Ταραμοσαλάτα: η γεύση της Σαρακοστής!

0

Εάν υπάρχει μία σαλάτα που είναι το σήμα κατατεθέν της Σαρακοστής, αυτή είναι χωρίς αμφιβολία η Ταραμοσαλάτα. Και μάλιστα δεν πρέπει ν' αντιμετωπίζεται ως το "αναγκαίο κακό" λόγω της νηστείας καθώς η ταραμοσαλάτα είναι τόσο γευστική ώστε κάποιοι να την επιλέγουν ακόμη και εκτός της συγκεκριμένης περιόδου!

Ας δούμε λοιπόν 2 συνταγές για Ταραμοσαλάτα  (με λευκό ή κόκκινο ταραμά – είναι θέμα γούστου!). Την κλασική – παραδοσιακή κι μία διαφορετική, αυτήν με την πατάτα, που δεν υπολείπεται όμως σε νοστιμιά.

 

1η Συνταγή (η "κλασική")

Υλικά:

100 γραμ. ταραμά,

1/4 του κιλού ψωμί μπαγιάτικο,

1 φλυτζάνι τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,

Χυμό 1-2 λεμονιών,

1 μικρό κρεμμύδι (προαιρετικό),

Λίγες ελιές & λίγη κάπαρη για γαρνίρισμα.

Εκτέλεση:

Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και το βάζουμε σε νερό να μουσκέψει. Το στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε στο μπλέντερ το στιμμένο ψωμί με τον ταραμά και προσθέτουμε σιγά – σιγά το λάδι και το λεμόνι. Προσθέτουμε και το κρεμμυδάκι τριμμένο. Χτυπάμε τα υλικά, έως ότου να σμίξουν και να γίνουν μία πηχτή κρέμα. Μπορούμε να φτιάξουμε την ταραμοσαλάτα και στο γουδί.

Τη σερβίρουμε σε πιατελίτσα και τη γαρνίρουμε με ελιές και κάπαρη. Διατηρείται στο ψυγείο για αρκετές ημέρες (σε κλειστό δοχείο).

* Πηγή:  "Σαρακοστιανά",  Εκδόσεις Ακρίτα

 

2η Συνταγή (με πατάτα)

Υλικά:

1 φακελάκι πουρέ,

100 γρ. ταραμά,

1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι,

1 φλυτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,

Χυμό ενός λεμονιού.

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε ένα φακελάκι πουρέ σύμφωνα με τις οδηγίες στο κουτί, αντικαθιστώντας το γάλα με νερό και αφαιρώντας ένα φλυτζάνι από την συνιστώμενη δόση νερού για να γίνει ένας πουρές πολύ σφιχτός.  Δεν προσθέτουμε αλάτι, ούτε βούτυρο.  Ανακατεύουμε τον πουρέ με 100 γραμ. ταραμά.  Ψιλοκόβουμε στο multi ένα κρεμμύδι και το προσθέτουμε στο μίγμα του πουρέ με τον ταραμά.  Προσθέτουμε σταδιακά και εναλλάξ ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο και χυμό ενός λεμονιού.  Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, αλατίζουμε, προσθέτουμε λεμόνι ή λάδι.  Μπορεί να γίνει και στο multi ή στο μίξερ.  Χρειάζεται αρκετό ανακάτεμα ώστε να γίνει η ταραμοσαλάτα μας ομοιόμορφη και λεία. 

* Πηγή:  Teleialysh

 

Extra Tips

> Γαρνίρισμα:

Στις περισσότερες των περιπτώσεων η επιλογή για το γαρνίρισμα είναι οι ελιές κι όχι άδικα καθώς ταιριάζουν απόλυτα με το συγκεκριμένο πιάτο. Εναλλακτικά ωστόσο θα μπορούσε να γαρνιριστεί με φυλλαράκια μαïντανού (πιθανά μαζί με τις ελιές) ή και κάπαρη ενώ ορισμένοι επιλέγουν να τη σερβίρουν συνοδευόμενη από φέτες λεμονιού!

> Λευκός ή κόκκινος ταραμάς;

Είναι θέμα γούστου! Από πολλούς ωστόσο ο λευκός θεωρείται ανώτερης ποιότητας.

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ