Φυσικά-οικολογικά φυτοφάρμακα: ιδέες & λύσεις

0

Η προστασία των φυτών μας από τις κάθε είδους αρρώστιες, τους μύκητες και τα ζωύφια, είναι πρωταρχικής σημασίας καθώς όσο κι αν τηρούμε ευλαβικά  τα σχετικά με το κλάδεμα, το πότισμα και τη λίπανσή τους, μια ασθένεια μπορεί να καταστρέψει την προσπάθεια μηνών ή και ετών. 

Η πρώτη και βασική ασπίδα λοιπόν για το συγκεκριμένο κίνδυνο είναι τα φυτοφάρμακα. Οι περισσότεροι ωστόσο αντιμετωπίζουν με αρκετή επιφύλαξη τη χρήση τους κυρίως λόγω της ανασφάλειας που αισθάνονται για τις επιπτώσεις τους στην υγεία.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν από τη μεγάλη δεξαμενή του διαδικτύου, μια σειρά από προτάσεις για ακίνδυνα οικολογικά φυτοφάρμακα πολλά από τα οποία μπορούμε να παρασκευάσουμε οι ίδιοι και τα οποία, σύμφωνα με τους προτείνοντες, μας βοηθούν στην καταπολέμηση των διαφόρων ασθενειών που μπορούν να προσβάλουν τα φυτά μας:

Αναλυτικά:

 

Για τη μελίγκρα:

i. Νερό και σαπούνι:  1 λίτρο νερό και 1 ως 2 κουταλιές υγρό πράσινο ή λευκό σαπούνι μπορεί να δράσει ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της μελίγκρας ύστερα από ένα γενναίο ψέκασμα!

ii. Νερό, σαπούνι και οινόπνευμα:  Η βασική συνταγή είναι 3 μέρη νερό, 1 μέρος φωτιστικό οινόπνευμα (μπλε) και λίγο υγρό πράσινο ή λευκό σαπούνι. Μια άλλη συνταγή είναι 1 λίτρο νερό, 2 κουταλάκια του γλυκού καθαρό οινόπνευμα, 1 κουταλάκι του γλυκού υγρό πράσινο ή λευκό σαπούνι. Και στις δύο περιπτώσεις ψεκάζουμε τακτικά (1-2 φορές την εβδομάδα) τα προσβεβλημένα φυτά και συνεχίζουμε για λίγο καιρό, βλέποντας παράλληλα τα αποτελέσματα (πηγή:  e-flowershop).

 

Για τα σαλιγκάρια:

Το πιο κατάλληλο δόλωμα για να καταπολεμήσουμε τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες είναι η μπύρα – για την οποία και τρελαίνονται. Χρησιμοποιούμε πλαστικά δοχεία και ρίχνουμε μέσα σε αυτά 2-3 δάχτυλα μπύρα. Τα τοποθετούμε σε διάφορα σημεία στον κήπο μας, ειδικά κοντά σε φυτά που δέχονται τις επιθέσεις και φροντίζουμε ν' αδειάζουμε τακτικά τα σαλιγκάρια που παγιδεύονται σε αυτά ώστε να υπάρχει χώρος για τα …επόμενα.

Επίσης, πολύ αποτελεσματικό θεωρείται και το αλάτι. Σκορπίζουμε λίγο αλάτι γύρω από το φυτό (όχι όμως πολύ κοντά στη ρίζα για να μην το κάψουμε) και θα δούμε τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες να… εγκαταλείπουν το φυτό μας.

(πηγή: ygeia-evexia.gr)

 

Για τη μεσογειακή μύγα:

Χρησιμοποιούμε τις κλασικές δακοπαγίδες διαφόρων τύπων που πωλούνται στα εξειδικευμένα καταστήματα (βλέπετε μερικές εδώ και εδώ). Κάνουν εξαιρετική δουλειά.

 

Για τους μύκητες:

Σπρέι σόδας:  

Χρειαζόμαστε:

-1 κουταλιά της σούπας φυτικό έλαιο

-1 λίτρο νερό μη χλωριωμένο

-1 κουταλιά της σούπας ξύδι μηλίτη 

-1 κουταλιά υγρό σαπούνι

-1 1/2 κουταλιά σόδα μαγειρική

Παρασκευή: Βάζουμε στο ψεκαστήρι, το νερό το λάδι και πράσινο σαπούνι. Ανακινούμε καλά ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε ξύδι και μαγειρική σόδα που όλοι έχουμε κάπου στην κουζίνα μας. Ανακινούμε και πάλι καλά και στη συνέχεια με το απόλυτα 'φυσικό' αυτό φυτοφάρμακο ψεκάζουμε τα φυτά μας (πηγή: mixnews).

 

Τα αρωματικά φυτά ως απωθητικά εντόμων και τρωκτικών:

Τα αρωματικά φυτά μπορούν να προστατέψουν τα λαχανικά μας από τα διάφορα έντομα και τρωκτικά που τα προσβάλλουν.

Έτσι:

Ο δυόσμος απωθεί τα μυρμήγκια, τους ψύλλους και τις αφίδες ενώ ταυτόχρονα μπορεί να βελτιώσει το άρωμα και τη γεύση στις ντομάτες – το ίδιο και ο βασιλικός.

Η μέντα απωθεί τα τρωκτικά.

Η λεβάντα διώχνει τους ψύλλους και τους σκόρους, προστατεύει τα φυτά από προσβολές άλλων εντόμων και απωθεί τα σκουλήκια από τα οπωροφόρα δέντρα.

Ο κατιφές προφυλάσσει τις ντομάτες, τις φράουλες, τις μελιτζάνες και τα φασόλια από τους νηματώδεις. Μπορούμε να φυτέψουμε κατιφέδες ανάμεσα στις ντομάτες ή και τις φράουλες. Για καλύτερα αποτελέσματα, τοποθετούμε τον κατιφέ μερικές εβδομάδες αργότερα από τα λαχανικά.

(Πηγή:  aneza.gr)

Ειδικά για τις μελιτζάνες, συχνά οι καλλιεργητές φυτεύουν ανάμεσά τους, μαζί, κατιφέδες και βασιλικούς, οι οποίοι και απομακρύνουν τον τετράνυχο, το έντομο – εχθρό της μελιτζάνας.

 

Κοινοποίηση