Γαλοπούλα με μακαρόνια: μια πιο oriental εκδοχή!

0

H παρανόηση που συνήθως γίνεται με τη γαλοπούλα είναι ότι τρώγεται μόνο τα Χριστούγεννα. Κι όμως η γαλοπούλα είναι ένα νόστιμο και υγιεινό "λευκό" κρέας που κυριαρχεί βέβαια στο τραπέζι των Χριστουγέννων, είναι εξαιρετικό ωστόσο και για οποιαδήποτε άλλη περίοδο.

Η συνταγή που ακολουθεί λοιπόν, αφορά ένα υπέροχο πιάτο με μπουτάκια γαλοπούλας και μακαρόνια – με "ανατολίτικες" αποχρώσεις  και είναι ιδανική τόσο για το καθημερινό όσο και για το Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι. 

 

Υλικά για 4 κανονικές μερίδες:

– 2 μπούτια γαλοπούλας (περίπου 1 κιλό συνολικά),

– ¾ του πακέτου μακαρόνια,

– Ένα πορτοκάλι χωρίς τη φλούδα του,

– 2 γαρύφαλλα (ένα γαρύφαλλο για κάθε μπούτι γαλοπούλας),

– 2 φύλλα δάφνης,

– 3 ολόκληρα δόντια σκόρδου,

– Χυμός ενός λεμονιού,

– Πάπρικα,

– Αλάτι,

– Πιπέρι φρεσκομμένο,

– Κάρδαμο,

– Ελάχιστο λάδι για να αλειφτεί ο πάτος της χύτρας,

– Κάρυ,

– Ελάχιστο Κόλιανδρο τριμμένο,

– 3 κουταλιές της σούπας ξύδι ή μισό κρασοπότηρο κόκκινο κρασί,

– 1 ποτήρι νερό,

– 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μέλι.

 

Εκτέλεση:

Αρχικά βγάζουμε το δέρμα της γαλοπούλας. Θα είναι τόση η νοστιμιά του κρέατος και του ζωμού, που πραγματικά δεν θα χρειάζεται περισσότερο λίπος.

Αλατοπιπερίζουμε τα μπουτάκια και τσιγαρίζουμε καλά σε μια χύτρα με ελάχιστο λάδι.

Αφού τσιγαριστούν, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στη χύτρα εκτός από τα μακαρόνια. Δηλαδή τα μπαχαρικά, το ξύδι ή κρασί, το μέλι, το χυμό λεμόνι, τα σκόρδα και το πορτοκάλι σε 3-4 ροδέλες ή σε μικρά μικρά κυβάκια.

Βράζουμε τα μπουτάκια για 25΄ το πολύ, σε κλειστή χύτρα με ελάχιστο νερό – το πολύ ένα ποτήρι του νερού.

Μετά τα 25΄, ανοίγουμε τη χύτρα, βγάζουμε τα μπουτάκια σε πιατέλα και αδειάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα τα μπαχαρικά, τα σκορδάκια και το πορτοκάλι ροδέλες που έχουν μείνει στο ζουμί. Αν το πορτοκάλι ήταν ψιλοκομμένο τότε το σερβίρουμε και αυτό με τη γαλοπούλα. Τα δε σκορδάκια είναι ένα γλύκισμα και δεν πετιούνται κατ’ ανάγκη.

Στο όσο ζουμί έχει μείνει, ρίχνουμε 1 λίτρο νερό ακόμη και λίγο αλάτι για να βράσουμε τα μακαρόνια. Αφού κοχλάσει το νερό, αδειάζουμε στην χύτρα τα μακαρόνια και ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν. Αν δούμε πως το νερό λιγοστεύει, προσθέτουμε σταδιακά λίγο λίγο νεράκι από το βραστήρα μας για να ολοκληρωθούν τα μακαρόνια. Προσοχή να μην το παρακάνουμε με το νερό και γίνει σαν σούπα. Αυτά τα μακαρόνια δεν προορίζονται για σούρωμα, γιατί δεν θέλουμε να πετάξουμε ούτε σταγόνα αυτού του ζωμού στο νεροχύτη! Βράζουμε όσο χρειάζεται προσέχοντας μην μαλακώσουν υπερβολικά τα μακαρόνια και ωσότου πιούν το νερό τους.

Σερβίρουμε τα μακαρόνια και δίπλα τους από ένα μπουτάκι γαλοπούλας για κάθε πιάτο.

Το αποτέλεσμα είναι ένα φαγητό λουκούμι, με υφή που κολλάει στη γλώσσα

 

Πρακτικά Tips:

Tip 1:  Συνοδεύουμε με ελαφρά αλατισμένη και τριμμένη μυζήθρα.  Δεύτερη εναλλακτική: παρμεζάνα για πιο γλυκό αποτέλεσμα. Αποφεύγουμε τα πολύ αλμυρά τυριά γιατί το φαγητό από μόνο του έχει μεστή γεύση.

Tip 2:  Συνοδεύουμε με λευκό ή ροζέ κρασί. Αποφεύγουμε το κόκκινο, το οποίο συνοδεύει συνήθως τα κρέατα.

Tip 3:  Περίπου ¾ του πακέτου μακαρόνια χρειάζονται για να συνοδεύσουν 2 μπούτια γαλοπούλας. Αλλά αν είμαστε μακαρονάδες, βάζουμε ένα ολόκληρο πακέτο και ό,τι περισσέψει το τρώμε την άλλη μέρα με τυράκι!

Tip 4:  Αποφεύγουμε να βράζουμε πουλερικά και κρέας σε πολύ νερό, γιατί φεύγει όλη η νοστιμιά τους.

Tip 5:  Μπορούμε να ζητήσουμε από τον χασάπη να μας ξεκοκκαλίσει τα μπουτάκια ή και να τα κόψει στα δύο, προκειμένου να διευκολυνθούμε στο κόψιμο-σερβίρισμα σε πιο μικρές μερίδες.

 

A. Z.

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ