Βλήτα: τα χόρτα του καλοκαιριού

0
 
Τα βλήταβλίτα σύμφωνα με τα νέα ελληνικά) έχουν κυρίαρχη θέση στο ελληνικό καλοκαιρινό τραπέζι καθώς είναι αναμφισβήτητα τα χόρτα της καλοκαιρινής περιόδου.
Αν κι όχι τόσο προβεβλημένα όσο άλλοι "συγγενείς" τους, όπως π.χ. το περίφημο σταμναγκάθι, τα βλίτα τα οποία κυρίως φυτρώνουν μόνα τους (χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι δεν μπορούμε να τα σπείρουμε στον κήπο μας), μπορούν να αποτελέσουν βραστά μία εξαιρετική καλοκαιρινή σαλάτα (με λεμόνι ή ξύδι) ενώ συνδυάζονται περίφημα με το σκόρδο. Επίσης μπορούν να μαγειρευτούν τσιγαριστά καθώς και να συνοδεύσουν θαυμάσια κρέας και κυρίως ψάρια.
 

Α. Β α σ ι κ ά  t i p s  γ ι α  τ α  β λ ί τ α :

 

 
– Μπορούμε να τα μαζέψουμε από το τέλος της άνοιξης έως και την αρχή του φθινοπώρου.
 
– Εάν θελήσουμε να μαζέψουμε άγρια βλίτα θα πρέπει να είμαστε 100% σίγουροι ότι μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε απ' άλλα παρόμοια – μη βρώσιμα όμως, χόρτα.
 
– Εάν θέλουμε να τα καλλιεργήσουμε στον κήπο μας θα πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι χρειάζονται τακτικό πότισμα καθώς κι ότι πρέπει να κόβουμε συχνά την κορυφή τους κάτι που βοηθάει στην αύξηση της παραγωγής μας (με προσοχή όμως – ώστε να μην τα ξεριζώσουμε).
 
 
Β. Η ''κλασική συνταγή'' για μία υπέροχη καλοκαιρινή σαλάτα:
 
ΥΛΙΚΑ:
 
-1 κιλό βλίτα καθαρισμένα,
-2 μέτριες πατάτες,
-3 μικρά κολοκυθάκια,
-Λάδι,
-Λεμόνι,
-Αλάτι.
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 
Καθαρίζουμε τα βλίτα από τα σκληρά κοτσάνια και πετάμε τα κίτρινα φύλλα. 
Βάζουμε σε κατσαρόλα νερό να βράσει και ρίχνουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες (αν έχουμε μικρές ακόμα καλύτερα) και τα κολοκυθάκια κομμένα στη μέση (αν είναι μικρά – ολόκληρα). 
Μόλις μαλακώσουν λίγο, ρίχνουμε τα βλίτα. Ανακατεύουμε ελαφρά,  ρίχνουμε αλάτι και αφήνουμε τα βλίτα να βράσουν έως ότου να μαλακώσουν καλά. 
Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε περιχύνοντας τα με λάδι και λεμόνι (εναλλακτικά, εάν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε αντί για λεμόνι, ξύδι).
*(Πηγή:  greekmasa)
 
Πρόταση του Praktikesidees
Ετοιμάστε την παραπάνω σαλάτα με λεμόνι και κολοκυθάκια – χωρίς τις βραστές πατάτες. Προσθέστε στο πιάτο σκελίδες σκόρδου και ετοιμάστε παράλληλα μία τηγανιά πατάτες. Ο απλούστατος αυτός γευστικός συνδυασμός θα διαπιστώσετε ότι είναι στην κυριολεξία υπέροχος.
 
 
…………………………………
Photo by orexata.com
 
 
Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ