Καθαρίζουμε τα ζιζάνια του κήπου χωρίς φυτοφάρμακα

0

Αναμφισβήτητα ο καταλληλότερος τρόπος για την αντιμετώπιση των ζιζανίων στον κήπο μας είναι τα φυτοφάρμακα. Σπανίως όμως τα επιλέγουμε στις μικρές γύρω από το σπίτι μας χωμάτινες εκτάσεις καθώς είναι εύκολο να έρθουν σε επαφή μαζί τους τα παιδιά μας που τριγυρίζουν εκεί, αλλά και γιατί πάντα υπάρχει μια επιφύλαξη (το πιθανότερο αδικαιολόγητη) ως προς τις επιπτώσεις τους στην υγεία μας.

Φυσικά, μία άλλη εναλλακτική λύση είναι το παραδοσιακό ξεβοτάνισμα με τα χεράκια μας. Εδώ όμως χρειάζεται χρόνος (καθώς τα ζιζάνια επανεμφανίζονται ταχύτατα) ενώ είναι και μία αρκετά επίπονη διαδικασία.

Μια άλλη λύση όμως, αποδοτική ως προς την αποτελεσματικότητά της αλλά και ωφέλιμη για το έδαφος είναι η ακόλουθη:

Σκεπάζουμε τα σημεία όπου φυτρώνουν οι «ανεπιθύμητοι επισκέπτες» με 5-6 φύλλα εφημερίδας ή χαρτόνι συσκευασίας (εδώ κι ένα φύλλο είναι αρκετό). Εάν παρεμβάλλεται ενδιάμεσα π.χ. κάποιο λουλούδι κάνουμε μία τρύπα στο χαρτόνι ή το στρώμα τον εφημερίδων ώστε αυτό να εξέχει και να λαμβάνει κανονικά την πολύτιμη ηλιακή ακτινοβολία. Τόσο οι εφημερίδες όσο και τα χαρτόνια «πνίγουν» τα ζιζάνια, ενώ παράλληλα επειδή είναι βιοδιασπόμενα προσθέτουν στο έδαφος οργανικές ουσίες που προέρχονται από το χαρτί και το μελάνι.

Είναι μία έξυπνη – πρακτική, αποδοτική (σύμφωνα με όσα λένε και επαγγελματίες κηπουροί) και απόλυτα ακίνδυνη λύση.

 

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ