Γρανίτα λεμόνι: ιδανική για το καλοκαίρι

0
 
 Η γρανίτα λεμόνι αποτελεί μία ιδανική επιλογή για να δροσιστεί όλη η οικογένεια τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
Τα μεγάλα της πλεονεκτήματα είναι, τόσο η ευκολία στην παρασκευή της όσο και το γεγονός ότι δεν απαιτεί ιδιαίτερα υλικά – άλλωστε μερικά λεμονάκια υπάρχουν πάντα κάπου, μέσα σε κάθε ελληνική κουζίνα!
 
 

Παρουσιάζουμε λοιπόν 2 κλασικές συνταγές για ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά του καλοκαιριού:

 

 
η  Σ υ ν τ α γ ή :
 
Υλικά:
 
-125 γρ. ζάχαρη,
-600 γρ. νερό,
-ξύσμα και χυμός 3 λεμονιών (κατά προτίμηση βιολογικών),
-ροδέλες λεμονιού για τη διακόσμηση.
 
Εκτέλεση:
 
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο το νερό, τη ζάχαρη και το ξύσμα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μετά βράζουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, το αφήνουμε να κρυώσει και το στραγγίζουμε.
Το βάζουμε σε μεταλλικό μπολ, το σκεπάζουμε και κατόπιν το τοποθετούμε στην κατάψυξη για περίπου 2 ώρες, μέχρι να πήξει ελαφρά.
Βγάζουμε τη γρανίτα από την κατάψυξη, τη χτυπάμε στο μπλέντερ ή με τον αυγοδάρτη ή την ανακατεύουμε με πιρούνι και τη βάζουμε πάλι στην κατάψυξη να πήξει.
Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται 1-2 φορές ακόμη, για να αφρατέψει η γρανίτα και να μη δημιουργηθούν κρύσταλλοι.
Στη συνέχεια βάζουμε τη γρανίτα στην κατάψυξη, την αφήνουμε να παγώσει για 5-6 ώρες και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Πριν σερβίρουμε τη γρανίτα λεμόνι, την αφήνουμε 10 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου και την ανακατεύουμε με πιρούνι ή με τον αυγοδάρτη, για να γίνει σπυρωτή.
Σερβίρουμε σε ψηλά ποτήρια και γαρνίρουμε με ροδέλες λεμονιού.
 
*Πηγή:  sintagesmamas.gr
 
 
2 η  Σ υ ν τ α γ ή :
 
Υλικά:
 
3  1/2  φλυτζάνια τσαγιού νερό,
-2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη,
-1 φλυτζάνι τσαγιού χυμό λεμονιού,
-1  1/2  φύλλο ζελατίνας.
 
Εκτέλεση:
 
Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας στο νερό να λειώσουν.
Βάζουμε να βράσει το νερό με τη ζελατίνα και τη ζάχαρη για 5 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού.
Τοποθετούμε το μίγμα γρανίτας στο ειδικό δοχείο παγωτού στην κατάψυξη.
Όταν αρχίζει να πήζει η γρανίτα, τη βγάζουμε και τη χτυπάμε στο μπλέντερ ή με τη ρόδα των αυγών.
Ξαναβάζουμε τη γρανίτα λεμόνι στο δοχείο παγωτού και την αφήνουμε στην κατάψυξη να παγώσει.
Μπορούμε να τη διατηρήσουμε πολλές μέρες στην κατάψυξη – χρειάζεται όμως να την ξαναχτυπάμε κάθε φορά που θα τη σερβίρουμε, για να είναι αφράτη.
 
*Πηγή:  ''Σαρακοστιανά" – εκδόσεις Ακρίτα
 
 
Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ