Η συνταγή για υπέροχους γίγαντες στο φούρνο

0
Οι γίγαντες φούρνου είναι ένα υπέροχο φαγητό το οποίο μπορεί να λειτουργήσει τριπλά:  τόσο ως κυρίως πιάτο στο τραπέζι όσο κι ως συμπληρωματικό αλλά κι ως μεζές που θα συνοδεύει το ουζάκι μας.
 
 

Η συνταγή λοιπόν για να ετοιμάσουμε γίγαντες στο φούρνο – γιαχνί:

 

Υλικά:
 
– ½ κ. γίγαντες,
– 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
– 2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες,
– 2 σκελίδες σκόρδο,
– 1 καρότο σε ροδέλες,
– ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
– 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο,
– Αλάτι και πιπέρι.
 
Εκτέλεση:
 
Μουλιάζουμε από την προηγούμενη τους γίγαντες σε ζεστό νερό.
Την επομένη, τους ξεπλένουμε καλά και τους βράζουμε στη χύτρα για 15΄. Χύνουμε τα πολλά νερά και τους βάζουμε στο ταψί.
Όση ώρα βράζουν οι γίγαντες, σε μια κατσαρόλα μαραίνουμε καλά το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο με ελάχιστο νεράκι, προσθέτουμε τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Σ’ αυτό το σημείο, αν θέλουμε να μην ξεχωρίζουν τα λαχανικά, πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ. Τέλος, προσθέτουμε το μαϊντανό.
Περιχύνουμε στους γίγαντες στο ταψί με τη σάλτσα που φτιάξαμε και ανακατεύουμε καλά.
Ψήνουμε για 30΄ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180-200ο C, μέχρι να πιουν οι γίγαντες το ζουμάκι τους και να γκρατιναριστούν.
 
Μικρά "μυστικά":
 
– Γίνονται νοστιμότατοι και χωρίς σκόρδο, καρότο και μαϊντανό.
– Για πιο έντονη γεύση όμως, μπορούτε να τσιγαρίσουμε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο.
– Αν δεν έχουμε λόγους να φοβόμαστε μην παχύνουμε, μ' ένα ποτηράκι ελαιόλαδο επιπλέον, γίνονται απλά ακαταμάχητοι.
– Μπορούμε 10΄ πριν τους βγάλουμε από το φούρνο, να προσθέσουμε φέτα σε μικρά κομμάτια. Γίνεται εξαιρετικός μεζές!
 
Άννα Φιλιζιώτου
 
 
Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ