Νηστίσιμα Μπιφτέκια: 3 συνταγές

0
'Μπιφτέκια νηστίσιμα'. Στο πρώτο άκουσμα ηχεί κάπως παράδοξο καθώς τα μπιφτέκια τα έχουμε συνδέσει -απόλυτα λογικά- με τον κιμά. Κι όμως υπάρχουν νηστίσιμα μπιφτέκια και μάλιστα είναι νοστιμότατα – ιδανικά για την περίοδο της Σαρακοστής και γενικότερα για κάθε περίοδο νηστείας.
Παραθέτουμε λοιπόν 2 χαρακτηριστικές συνταγές – η μία μάλιστα είναι άλαδη!
 
 
1η ΣΥΝΤΑΓΗ (μοναστηριακή)
 
Υλικά:
-3 κουταλιές ελαιόλαδο
-5 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα φρέσκα
-1/2 φλ. αρακάς
-1 τριμμένο καρότο
-2 φλ. αλεύρι
-1 κουτάκι μπύρα η 1 κουταλακι μπεκιν παουτερ
-1 μικρή βρασμένη πατάτα
-αλάτι
-πιπέρι
-δυόσμος, ρίγανη (προαιρετικά)
 
Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνουμε τις 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε τον αρακά, τα κρεμμυδάκια και το καρότο.
2. Βάζουμε το αλεύρι με τη μπύρα σε μπωλ κι ανακατεύουμε να γίνουν χυλός.
3. Στο χυλό προσθέτουμε τα σωταρισμένα λαχανικά, την πατάτα και τα μπαχαρικά με τα μυρωδικά.
4. Ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε μπιφτέκια.
5. Με το υπόλοιπο λάδι αλείφουμε ένα ταψάκι και ψήνουμε τα μπιφτέκια στους 180 βαθμούς, να ροδίσουν.
 
Πηγή:  agioritikovima
 
 
 
2η ΣΥΝΤΑΓΗ (χωρίς λάδι)
 
Υλικά:
-4 πατάτες
-3 κρεμμύδια
-3 καρότα
-1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα στο μούλτι
-λίγο δυόσμο
-λίγο μαϊντανό
-αλάτι, πιπέρι, κύμινο
-τριμμένη φρυγανιά (όση χρειαστεί)
 
Προαιρετικά :
-ψωμάκια χάμπουργκερ
-κέτσαπ, μουστάρδα
-μαρούλι
 
Εκτέλεση:
1. Βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
2. Τα στραγγίζουμε, τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τα βάζουμε στο μούλτι μαζί με τα μπαχαρικά μέχρι να λιώσουν (μπορούμε να τα λιώσουμε και με ένα πιρούνι).
3. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα οποία επίσης έχουμε τρίψει στο μούλτι, τα καρύδια και λίγη τριμμένη φρυγανιά (τόση ώστε το μίγμα να σφίξει και να μπορεί να πλάθεται).
4. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει, πλάθουμε προσεκτικά τα μπιφτέκια και τα περνάμε πάλι από τη φρυγανιά πάνω κάτω.
5. Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
 
*Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση, βάζουμε λίγο κέτσαπ, μαρούλι, το μπιφτέκι, λίγη μουστάρδα και σκεπάζουμε με το άλλο ψωμάκι.
**Στα λαχανικά μπορούμε να προσθέσουμε και αρακά, καλαμπόκι.
 
Πηγή:  Kozanimedia  (απ' όπου και η photo)
 
 
3η ΣΥΝΤΑΓΗ (φούρνου)
 
Υλικά:
-4 πατάτες
-3 καρότα
-2 κρεμμύδια
-λίγο δυόσμο
-πιπέρι
-αλάτι
-τριμμένη φρυγανιά

Εκτέλεση:

 

 

 

1. Βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα μεχρι να μαλακώσουν και να λιώνουν με το πιρούνι.
2. Στο νερό να έχουμε βάλει αλάτι και πιπέρι.
3. Τα χτυπάμε στο μούλτι μαζί με τα μπαχαρικά και λίγη τριμένη φρυγανιά.
4. Αφού κρυώσει το μίγμα (εκτός ψυγείου), πλάθουμε κεφτεδάκια με τα χέρια μας και τα περνάμε πάλι απο τη φρυγανιά.
5. Τα βάζουμε σε αντικολλητικο χαρτί στο ταψί και στο φούρνο στο γκρίλ στους 200 C για 30 λεπτά περίπου.
 
Πηγή:  diatrofikaialla
 
 
 
 
Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ