Λαχανοντολμάδες: 2 νηστίσιμες συνταγές

0
 
Εάν οι λαχανοντολμάδες γίνονται νηστίσιμοι; Και βέβαια γίνονται.
Και με νηστίσιμη μπεσαμέλ μάλιστα! 
 
Ιδού 2 χαρακτηριστικές συνταγές:
 
 
 
 
 
 
 
Συνταγή 1η – με νηστίσιμη μπεσαμέλ:
 
Υλικά:
-1 μεγάλο λάχανο,
-1/2 λεμόνι,
-1 φέτα ξερό ψωμί,
-2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
-1/2 κιλό ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι,
-1/2 κ.γλυκού ρίγανη,
-1 κ.γλυκού ξερό δυόσμο,
-1/4 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
-αλάτι, 
-μαύρο πιπέρι,
-λεμόνι, 
-λάδι.

 
Για τη Μπεσαμέλ:
-6 κ. σούπας αλεύρι,
-1 φλ. ελληνικού καφέ λάδι,
-ζωμό από το λάχανο,
-αλάτι, πιπέρι.

 
Εκτέλεση:
Βάζουμε το λάχανο σε μια βαθιά κατσαρόλα, το σκεπάζουμε όλο με νερό, βάζουμε μέσα μισό λεμόνι και την φέτα από το ψωμί (αυτό το κάνουμε για να μη μυρίζει) και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το λάχανο
.
Βγάζουμε το λάχανο από το νερό στραγγίζοντας το και το βάζουμε στην άκρη να κρυώσει.
Στραγγίζουμε το νερό μέσα σε ένα μπολ και το βάζουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, ρίχνουμε το ρύζι το όποιο έχουμε καθαρίσει, τη ρίγανη, το δυόσμο, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά να λαδωθεί όλο το ρύζι.
Έπειτα ρίχνουμε 2-3 κουτάλες από το ζωμό του λάχανου ανακατεύουμε και αποσύρουμε από το μάτι.
Περνάμε ένα φύλλο από το λάχανο, κόβουμε το χόνδρο και έπειτα αν είναι πολύ μεγάλο το φύλλο το κόβουμε στην μέση, βάζουμε μια κουταλιά της σούπας στη μέση του φύλλου, γυρνάμε προς τα μέσα τις 2 άκρες και ρολλάρουμε το ρύζι πάνω στο φύλλο να γίνει σαν σαρμαδάκι.
Βάζουμε κατόπιν το λαχανοντολμά σε ένα ταψί και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει το ρύζι.
Ραντίζουμε έπειτα τους λαχανοντολμάδες με λάδι, λεμόνι κι αλατοπιπέρο και βάζουμε το ταψί στον φούρνο για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
 
Μπεσαμέλ:
Βάζουμε το αλεύρι και  το λάδι σ' ένα κατσαρολάκι, το ανακατεύουμε και το βάζουμε στην φωτιά.
Μόλις δε αρχίζει να βράζει και αλλάξει χρώμα (αρχίζει να χρυσίζει), ρίχνουμε με μια κουτάλα τον ζωμό από το λάχανο στους λαχανοντολμάδες (περίπου 5 κουτάλες θα χρειαστείτε για αυτή την  ποσότητα – δεν πρέπει το μείγμα να είναι σφικτό πρέπει να είναι σαν κρέμα – απαλό).
 
(στο blog η εκτέλεση της συνταγής συνοδεύεται βήμα-βήμα κι από σχετικές – πολύ βοηθητικές φωτογραφίες). 
 
 
Συνταγή 2  –  η 'κρητική':
 
Υλικά:
 
-1 λάχανο,
-3 κούπες ρύζι γλασέ,
-2/3 της κούπας λάδι για το γεμίδι και ½ της κούπας  ακόμα για την κατσαρόλα,
-1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι,
-1 μάτσο άνηθο,
-½  ματσάκι  μαϊντανό,
-3 ώριμες ντομάτες τριμμένες,
-½ της κούπας νερό,
-½  κ.γ κύμινο.
 
Για τη σάλτσα:
-Χυμό από 2 λεμόνια,
-3 κ. σούπας αλεύρι,
-1 κούπα νερό,
-Αλάτι – πιπέρι, 
-2 κ.σούπας λάδι.
 
Κόβουμε την καρδιά από το λάχανο και το βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει.  Το αφήνουμε λίγο με κλειστό το καπάκι και το γυρίζουμε από την άλλη (έτσι σιγά σιγά θα ανοίξουν τα φύλλα του και ταυτόχρονα θα ζεματιστούν για να μπορέσουμε να τα τυλίξουμε). Παίρνουμε και κόβουμε τα ζεματισμένα πλέον φύλλα σε κομμάτια.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το λάδι, τις τριμμένες ντομάτες, τον άνηθο και το μαϊντανό ψιλοκομμένους, το τριμμένο κρεμμύδι, τη ½ της κούπας νερό,  το ρύζι, αλάτι και ½ κ.γ κύμινο.
Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες, βάζουμε στην κατσαρόλα τη ½ κούπα λάδι και τους  τοποθετούμε μέσα, στη σειρά.
Όταν τελειώσουμε, βάζουμε λίγο νερό στη λεκάνη που είχε τα υλικά μας και το ρίχνουμε στους λαχανοντολμάδες μας. Αν δεν τους σκεπάζει το νερό προσθέτουμε μέχρι να καλυφθούν (αλλιώς δεν θα ψηθούν).
Βάζουμε επάνω τους ένα πιάτο κλείνουμε το καπάκι και του βάζουμε στο μάτι . Μόλις βράσουν χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά (θα δοκιμάσουμε να δούμε εάν είναι ψημένοι).
Αφού ψηθούν τους συγκρατούμε με το πιάτο να μην πέσουν και ρίχνουμε το ζουμάκι της κατσαρόλας σε μια μικρότερη βάζοντάς το να βράσει.
Ταυτόχρονα χτυπάμε σε μπολ  το αλεύρι με το χυμό των λεμονιών, τις 2κ.σ. λάδι, το αλεύρι και λίγο αλάτι και μόλις βράσει το ζουμάκι που βάλαμε στην κατσαρόλα τα ρίχνουμε μέσα, ανακατεύοντας γρήγορα να μη σβολιάσει. Όταν δέσει η σάλτσα μας σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες με μπόλικη σάλτσα επάνω και λίγο τριμμένο πιπέρι.
Είναι πεντανόστιμοι!
 
 
 
 
 
Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ