Ένα αυγό – 1000 τρόποι απόλαυσης!

0

Το αυγό  (ή αβγό όπως θεωρείται ορθότερο να γράφεται) έχει μια εξέχουσα θέση στη διατροφή μας. Εκτός από την πολύ πλούσια σε διατροφική αξία σύνθεσή του, αποτελεί μια τροφή που υπάρχει πάντα στο ψυγείο μας και είναι εύκολη και γρήγορη στην προετοιμασία.

Ένα μέτριο σε μέγεθος αβγό θα μας δώσει περίπου 70 θερμίδες, πρωτεϊνες, σίδηρο και βιταμίνες και θα εμπλουτίσει τον οργανισμό μας με ασβέστιο, σελήνιο και φώσφορο.

Βραστό ή τηγανητό, ομελέτα ή σε σάντουιτς, το απολαμβάνουμε με διάφορους τρόπους, μερικούς από τους οποίους θα περιγράψουμε παρακάτω.

1) Το τέλειο μελάτο: “Μα τί μας λες τώρα, δεν ξέρουμε να βράζουμε ένα αβγό;!”  … κι όμως, προς μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η τεχνική του “τέλειου μελάτου” δεν είναι ευρέως γνωστή, οπότε τη μοιραζόμαστε μαζί σας:

Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε αρκετό νερό (τόσο ώστε να σκεπάζει ολόκληρο το αβγό ή τα αβγά), προσθέτοντας μερικές σταγόνες ξύδι και λίγο αλάτι, που προφυλάσσει τα αβγά από το σπάσιμο. Μόλις το νερό κοχλάσει, βυθίζουμε τα αβγά και μετράμε (κατά προτίμηση με ηλεκτρονικό χρονόμετρο) για μέτρια σε μέγεθος αβγά: 6 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα. Για μεγαλύτερα αβγά προσθέτουμε 10 δευτερόλεπτα στο χρόνο βρασμού. Στη συνέχεια ξεβγάζουμε με κρύο νερό και σερβίρουμε. Προσοχή: έχει σημασία να τοποθετήσουμε τα αβγά μετά το βράσιμο του νερού, διότι ο χρόνος βρασμού του νερού διαφέρει ανάλογα με την ποσότητά του. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνει πάντα το μελάτο αβγό. “Δεν έτυχε. Πέτυχε!”.

2) “Eggs & Bacon” – Το τυπικό εγγλέζικο πρωινό: σε αντικολλητικό τηγάνι καλά ζεσταμένο, τοποθετούμε τις φέτες του μπέικον, γυρίζοντάς τις λίγο να ψηθούν από όλες τις πλευρές. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, “σπάμε” τα αβγά, σημαδεύοντας να προσγειωθούν πάνω στο μπείκον και σκεπάζουμε αμέσως ερμητικά το τηγάνι με διαφανές καπάκι. Το μόνο λίπος που θα επιβαρυνθούμε είναι αυτό που θα μας αφήσει το bacon. Δεν προσθέτουμε τίποτα άλλο. Η πάνω μεριά του αβγού θα ψηθεί στον ατμό. Είναι έτοιμο μόλις ασπρίσει από πάνω. Σερβίρουμε πάνω σε μία φέτα φρυγανισμένο ψωμί του τοστ.

3) Η ελαφριά φουρτάλια: η ανδριώτικη φουρτάλια είναι μια ομελέτα με πατάτες και λουκάνικα. Μία εύκολη παραλλαγή της, που την κάνει πιο ελαφριά και πιο ολιγοθερμιδική, είναι να αντικαταστήσουμε τα λουκάνικα με λαχανικά. Κρεμμύδια, πιπεριές, μανιτάρια, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, ότι έχουμε στο ψυγείο.

Εκτέλεση: κόβουμε 2-3 πατάτες σε ροδέλες και τις τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ηλιέλαιο. Τις γυρίζουμε και μόλις έχουν ροδίσει από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά, λίγο νερό, αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε ώστε να μαλακώσουν στον ατμό τους.  Παράλληλα, σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε 5-6 αυγά και προσθέτουμε: μισή κουταλιά αλεύρι, μισή κουταλιά ζάχαρη, λίγο γάλα και ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο. Όταν τα λαχανικά και οι πατάτες είναι έτοιμα, τα αναποδογυρίζουμε μέσα στο μπωλ με τα χτυπημένα αβγά, ανακατεύουμε ελαφρά να αναμιχθούν όλα τα υλικά μας και μετά όλα μαζί τα ξαναρίχνουμε στο τηγάνι και σκεπάζουμε. Η φουρτάλια μας χρειάζεται περίπου 5 λεπτά πριν τη γυρίσουμε να ψηθεί και από την άλλη μεριά. Το γύρισμα της φουρτάλιας γίνεται εύκολα αν καπακώσουμε την πάνω μεριά με ένα μεγάλο πιάτο και αναποδογυρίσουμε το τηγάνι πάνω σε αυτό. Στη συνέχεια αφήνουμε τη φουρτάλια να ξαναγλυστρήσει μέσα στο τηγάνι, με την ψημένη πλευρά από πάνω. Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί από πάνω και απολαμβάνουμε ελαφριά νοστιμιά.

Αβγά χτυπητά, αβγά ομελέτα, αβγά benedict, αβγά ποσέ, αβγά γεμιστά, αβγά σαλάτα… αμέτρητοι ακόμα τρόποι να τα απολαύσουμε. Καλή όρεξη – όμως… προσοχή στη χοληστερίνη!

Πηγή:  www.coucou.gr

 

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ