3 συνταγές για σπανακόπιτα

0

Το Praktikesidees.gr λατρεύει τις πίτες και ιδιαίτερα τις σπανακόπιτες. Επιλέξαμε λοιπόν τρεις χαρακτηριστικές συνταγές από γνωστά ελληνικά site του χώρου της μαγειρικής και σας τις παρουσιάζουμε:

 

 

1 η  σ υ ν τ α γ ή :  Σπανακόπιτα χωριάτικη

 

Υ λ ι κ ά

Για τα φύλλα:

-1 κιλό αλεύρι

-Αλάτι

-1/2 φλυτζάνι λάδι

-5 κουτ. σούπας ξύδι

-Νερό

 

Για την γέμιση:

-1 κιλό σπανάκι

-4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα

-1 ματσάκι άνιθο

-1/2 κιλό φέτα τριμμένη

-1 φλυτζανάκι ρύζι

-3-4 αυγά

-Αλάτι

-Πιπέρι

 

Φτιάχνει:

20 κομμάτια

 

Παρασκευή:

1. Πρώτα φτιάχνουμε την ζύμη για το φύλλο.

2. Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη τα 3/4 του αλευριού με το αλάτι το λάδι και το ξύδι.

3. Προσθέτουμε λίγο λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολάει η ζύμη από τα χέρια.

4. Χωρίζουμε την ζύμη σε 3 μπάλες και τις φυλλάμε στη λεκάνη πασπαλισμένες με λίγο αλεύρι.

5. Πλενουμε και ψιλοκόβουμε το σπανάκι. Βάζουμε το σπανάκι σε λεκάνη και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τον άνιθο (εννοείτε ψιλοκομμένο), την φέτα τα αυγά, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι.

6. "Τρίβουμε" με τα χέρια μας όλα τα υλικά ώστε να κάτσει το σπανάκι.

7. Ξαναγυρίζουμε στα φύλλα μας ανοίγοντας ένα ένα τα φύλλα με την βοήθεια του υπόλοιπου αλευριού και ενός πλάστη.

8. Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε το ένα φύλλο προσέχοντας να εξέχει απο το ταψί ώστε να διπλωθεί στο τέλος.

9. Απλώνουμε απο πάνω την μισή από την γέμιση μας και ξανά φύλλο.

10. Απλώνουμε και την υπόλοιπη γέμιση και τέλος το τελευταίο φύλλο.

11. Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και χαράζουμε σε κομμάτια.

12. Λαδώνουμε απο πάνω την πίτα μας και την ψήνουμε για 1 ωρίτσα περίπου στους 180 βαθμούς.

 

Λίγα μυστικά ακόμα:

Το μυστικό σε αυτή την πίτα είναι το ρύζι και το φύλλο στην μέση. Τραβάνε τα υγρά και έτσι η πίτα τρώγετε με το χεράκι μας άνετα. Όσοι είναι φαν των πιο δυνατών γεύσεων μπορούν να προσθέσουν μάραθο, καυκαλίθρες κι ότι άλλο μυρωδικό τους αρέσει.

 

Πηγή:  www.sintagespareas.gr

 

2 η  σ υ ν τ α γ ή : Σπανακόπιτα της κυρίας Τασουλας

(Η κυρία Τασούλα Κωνσταντοπούλου ζει στο Άνω Κοτύλιο της Ορεινής Αρκαδίας, έχοντας με το σύζυγό της αναλάβει τον κοινοτικό ξενώνα και την ταβέρνα του χωριού)

 

Υ λ ι κ ά :

-1 πακέτο φύλλο κρούστας

-1½ κιλό σπανάκι χοντροκομμένο

-3 πράσα ψιλοκομμένα

-1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

-1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος

-300 γραμμ. φέτα σε τρίμματα

-3 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο

-3 κ.σ. σιμιγδάλι ψιλό

-5 αυγά

-1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

-αλάτι

-φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Παρασκευή:

Βάζουμε τα πράσα σε κατσαρόλα με λίγο νερό ίσα να τα σκεπάζει, και τα αχνίζουμε μέχρι να πιούν το νερό τους. Προσθέτουμε 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (από το συνολικό της συνταγής) καθώς και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 2΄-3΄. Προσθέτουμε το σπανάκι χοντροκομμένο και σε δυνατή φωτιά αφήνουμε για 5΄-6΄ να πιει όλα τα υγρά του. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον άνηθο, τη φέτα και το σιμιγδάλι. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ανακατεύουμε πολύ καλά. Απλώνουμε τα μισά φύλλα στο ταψί, αδειάζουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα. Χαράζουμε τη σπανακόπιτα σε κομμάτια. Χτυπάμε τα αυγά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το γάλα. Περιχύνουμε τη σπανακόπιτα. Ψήνουμε στους 180οC σε αντιστάσεις για 1 ώρα, έως ότου ροδίσει καλά.

 

Μερίδες:   12

Χρόνος Προετοιμασίας:   30 λεπτά

Χρόνος ψησίματος:   60 λεπτά

 

Πηγή:  www.argiro.gr

 

3 η  σ υ ν τ α γ ή : σπανακόπιτα με εύκολο σπιτικό φύλλο

Υ λ ι κ ά :

-1,5 με 2 κ. φρέσκο σπανάκι

-1 βιτάμ μαλακό

-3 ποτήρια αλεύρι

-1 ποτήρι παγωμένο νερό

-1/2 κ. φέτα

-2 αυγά

Παρασκευή:

Για να φτιάξουμε το ζυμάρι βάζουμε σε ένα μπωλ το αλεύρι και το βιτάμ και το δουλεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να απορροφηθεί τελείως το βούτυρο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό για να τελειώσουμε το ζύμωμα.

Λογικά δεν θα χρειαστείτε άλλο αλεύρι, αλλά καλό είναι να έχουμε μαζί σας μισό ποτήρι ακόμα. Το ζυμάρι μπαίνει στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

Για τη γέμιση σωτάρουμε με λίγο λάδι το σπανάκι μέχρι να μαραθεί και το βάζουμε σε ένα σουρωτό για να φύγουν τα υγρά. Προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη και ένα αυγό.

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο μέρη και ανοίγουμε με τον πλάστη ένα φύλλο γιαιτον πάτο της πίτας και ένα για σκέπασμα. Λαδώνουμε ένα μέτριο πυρέξ, στρώνουμε το ένα φύλλο, ρίχνουμε τη γέμιση, στρώνουμε και το πάνω φύλλο και με ένα μαχαίρι χαράσσουμε ελαφρώς τα κομμάτια της πίτας χωρίς να την κόψουμε. Αλείφουμε με αυγό την επιφάνεια και ψήνουμε για μία ώρα περίπου στους 180 βαθμούς.

Καταπληκτικό ζυμάρι, ωραία γέμιση που μπορούμε να την εμπλουτίσουμε και με άλλα μυρωδικά (μάραθο για παράδειγμα) ή να χρησιμοποιήσουμε το ζυμάρι αυτό με άλλη γέμιση.

 

Πηγή:  www.greekcook.gr  

 

 

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ