ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ — 07 November 2013
 
Γιατί Εκμέκ με τσουρέκι;
Γιατί το αυθεντικό εκμέκ της Μικράς Ασίας φτιάχνεται με ένα είδος ψωμιού που πλησιέστερό του είναι το τσουρέκι. Αυτό το πρότυπο προσπαθούν να μιμηθούν και οι συνταγές που βάζουν φρυγανιά για βάση του εκμέκ.

 
 
 
Υλικά για 1 μικρό παραλληλόγραμμο ταψάκι:
-6-8 φέτες τσουρέκι,
-Λίγη κανέλλα σε σκόνη,
-(προαιρετικά) 50-80 γρ κουβερτούρα τριμμένη ή αραιωμένη με ελάχιστο γάλα,
-(προαιρετικά) τριμμένη αμυγδαλόψιχα περίπου 100 γρ.
 
Για την κρέμα μαστίχας:
-6 φλιτζάνια γάλα,
-3 αυγά,
-1 φλιτζάνι ζάχαρη,
-1 κουταλιά κορν φλάουρ,
-6 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό,
-1 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη,
-1 βανίλια.
 
Για το σιρόπι:
-2 φλιτζάνια ζάχαρη,
-1 ½ κούπα νερό,
-1 ξυλάκι κανέλα,
-2 γαρύφαλλα,
-Φλούδα ενός λεμονιού.

Για το γαρνίρισμα:

-2 φάκελοι φυτική σαντιγύ (συν 400 ml γάλα που θα χρειαστούμε για το χτύπημα της σαντιγύ) ή έτοιμη σκόνη για σαντυγί που χτυπάμε σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος,

-Άχνη για τη σαντυγί (ανάλογα με το πόσο γλυκιά τη θέλουμε),

-Αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά καβουρντισμένο),

-Ελάχιστη κανέλλα σκόνη για ομορφιά (η κανέλλα του ταιριάζει γευστικά αλλά είναι πανεύκολο να παραπέσει και να μοιάζει κακόγουστο στο μάτι).

 

Εκτέλεση:

Απλώνουμε το τσουρέκι στο ταψάκι μας και το βάζουμε στο φούρνο για λίγο μέχρι να ροδίσει.
Όταν βγεί, απλώνουμε πάνω στο ζεστό τσουρέκι την τριμμένη κουβερτούρα ή τη ραντίζουμε με την παχύρευστη κουβερτούρα που λιώσαμε νωρίτερα σε 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα.
 
Ετοιμάζουμε το σιρόπι σιγοβράζοντας τα υλικά της λίστας για να δέσουν. Όταν πιά σχηματίζονται κόμποι στο σιρόπι αφαιρούμε τα μπαχαρικά και τη φλούδα λεμονιού. Ραντίζουμε τις φέτες του τσουρεκιού με το σιρόπι και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλλα. Για να γίνει πιο μερακλίδικο, μετά το σιρόπι απλώνουμε τριμμένη αμυγδαλόψιχα ή αμύγδαλο φιλέ, το πολύ 100 γρ. για να μην υπερισχύσει γευστικά μέσα στην υπόλοιπη βάση.
 
Ετοιμάζουμε την κρέμα:
Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αυγοδάρτη ή μίξερ για να μη μας σβωλιάσει. Όταν το μείγμα αρχίσει να πήζει αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά, τη μαστίχα και τη βανίλια. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει σκεπάζοντας την με μια πετσέτα για να μην πιάσει κρούστα.
 
Όταν κρυώσει, απλώνουμε την κρέμα μαστίχας πάνω στο τσουρέκι και βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο να σφίξει.
 
Ετοιμάζουμε τη σαντιγύ και γαρνίρουμε το γλυκό. Τέλος πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ που (προαιρετικά) το έχουμε καβουρντίσει και ραντίζουμε (προαιρετικά) με λίγη κανέλλα. Αν μας αρέσει μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αμύγδαλο με φυστίκι Αιγίνης ανάλατο και τριμμένο αλλά μαζί του δε χρησιμοποιούμε την κανέλλα για γαρνίρισμα.
 
 
Και μία Πρακτική Συμβουλή:
Φτιάχνουμε το γλυκό μια μέρα πριν το σερβίρουμε ώστε να προλάβει να μείνει στο ψυγείο και να σφίξει. Αφήνουμε μόνο το γαρνίρισμα με σαντιγύ την τελευταία στιγμή πριν το σερβίρισμα, αν είναι δυνατό.
 
Α. Ζ.
 
 
 
 

Share

About Author

admin

(0) Σχολια αναγνωστων

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ