Κυκλάμινο: ένα αγριολούλουδο στον κήπο μας

0

Το κυκλάμινο είναι ένα υπέροχο αγριολούλουδο που απαντιέται σε όλη την Ευρώπη και βέβαια στη χώρα μας όπου και συναντάμε 5 διαφορετικά είδη. Τα  άγρια κυκλάμινα έχουν λευκό ή ανοιχτό ροζ χρώμα και αποτελούν τη βάση για τα κυκλάμινα που αγοράζουμε από τα φυτώρια και τ' ανθοπωλεία και τα οποία βρίσκουμε σε μεγαλύτερη γκάμα χρωμάτων.

Ας δούμε λοιπόν τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για την καλλιέργεια και φροντίδα του υπέροχου κυκλάμινου:

 

► Είναι ένα γενικά "απαιτητικό" φυτό που δεν ταιριάζει σ' εσωτερικούς χώρους αλλά κυρίως σ' εξωτερικούς και ιδιαίτερα στον κήπο.

► Ιδανική περίοδος για να τα φυτέψουμε είναι οι αρχές του φθινοπώρου.

► Το κυκλάμινο δεν "αγαπάει" ιδιαίτερα τη ζέστη γι' αυτό και είναι προτιμότερο να το φυτεύουμε σε ημισκιερά σημεία του κήπου μας.

Πότισμα:

Το κυκλάμινο δε χρειάζεται υπερβολές στο πότισμα – πάντως αυτό πρέπει να γίνεται τακτικά και το χώμα να έχει καλή αποστράγγιση ώστε να μη σαπίσουν οι ρίζες του. Εξ' ου και προσέχουμε πολύ να μη λιμνάζει το νερό στο σημείο που το έχουμε φυτέψει – στο χώμα ή τη γλάστρα.

Λίπανση:

Καλό είναι το κυκλάμινο να λιπαίνεται μία φορά την εβδομάδα με το ειδικό υγρό λίπασμα γι' ανθοφόρα που πωλείται στα εξειδικευμένα καταστήματα.

► Φροντίζουμε ν' αφαιρούμε τακτικά τα μαραμένα άνθη του καθώς με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε την ανθοφορία του. 

Ανθοφορία:

Το κυκλάμινο στην "ελεύθερη" εκδοχή του, ως αγριολούλουδο, ανθίζει το φθινόπωρο ενώ στην "εξημερωμένη", στον κήπο μας δηλαδή, κυρίως το χειμώνα.

 

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ