Ρολό χοιρινό με πατάτες στη γάστρα

0

Το ρολό χοιρινό με πατάτες στη γάστρα είναι ένα από τα πιάτα εκείνα που θεωρούνται 'ιδανικά' για το Κυριακάτικο ή το γιορτινό οικογενειακό τραπέζι.

Σε γιορτινές ή μη περιστάσεις ωστόσο, το ρολό χοιρινό είναι απλά υπέροχο. Η συνταγή λοιπόν:

 

Υλικά:

– 3 κιλά μπούτι χοιρινό χωρίς κόκκαλο σε δίχτυ,

– 2 κιλά πατάτες,

– 5-10 σκελίδες σκόρδο,

– ελαιόλαδο (περίπου 1/2 φλ. τσαγιού).

 

Εκτέλεση:

1. Σ' ένα πιατάκι ανακατεύουμε 3 κουταλιές του γλυκού αλάτι με 1-2 κουταλιές του γλυκού πιπέρι.

2. Αφού ξεβγάλουμε το χοιρινό μέσα στο δίχτυ, μ' ένα κοφτερό μαχαιράκι ανοίγουμε μια βαθιά τρύπα στο κρέας την οποία γεμίζουμε με μπόλικο αλατοπίπερο και βάζουμε μία σκελίδα σκόρδο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για κάθε σκελίδα σκόρδου ισομοιράζοντας την απόστασή τους σε όλο το κρέας και τέλος ραντίζουμε με λεμόνι, λάδι και αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά.

3. Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια ('κυδωνάτες΄), τους ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, λάδι και μπόλικο λεμόνι, ανακατεύουμε πολύ καλά και βάζουμε από πάνω τους το ρολό μέσα στη γάστρα.

4. Ψήνουμε για 1/2 ώρα σε φούρνο προθερμασμένο στους 250-300 βαθμούς Κελσίου και ύστερα χαμηλώνουμε στους 100-110 βαθμούς για άλλες τρισήμισυ ώρες – πάντα με σκεπασμένη τη γάστρα. 

5. Αφού κρυώσει πολύ καλά το κρέας, κόβουμε με ψαλίδι και πετάμε το δίχτυ και κόβουμε σε φέτες το χοιρινό με ηλεκτρικό μαχαίρι. Το γαρνίρουμε με τις πατατούλες, το περιχύνουμε με τους χυμούς του και είναι έτοιμο να το απολαύσουμε!

 

Άννα Φιλιζιώτου

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ