7 χρήσιμες συμβουλές για το Ψήσιμο του Ψαριού

0

Πολλοί θεωρούν το ψήσιμο του ψαριού μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Κι όμως αυτό να αλλάξει εάν κάνουμε μία σειρά από πολύ απλές κινήσεις!

 

 

 

 

Επτά απλές κι εύκολα εφαρμόσιμες οδηγίες για το ψήσιμο του ψαριού λοιπόν:

→ 1. Ζητάμε από τον ψαρά να μας καθαρίσει το ψάρι! Σήμερα, στα σούπερ μάρκετ όπως και στη λαϊκή και οι έμποροι καθαρίζουν το ψάρι που θέλουμε να αγοράσουμε, χωρίς επιπλέον δική μας οικονομική επιβάρυνση.

→ 2. Αν αγοράσουμε κατεψυγμένο ψάρι, το αφήνουμε να ξεπαγώσει, αλλά όχι εντελώς! Το βουτάμε ολόκληρο μέσα σε κρύο νερό στη γούρνα του νεροχύτη για να το καθαρίσουμε και έτσι δεν κολλάνε τα λέπια στο τοίχωμα της κουζίνας. Μετά το ξελέπισμα, ανοίγουμε μια σχισμή στο πλάι του ψαριού και τραβάμε τα εντόσθια, ξεκινώντας από τα βράγχια. Επειδή είναι ελαφρώς παγωμένα ακόμη, τα εντόσθια βγαίνουν με μία κίνηση! Επίσης, αν το ψάρι είναι μεγάλο και δεν ξεκολλάνε εύκολα τα βράγχια από το σώμα, τα ψαλίδι της κουζίνας μας λύνει τα χέρια, καθώς κόβουμε μ’ αυτό ό, τι μας δυσκολεύει.

→ 3. Χαράζουμε τα ψάρια που ζυγίζουν πάνω από 300γρ, από το κεφάλι μέχρι την ουρά, παράλληλα με τη ράχη τους στο πιο παχύ μέρος τους για να ψηθούν ομοιόμορφα.

→ 4. Αλατίζουμε ελαφρά όλο το ψάρι, από το κεφάλι μέχρι την ουρά, μέσα στην κοιλιά και μέσα στο χάραγμα που τυχόν κάναμε και το βάζουμε στο ψυγείο για ένα τέταρτο, για να «πιάσει» το αλάτι και παράλληλα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C στο γκριλ.

→ 5. Στο ταψί που βάζουμε το ψάρι, ρίχνουμε και ελάχιστο νερό και προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο ακόμα κατά τη διάρκεια του ψησίματος.  Έτσι δεν κολλάει το ψάρι στο ταψί ούτε λερώνεται ο φούρνος από το ψήσιμο.

→ 6. Βάζουμε το ταψί στο πάνω μέρος του φούρνου. Ύστερα από 10', με ένα πιρούνι, ανασηκώνουμε το ψάρι στο σημείο που το χαράξαμε. Αν ξεκολλάει εύκολα το ψαχνό από το κόκαλο και δεν έχει ίχνος αίματος, τότε είναι ψημένο από αυτήν την πλευρά και το γυρίζουμε να ψηθεί και από την άλλη. Ύστερα από άλλα 10΄ με τον ίδιο τρόπο ελέγχουμε το ψήσιμο και το σερβίρουμε αμέσως σε μια πιατέλα (γιατί το ψήσιμο συνεχίζεται αν το αφήσουμε στο ταψί από τη θερμότητα που έχει αποθηκευτεί σ’ αυτό με συνέπεια το ψάρι να παραψηθεί και να χάσει τα υγρά του) και περιχύνουμε με λαδολέμονο και τα αρωματικά της αρεσκείας μας (ρίγανη, δεντρολίβανο, ξύσμα λεμονιού κ.α.)

→ 7. Ο φούρνος δεν χρειάζεται καθάρισμα και αν πλύνουμε αμέσως το ταψί, δεν το τρίβουμε καθόλου!

Άννα Φιλιζιώτου

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ