2 ‘ψαγμένες’ συνταγές για πορτοκαλόπιτα

1

Η  π ο ρ τ ο κ α λ ό π ι τ α  θεωρείται ένα γλυκό λιγότερο δημοφιλές από την πιο 'κλασική' μηλόπιτα – είναι εξίσου γευστικό όμως.

 

 

 

 

Την πρώτη συνταγή τη συναντήσαμε στο εξαιρετικό blog oinomagirion.blogspot.gr το οποίο περιέχει και πολλές άλλες 'ψαγμένες' γευστικές επιλογές.

Η συνταγή:

ΥΛΙΚΑ

1/2 kg φύλλο κρούστας
4 αυγά
1 πτ. νρ. ζάχαρη
1 πτ. νρ. καλαμποκέλαιο
1 γιαούρτι
1 βανίλια
1 κτ. γλ μπέικιν
1/2 ποτήρι νερού φλούδα πορτοκαλιού (στο multi)
 

ΣΙΡΟΠΙ

1 πτ. νρ. ζάχαρη
1 πτ. νρ νερό
1 πτ. νρ. φυσικό χυμό πορτοκάλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη για 3' περίπου. Προσθέτουμε το λάδι, το γιαούρτι την βανίλια και το μπέικιν. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για λίγο ακόμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Τέλος, ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με μια μαριζ. 
Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο ταψί, σουρώνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα βάζουμε από την μεγάλη (φαρδιά) πλευρά του ταψιού. Τα βάζουμε σουρωμένα το ένα πλάι στο άλλο μέχρι να τελειώσουμε με όλα τα φύλλα. Τέλος περιχύνουμε με το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C μέχρι να ροδίσει το γλυκό. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει.
Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη και τον χυμό για 5' και περιχύνουμε με καυτό σιρόπι το κρύο γλυκό. Αφήνουμε να ρουφήξει καλά το σιρόπι και το γλυκό μας είναι έτοιμο.


Την δεύτερη συνταγή τη δανειζόμαστε από το blog saborconna.blogspot.gr ένα επίσης φτιαγμένο με μεράκι blog.

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 ποτήρι λάδι (1/2 ελαιόλαδο 1/2 καλαμποκέλαιο)
1 ποτήρι ζάχαρη
4 αυγά
1 βανίλια
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
σιρόπι
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
λίγο λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βγάζουμε τα φύλλα κρούστας απο τη συσκευασία και τα αφήνουμε στον πάγκο μας, να ξεραθούν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας. Σε ενα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το ξύσμα και βράζουμε για 10 λεπτά (από τη στιγμή βρασμού).
Όταν σβήσουμε το σιρόπι μας, προσθέτουμε το λεμόνι.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Παίρνουμε τα ξεραμένα φύλλα κρούστας και τα σπάσε σε πολυ μικρά κομμάτια σε ενα μπωλ.
Στο μπωλ του μιξερ χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε ένα ένα τ' αυγά, το μπέικιν και τη βανίλια.
Ρίχνουμε το τριμμένο φύλλο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Βάζουμε το μίγμα μας σε ταψάκι περίπου 28 εκ.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας.
Βγάζουμε από το φούρνο και όπως είναι ζεστό ρίχνουμε επάνω του το χλιαρό/κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι και να κρυώσει το γλυκό μας.

 

Το Praktikesidees μάλιστα προτείνει, ανεξαρτήτως του πως θα φτιάξετε τελικά την πορτοκαλόπιτα, να τη σερβίρετε γαρνιρισμένη με γιαούρτι και λίγο κυδώνι. Ο συνδυασμός είναι απλά εξαιρετικός.

Πορτοκαλόπιτα λοιπόν! Έτσι για να ξεφεύγουμε και λίγο από τα τετριμμένα.

 

 

 

 

 

Κοινοποίηση

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ