2 συνταγές για υπέροχα μελομακάρονα

0

Τα μελομακάρονα είναι χωρίς αμφιβολία το γλυκό – "σήμα κατατεθέν'' των Χριστουγέννων. Και παρότι ίσως αυτό ακριβώς το γεγονός να τ' αδικεί λίγο – καθώς είναι γενικότερα ένα εξαιρετικό γλυκό, η κυρίαρχη παρουσία τους την περίοδο της μεγαλύτερης γιορτής του χειμώνα είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την Ελληνική Παράδοση. Η καταγωγή τους δε, κρατάει από τη Σμύρνη όπου και ονομάζονταν φοινίκια. 

Διαλέξαμε λοιπόν 2 χαρακτηριστικές συνταγές για το αγαπημένο αυτό Χριστουγεννιάτικο γλυκό που βρίσκεται την συγκεκριμένη περίοδο σε περίοπτη θέση σε κάθε Ελληνικό σπίτι, μία για τα "κλασικά" μελομακάρονα και μία για γεμιστά – για κάθε γούστο δηλαδή:

 

1. Συνταγή για "κλασικά" μελομακάρονα:

Υλικά (για περίπου 50 κομμάτια):
– 2 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο,
– 1 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού,
– 1/2 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ,
– 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη,
– 1 κουτ. γλυκού κανέλλα,
– 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ,
– 1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο,
– 7 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
– 250 γρ. καρύδια για το πασπάλισμα.
 
Για το σιρόπι:
– 2 φλυτζ. τσαγιού νερό,
– 2 φλυτζ. τσαγιού μέλι,
– 2 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη,
– Φλούδα 1 λεμονιού,
– 1 ξύλο κανέλλας.

Εκτέλεση:

Σε μία λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά με τελευταίο το αλεύρι, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή.

Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 50 λεπτά περίπου – μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τ' αφήνουμε να κρυώσουν.

Για να φτιάξουμε το σιρόπι, βάζουμε το νερό, το μέλι, τη ζάχαρη, τη φλούδα του λεμονιού και το ξύλο κανέλλας να βράσουν για 2-3 λεπτά. Αφαιρούμε τον αφρό, ρίχνουμε τα μελομακάρονα λίγα-λίγα και τ' αφήνουμε στο καυτό σιρόπι για 2-3 λεπτά περίπου – όχι παραπάνω, για να είναι τραγανά.

Τέλος, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετούμε σε πιατέλες και τα πασπαλίζουμε με το καρύδι ψιλοκομμένο.

* Πηγή: "Ρωμιοσύνης Μαγειρέματα – Ελληνική Παραδοσιακή Μαγειρική" – εκδ.  Άθως

 

2. Συνταγή για γεμιστά μελομακάρονα:

Υλικά (για 70-90 κομμάτια):
– 3 ποτήρια του νερού λάδι,
– 1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού,
– 1 ποτήρι χλιαρό νερό,
– 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη,
– 3/4 φλυτζ. τσαγιού, κονιάκ,
– 1 κουταλιά σούπας σόδα,
– 1 κουταλάκι του γλυκού κανελογαρύφαλλα σκόνη,
– 2 κιλά αλεύρι (ένα κιλό που φουσκώνει μόνο του και ένα μαλακό).
 
Για τη γέμιση:
– 1/2 κιλό καρυδόψυχα ή αμυγδαλόψυχα ψιλοκοπανισμένη,
 – 1 ποτήρι νερού ζάχαρη,
– 1 ποτήρι νερό,
– 3-4 κουταλιές σούπας ανθόνερο,
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα.
 
Για το σιρόπι:
– 2 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη,
– 2 φλυτζ. τσαγιού μέλι,
– 2 1/2 φλυτζ. τσαγιού νερό,
– 2 φλυτζ. τσαγιού  (περίπου) καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη.
 
Εκτέλεση:

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό, το χυμό πορτοκαλιού, στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα, το κονιάκ και τα κανελλογαρύφαλλα. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και τα ζυμώνουμε καλά. Η ζύμη πρέπει να γίνει κανονική.

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5-10 λεπτά και το ρίχνουμε στην καρυδόψιχα για να βραχεί και να γίνει μία μάζα. Προσθέτουμε το ανθόνερο και την κανέλλα. Παίρνουμε κομμάτια από το ζυμάρι και τ' ανοίγουμε με τη χούφτα μας – έτσι που να χωράει μία μικρή κουταλιά από τη γέμιση. Κλείνουμε το ζυμάρι και φροντίζουμε να πάρει το μελομακάρονο το γνωστό σχήμα. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το μέλι να βράσουν για 3-4 λεπτά. Βουτάμε μέσα τα μελομακάρονα και τα βάζουμε σε πιατέλα. Τα πασπαλίζουμε με την ψιλοκοπανισμένη καρυδόψιχα. 

* Πηγή:  Μ. Δ. Κοκκίνου – Γ. Σ. Κοφινά, "Σαρακοστιανά" – εκδ. Ακρίτας.
 

 

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ