Κήπος – απλές συμβουλές συντήρησης

0

Ο κήπος είναι μια πραγματική πηγή χαλάρωσης από την πιεστική καθημερινότητα. Γι’ αυτό και πολλοί από εμάς ακόμη κι εάν δεν διαθέτουμε τον απαραίτητο χώρο με χώμα γύρω από το σπίτι μας εκμεταλλευόμαστε οτιδήποτε θα μπορούσε να εξυπηρετήσει (αυλές, μπαλκόνια κ.ο.κ) ώστε να δημιουργήσουμε το δικό μας μικρό πράσινο παράδεισο.

Όμως ο κήπος για να διατηρείται σε καλή κατάσταση απαιτεί και την ανάλογη φροντίδα. Αυτό ακούγεται λίγο δεσμευτικό, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που οι χρόνοι μας είναι περιορισμένοι, δεν είναι όμως. Και το τελικό αποτέλεσμα μας αποζημιώνει και με το παραπάνω για τον κόπο που καταβάλλαμε.

Ιδού λοιπόν μια πρώτη σειρά από απλές και πρακτικές συμβουλές για την προστασία, σωστή συντήρηση αλλά και ανάπτυξη του κήπου μας:

-Δημιουργία φυσικού μυκητοκτόνου: ανακατεύουμε σ΄ ένα λίτρο νερό  1-2 σταγόνες υγρό απορρυπαντικό για τα πιάτα  και μια 1 κουταλιά της σούπας ξύδι η σόδα και ψεκάζουμε από την άνοιξη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού τα λουλούδια μας κάθε 15 μέρες. Το μίγμα αυτό αποτελεί ένα θαυμάσιο φυσικό μυκητοκτόνο που προλαμβάνει την εμφάνιση πολλών ασθενειών.

-Το κάθε δέντρο, θάμνος και λουλούδι θα πρέπει μετά το πρώτο έτος της ζωής του, να κλαδεύεται γενναία μια φορά τον χρόνο. Ωστόσο τα άρρωστα κομμάτια του φυτού, ξερά κλαδιά φύλλα κλπ. πρέπει να απομακρύνονται άμα τη εμφανίση τους, ακόμα κι αν χρειαστεί να …το κουτσουρέψουμε  αρκετά. Ακόμα κι αν δεν είναι η εποχή για κλάδεμα,  αυτός είναι ο τρόπος για να το βοηθήσουμε να αναζωογονηθεί αλλά και για να μην μεταδοθεί η ασθένεια στα φυτά γύρω του.

-Όσο πολύ αγαπούν το δροσιστικό κατάβρεγμα με νερό, κάποια είδη φυτών τόσο καταστροφικό μπορεί να αποβεί για κάποια άλλα. Σε γενικές γραμμές τα φυτά με γυαλιστερά και σκληρά φύλλα αντέχουν το νερό ενώ αυτό το διασκεδαστικό ομολογουμένως καλοκαιρινό …σπορ είναι απαγορευτικό για κακτοειδή, παχύφυτα κι όλα τα φυτά που έχουν φύλλωμα με υφή "βελούδου".

 -Αν για λόγους οικολογικούς ή και γιατί απλά δεν έχουμε τον απαραίτητο χρόνο, παραμελούμε τις ανάγκες των φυτών σε λίπασμα,  καλό είναι να προσθέτουμε τουλάχιστον, περιοδικά, νέο χώμα ή κοπριά τόσο σε αυτά που είναι φυτεμένα στο έδαφος όσο και σ΄ εκείνα που βρίσκονται σε γλάστρες όπως επίσης και να σκαλίζουμε τακτικά το χώμα γύρω από τις ρίζες τους.

-Το παραδοσιακό ποτιστήρι, αν και σαφώς περισσότερο κουραστικό, είναι σίγουρο ότι τα φυτά το προτιμούν από το περισσότερο ξεκούραστο για εμάς λάστιχο και ταυτόχρονα είναι ο τρόπος για να μην χάνονται άσκοπα μεγάλες ποσότητες νερού (ιδιαίτερα σε αυτές τις περιόδους…). Σε κάθε περίπτωση εφόσον χρησιμοποιούμε το λάστιχο καλό θα είναι να μην το ανοίγουμε την παροχή έως το τέρμα αλλά να προσέχουμε ώστε το νερό να τα ποτίζει χωρίς να τα ταλαιπωρεί ή να τα ξεριζώνει. Ιδιαίτερα σε μεγάλα παρτέρια, λαχανικά, δέντρα ή λουλούδια που διαθέτουν τον δικό τους λάκκο ποτίσματος, αφήνουμε το λάστιχο επί αρκετή ώρα ώστε να γεμίσει αργά αργά την περιοχή γύρω από τις ρίζες.

Πηγή: http://www.fytokomia.gr/permalink/4670.html

 

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ