Στριφτή τυρόπιτα: ιδανική για το σχολείο ή το γραφείο

0

Η στριφτή τυρόπιτα, τη συνταγή της οποίας παρουσιάζουμε παρακάτω, είναι μία εξαιρετική επιλογή για κολατσιό στο σχολείο ή το γραφείο καθώς έχει τα εξής πρακτικά πλεονεκτήματα:

i. είναι εύκολη στη μεταφορά και δε "λαδώνει" ιδιαίτερα,

ii. είναι σαφώς υγιεινότερη απ' οτιδήποτε αγοραστό καθώς η επιλογή των υλικών γίνεται από εμάς, ένα προς ένα  –  και βέβαια,

iii. είναι πολύ γευστική!

Η συνταγή για μία νόστιμη στριφτή τυρόπιτα λοιπόν που μπορούμε να τη δώσουμε στα παιδιά μας για κολατσιό στο σχολείο ή να την πάρουμε μαζί μας για το δεκατιανό γεύμα στο γραφείο:

 

Υλικά.

Γ ι α  τ η  ζ ύ μ η :

1 κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,

1/2 της κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο,

1/2 της κούπας ξύδι,

1 αυγό,

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,

1 & 1/2 της κούπας χλιαρό νερό. 

Γ ι α  τ η  γ έ μ ι σ η :

500 γρ. φέτα,

250 γρ. ανθότυρο,

2 αυγά,

2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο δυόσμο,

1 κούπα γάλα.

 

Εκτέλεση.

Σ' ένα μπωλ αναμιγνύουμε τα υλικά για τη γέμιση.

Σ'  άλλο μπωλ ζυμώνουμε τα υλικά για τη ζύμη. Θα είναι μία ζύμη μαλακή που θα χωρίσουμε σε 10 μπαλίτσες.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο και μετά το χωρίζουμε σε δύο μέρη.

Απλώνουμε κατά μήκος τη γέμιση λίγη-λίγη και τυλίγουμε σε ρολό.

Στρίβουμε το ρολό σε σπιράλ, τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί κι αλείφουμε χτυπημένο αυγό και γάλα με πινέλο στην επιφάνεια. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι. Θα γίνουν γύρω στις 20 τυρόπιτες.

Ψήνουμε στους 180-200º μέχρι να ροδίσουν καλά.

 

Πρακτικά Tips:

►  Το φύλλο το ανοίγουμε, είτε με ψιλό είτε με χοντρό πλάστη – κόβεται όμως πιο εύκολα με το εργαλείο που κόβουμε την πίτσα.

►  Όταν τοποθετήσουμε τις τυρόπιτες στο ταψί τις πιέζουμε λίγο όπως την πλαστελίνη.

 

Κ α λ ή  ε π ι τ υ χ ί α !

Σοφία Μαρίνη

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ