Ο βασιλικός και οι χρήσεις του

0

 Ο αγαπημένος σε όλους βασιλικός που μας φέρνει στο μυαλό παιδικές θύμησες από το πρεβάζι της γιαγιάς που μοσχοβολούσε ή το χέρι του ιερέα που άγιαζε στην αρχή κάθε μήνα, είναι ένα από τα πλέον διαδεδομένα φυτά στη Ελλάδα. Και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Το ετήσιο αυτό, ποώδες φυτό που έλκει την καταγωγή του από την Ινδία και το Ιράν έχει πολλές και διαφορετικές χρήσεις:

Στη μαγειρική:

Ο βασιλικός αρωματίζει ψητά, βραστά, κοκκινιστά, σούπες κ.τ.λ. ενώ ο συνδυασμός με την ντομάτα σε διαφόρων ειδών σάλτσες (όπως αυτές που προορίζονται για ζυμαρικά) θεωρείται ιδανικός.

Ως θεραπευτικό βότανο:

Το εκχύλισμα βασιλικού θεωρείται ότι βοηθάει στις περιπτώσεις στοματίτιδας και επιχείλιου έρπητα αλλά και στους πονοκεφάλους και τη ναυτία. Παράλληλα, το «τσάι» από βασιλικό θεωρείται ιδιαιτέρως χωνευτικό, διουρητικό καθώς και καταπραυντικό του εντέρου.

Ως εντομοαπωθητικό:

Πρόκειται για μια όχι ιδιαίτερα γνωστή ιδιότητά του καθώς μια γλαστρούλα με βασιλικό μπορεί να κρατήσει μακριά τα ενοχλητικά έντομα όπως τις μύγες και τα κουνούπια. Παράλληλα, τοποθετώντας στις ντουλάπες του σπιτιού μας σακουλάκια που περιέχουν μίγμα από βασιλικό, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και λεβάντα προστατεύουμε τα ρούχα από το σκώρο και μάλιστα μ' έναν απόλυτα φυσικό τρόπο.

Η λειτουργία του βασιλικού ως εντομοπαωθητικό άλλωστε, είναι κι ο βασικός λόγος που οι κηπουροί συνηθίζουν να τον φυτεύουν ανάμεσα στα κηπευτικά ώστε να απομακρύνουν τα επικίνδυνα για την παραγωγή τους έντομα.

Καλλιέργεια:

Μεγαλώνει εξαιρετικά τόσο στον κήπο (σε απόσταση τουλάχιστον 20cm ο ένας από τον άλλο) όσο και σε γλάστρα (όπου και τον απαντάμε στις περισσότερες περιπτώσεις) ή ζαρντινιέρα. Όπως τα περισσότερα φυτά έχει ανάγκη την ηλιοφάνεια και τον αέρα ενώ απαιτείται συχνό πότισμα (καθημερινό τις πολύ ζεστές ημέρες), καθώς και συχνή 'κορφολόγηση' για να φουντώνει. 

 

Χρήσιμα σχετικά links:

http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_qsite7_1_27/04/2010_334735

http://www.vita.gr/html/ent/278/ent.2278.asp

 

 

Το εκχύλισμα βασιλικού δρα ευεργετικά στις περιπτώσεις στοματίτιδας και επιχείλιου έρπητα. Συνιστάται επίσης στις ημικρανίες, τους πονοκεφάλους, την απλή ναυτία και τη ναυτία της εγκυμοσύνης.Το εκχύλισμα βασιλικού δρα ευεργετικά στις περιπτώσεις στοματίτιδας και επιχείλιου έρπητα. Συνιστάται επίσης στις ημικρανίες, τους πονοκεφάλους, την απλή ναυτία και τη ναυτία της εγκυμοσύνης.είναι ετήσιο, ποώδες φυτό και κατάγεται από την Ινδία και το Ιράν
Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ