Νηστίσιμο παστίτσιο: κι όμως γίνεται!

0

Για τους φίλους του παστίτσιου, η Σαρακοστή δεν αποτελεί απαραίτητα …εμπόδιο! Κι αυτό γιατί μπορούμε να φτιάξουμε ένα γευστικότατο παστίτσιο χρησιμοποιώντας ένα απόλυτα φυσικό προϊόν, τη σόγια – σε αντικατάσταση του κιμά.

Η συνταγή για νηστίσιμο παστίτσιο λοιπόν:
Υλικά
Για τα μακαρόνια:
– 1 πακέτο  μακαρόνια  ν. 2 για παστίτσιο
– Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο
– Αλάτι
– Λίγη πάπρικα
– Λίγη φρυγανιά για το πασπάλισμα του ταψιού και της μπεσαμέλ
Για τον κιμά:
– 1 πακέτο κιμά σόγιας
– 3 μεγάλα κρεμμύδια
– 3 σκελίδες σκόρδο
– 2 πράσινες  πιπεριές
– 4 ώριμες ντομάτες
– 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
– 5 μπαχάρια
– 1 ξύλο κανέλλα
– Αλάτι-πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
– 1,5 κ. πατάτες
– 1 κ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
– 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
– Αλάτι
Εκτέλεση:
Βήμα 1ο. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, σουρώνουμε, ανακατεύουμε με την πάπρικα και το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα μισά σε λαδωμένο και πασπαλισμένο με τριμμένη φρυγανιά ταψί.
Βήμα 2ο. Βράζουμε 10 λεπτά τον κιμά, αφήνουμε να κρυώσει, σουρώνουμε, ξεβγάζουμε και ξανασουρώνουμε  καλά.
Εν τω μεταξύ, τσιγαρίζουμε ελαφρά  στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές -όλα ψιλοκομμένα-, προσθέτουμε τη σόγια, την κανέλλα, το μπαχάρι, σβήνουμε με τις ντομάτες -ψιλοκομμένες κι αυτές- και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά και να πιουν τα υγρά τους. Απλώνουμε τον κιμά πάνω από τα μακαρόνια και τα καλύπτουμε με τα υπόλοιπα.
Βήμα 3ο. Για τη μπεσαμέλ, βράζουμε τις πατάτες σε καλά αλατισμένο νερό, τις σουρώνουμε χωρίς να πετάξουμε το ζουμάκι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το μοσχοκάρυδο και τις λιώνουμε με το ραβδομπλέντερ. Αν είναι πολύ σφιχτή η μπεσαμέλ την αραιώνουμε με λίγο από το ζουμάκι  που κρατήσαμε και την περιχύνουμε πάνω από τα μακαρόνια.
Βήμα 4ο και τελευταίο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 30΄, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
Καλή απόλαυση!
Άννα Φιλιζιώτου
Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ