Πως διαλέγουμε το κατάλληλο λάστιχο για τον κήπο μας

0

Αν και το αυτόματο πότισμα προσφέρει σημαντική ευκολία στο πότισμα του κήπου, το "παραδοσιακό'' λάστιχο δεν παύει να έχει τη δική του παρουσία και αξία. Άλλωστε είναι πλέον ιδιαίτερα αναβαθμισμένο σε ποιότητα και διατίθεται σε τόσους διαφορετικούς τύπους που μπορεί να ταιριάξει σε κάθε είδος κήπου και να εξυπηρετήσει κάθε ανάγκη.

Πως όμως διαλέγουμε το κατάλληλο λάστιχο για το δικό μας κήπο;

Κριτήριο 1:

Το είδος του κήπου που έχουμε.

Έτσι, για έναν απλό λουλουδόκηπο επιλέγουμε ένα εξίσου απλό – "κλασικό" λάστιχο διαμέτρου 1/2 '' το οποίο και μπορεί να εξυπηρετήσει μία χαρά τις ανάγκες μας. Αντίθετα για έναν μεγάλο κήπο με δέντρα, επιλέγουμε ένα λάστιχο με μεγάλη διάμετρο (3/4'' ή 5/8''), ικανό να δίνει γρήγορα την απαιτούμενη ποσότητα νερού στις λακκούβες γύρω από τα οπωροφόρα κι άλλα δέντρα μας.

Κριτήριο 2:

Το μέγεθος του κήπου που έχουμε.

Έτσι, εάν έχουμε έναν μεγάλης έκτασης κήπο τότε ίσως χρειαζόμαστε όχι απλά ένα κλασικό – απλό λάστιχο αλλά ένα από τα νέας τεχνολογίας λάστιχα.  Τα βρίσκουμε στα εξειδικευμένα καταστήματα και  είναι κατασκευασμένα από ειδικό υλικό που τα προστατεύει σημαντικά από τα γνωστά "τσακίσματα" που μπορούν να γίνουν κατά τη μεταφορά τους από φυτό σε φυτό και τα οποία σταματούν ή περιορίζουν απότομα τη ροή του νερού, δυσχεραίνοντας την όλη διαδικασία. Φυσικά, τα συγκεκριμένα λάστιχα κήπου είναι ακριβότερα από τα απλά, διευκολύνουν όμως πολύ – ειδικά στο πότισμα μεγάλων κήπων. 

Κριτήριο 3:

Τα χρήματα που θέλουμε να διαθέσουμε.

Αυτό κι εάν είναι σημαντικό κριτήριο!  Εάν πάντως τα οικονομικά μας το επιτρέπουν, καλό είναι να αγοράσουμε ένα καλής ποιότητας λάστιχο ακόμη κι εάν ο κήπος μας δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Θα κρατήσει περισσότερα χρόνια ενώ και η διαδικασία ποτίσματος θα είναι σημαντικά πιο εύκολη.

 

Και μερικά Πρακτικά Tips:

Δεν αφήνουμε ποτέ το λάστιχο του κήπου εκτεθειμένο στον ήλιο μόλις ολοκληρώσουμε το πότισμα. Η συνεχής έκθεση στον ήλιο συντομεύει τη διάρκεια ζωής του. Αντίθετα, μετά το πότισμα φροντίζουμε να το αποθηκεύσουμε σε κάποιο σκιερό σημείο.

Αγοράζουμε κάποιο από τα ειδικά καρούλια για λάστιχα κήπου και το τυλίγουμε εκεί μετά το πότισμα. Με τον τρόπο αυτό και εξοικονομούμε χώρο αλλά και προστατεύουμε το λάστιχό μας. Και βέβαια, ένα καλής ποιότητας λάστιχο τυλίγεται κι αποθηκεύεται ευκολότερα.

Φροντίζουμε να προμηθευόμαστε καλής ποιότητας συνδέσμους που εφαρμόζουν σωστά στο λάστιχό μας. Ο κακής ποιότητας σύνδεσμος δημιουργεί 2 σημαντικά προβλήματα:

– Μας δυσκολεύει πολύ στο πότισμα, και,

– Ευθύνεται για σημαντικές απώλειες νερού – "πονάει" δηλαδή την τσέπη μας.

 

* Image source: Gualberto107 / Freedigitalphotos.net

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ