Ο γέροντας Παΐσιος για την οικογένεια & τους νέους

0

Τι ήταν τελικά ο φημισμένος Γέροντας Παΐσιος για τον οποίο τόσος λόγος γίνεται τελευταία, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τη σύλληψη δημιουργού χιουμοριστικής (;) σελίδας στο Facebook η οποία παράφραζε το όνομά του;

Ήταν μήπως ένας ‘εθνικιστής’ ή ‘μισαλλόδοξος΄ σύμφωνα με τα όσα απίστευτα έγραψε νεόκοπη ενημερωτική ιστοσελίδα; Μήπως ευθύνεται ο ίδιος για την αθρόα διακίνηση μέσω εφημερίδων (!) βιβλίων για τη ζωή του γραμμένων από ανθρώπους που συνήθως ελάχιστα έως καθόλου τον γνώρισαν;  Σε μια εποχή που όλοι έχουμε άποψη για όλα (ακόμη και γι’ αυτά που δεν έχουμε ιδέα…), το Praktikesidees.gr αφήνει να ακουστεί ο ίδιος ο λόγος του αγιασμένου αυτού ανθρώπου όπως παρατίθεται σε βιβλία που έγραψαν άνθρωποι που πραγματικά τον γνώρισαν και έζησαν δίπλα του.

Ο Γέροντας Παΐσιος για την οικογένεια και τους νέους λοιπόν:

«[…] Κάθε άνθρωπος έχει την κλίση του. Ο καλός Θεός έπλασε τον άνθρωπο ελεύθερο. Έχει αρχοντιά σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου και αφήνει ελεύθερο τον καθέναν να ακολουθήσει τον δρόμο που τον αναπαύει. Δεν τους βάζει όλους στην ίδια γραμμή με μια στρατιωτική πειθαρχία. Γι' αυτό οι νέοι ας αφήσουν τον εαυτό τους ελεύθερο στον πνευματικό χώρο της ελευθερίας του Θεού. Δεν βοηθιούνται, αν εξετάζουν ποια ζωή ακολούθησε ή θα ακολουθήσει ο τάδε ή, ή τάδε. Σ αυτό το θέμα δεν πρέπει να επηρεάζονται από κανέναν.
Οι γονείς πάλι, οι εκπαιδευτικοί και οι Πνευματικοί, πρέπει να βοηθούν τους νέους να διαλέγουν οποία ζωή είναι στα μέτρα τους και να ακολουθούν την πραγματική τους κλίση, χωρίς να τους επηρεάζουν ή να στραγγαλίζουν την κλίση τους. Η απόφαση για την ζωή που θα ακολουθήσουν πρέπει να είναι δική τους. Όλοι οι άλλοι μόνον απλές γνώμες μπορούμε να εκφράσουμε και το μόνο δικαίωμα που έχουμε είναι να βοηθούμε τις ψυχές να βρουν τον δρόμο τους…».

«[…] Μου λένε μερικοί άνδρες: 'Δεν συμφωνώ με την γυναίκα μου -είμαστε αντίθετοι χαρακτήρες. Άλλος χαρακτήρας εκείνη, άλλος εγώ! Πώς κάνει τέτοια παράξενα πράγματα ο Θεός; Δεν θα μπορούσε να οικονομήσει μερικές καταστάσεις έτσι, ώστε να ταιριάζουν τα ανδρόγυνα, για να μπορούν να ζουν πνευματικά;'. 'Δεν καταλαβαίνετε, τους λέω, ότι μέσα στην διαφορά των χαρακτήρων κρύβεται η αρμονία του Θεού; Οι διαφορετικοί χαρακτήρες δημιουργούν αρμονία. Αλίμονο, αν ήσασταν ίδιοι χαρακτήρες! Σκεφθείτε τι θα γινόταν, αν λ.χ. και οι δύο θυμώνατε εύκολα, θα γκρεμίζατε το σπίτι. Ή, αν και οι δύο ήσασταν ήπιοι χαρακτήρες, θα κοιμόσασταν όρθιοι!'…».

«[…] Πολλοί γονείς μαλώνουν μπροστά στα παιδιά και τους δίνουν άσχημα μαθήματα. Τα καημένα τα παιδιά θλίβονται. Αρχίζουν μετά οι γονείς, για να τα παρηγορήσουν, να τους κάνουν όλα τα χατίρια. Πηγαίνει ο πατέρας και καλοπιάνει το παιδί: ‘τι θέλεις, χρυσό μου, να σου πάρω;’. Πηγαίνει και ή μάνα, το καλοπιάνει κι εκείνη και τελικά τα παιδιά μεγαλώνουν με νάζια και καμώματα […].
Όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να έχουν αγάπη μεταξύ τους, να έχουν σεβασμό, να φέρονται με σύνεση, να προσεύχονται κ.λπ., τότε αυτά τα τυπώνουν στην ψυχή τους».

 

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ