημων αργιών συνήθως προσθέτουν και κάποιες ημέρες από την κανονική τους άδεια εξασφαλίζοντας ένα διάστημα χαλάρωσης που θα το απολαύσουν μαζί με την οικογένειά τους.

Οικογενειακά τραπέζια, επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, βόλτες στους στολισμένους δρόμους συνθέτουν το βασικό πρόγραμμα των ημερών. 

Πέρα όμως απ' όλα αυτά και παράλληλα με όλα αυτά, οι ημέρες αυτές ίσως είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μιλήσουμε για τα παιδιά μας και για μία σειρά από πράγματα που είναι πιο σημαντικά από αυτές καθ' αυτές τις διακοπές:

1. Ποιο είναι το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

Είναι βέβαιο ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων χάνεται κάπου μέσα στο glamour του εορτασμού των ημερών. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο, οι γιορτές, οι στολισμοί έχουν τη δική τους σημασία και προσφέρουν αναμφισβήτητα χαρά ωστόσο πόσο τα παιδιά μας γνωρίζουν πραγματικά τι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα και πόσο εμείς οι μεγαλύτεροι το θυμόμαστε πλέον; Είναι λοιπόν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξαναδούμε την πραγματική ιστορία των Χριστουγέννων, τη Γέννηση του Χριστού, να την αφηγηθούμε στα παιδιά μας και να συζητήσουμε με αυτά τις αναγκαίες προεκτάσεις που έχει. Να μιλήσουμε μαζί τους για την αξία της αγάπης όχι μόνο για τους δικούς μας ανθρώπους αλλά και για τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας – ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας. Είναι βέβαιο πως οι συζητήσεις αυτές θα πέσουν σαν σπόρος στην εύφορη γη της ψυχής των παιδιών μας που θα βλαστήσει στο προσεχές μέλλον.

 

2. Τι είναι η Πρωτοχρονιά και τι είναι πραγματικά σημαντικό να περιμένουμε από τον καινούριο χρόνο

Και το πραγματικό νόημα της Πρωτοχρονιάς στις περισσότερες των περιπτώσεων χάνεται μέσα στη χρυσόσκονη των εορτασμών των ημερών. Έτσι, εκμεταλλευόμενοι τις ημέρες που θα περάσουμε χαλαροί με τα παιδιά μας ας ξεκλέψουμε λίγο χρόνο για να συζητήσουμε μαζί τους για το τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη νέα χρονιά και τι είναι πραγματικά σημαντικό να περιμένουμε απ' αυτήν. Ποια είναι τα πραγματικά σπουδαία πράγματα στη ζωή μας και γιατί πολλές φορές τα ξεχνάμε, εστιάζοντας στα δευτερεύοντα κι ανούσια. Ίσως μάλιστα ν' αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μια ματιά στη ζωή του Μεγάλου Βασιλείου (μίας κορυφαίας προσωπικότητας της εποχής του), που γιορτάζουμε τη μέρα εκείνη και να δούμε μέσα από το δικό του παράδειγμα και το τεράστιο φιλανθρωπικό του έργο πόσο σημαντικό πράγμα είναι η αγάπη για όλους και η αλληλεγγύη.

 

3. Κάνουμε μία συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στον τόπο μας και τα προβλήματα που υπάρχουν.

Τέλος, οι ημέρες των εορτών, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να μιλήσουμε με τα παιδιά μας για τη μεγάλη κρίση που βιώνει η χώρα μας. Μακριά από το άγχος της εργασιακής καθημερινότητας, με ηρεμία μπορούμε να τους τονίσουμε κάποια πράγματα σχετικά με το τι περνάει η χώρα μας τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Να τους μιλήσουμε για την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε κάποια πράγματα στη ζωή μας και να ξαναδούμε κάποιες σημαντικές αξίες αλλά παράληλλα να πάρουμε και από αυτά μία πιο καθαρή εικόνα για τα συναισθήματα που έχουν για την κρίση με βάση τα όσα ακούν και βιώνουν γύρω τους. Η ηρεμία των ημερών τις καθιστά ίσως την καλύτερη περίοδο για μία τέτοια συζήτηση.

 

Όλα τα παραπάνω φυσικά δεν ακυρώνουν το εορταστικό πνεύμα των ημερών, ούτε την ανάγκη μας να ξεχαστούμε λίγο από το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας. Έχουμε ανάγκη να ξεφύγουμε, να γιορτάσουμε, να βγούμε έξω, να περάσουμε χρόνο με τους δικούς μας ανθρώπους.

Έχουμε όμως επίσης, εξίσου ίσως, ανάγκη να ξαναδούμε -με αφορμή τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά-, κάποια πράγματα που είναι σημαντικά στη ζωή μας και να τα μοιραστούμε με τα παιδιά μας.

 

………………………………………………………….

* Photo by Teerapun / freedigitalphotos.net

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ