Κλαδευτήρι: απαραίτητο για κάθε κήπο

0
Εάν κάποιος ήθελε να επιλέξει τα 3-4 εργαλεία που θεωρούνται απολύτως απαραίτητα για οποιονδήποτε κήπο, τότε σίγουρα ανάμεσά τους δε θα μπορούσε να λείπει το Κλαδευτήρι. Κι αυτό γιατί απλά, είναι απολύτως απαραίτητο για τις απλές αλλά και τις πιο σύνθετες εργασίες κλαδέματος και διαμόρφωσης τόσο των λουλουδιών, των θάμνων και των σχετικά μικρών φυτών με λιγότερο δυνατό κορμό όσο και των δέντρων όταν πρέπει να αφαιρεθούν τα πιο μικρά κλαδιά τους.
 
Εάν θα θέλαμε να κάνουμε τώρα ένα διαχωρισμό στα είδη κλαδευτηριών που υπάρχουν αυτός θα περιλάμβανε 3 βασικές κατηγορίες:
 
κλαδευτήρι,Gardena,Fiskars
i. Τα απλά-'κλασικά' κλαδευτήρια χειρός:
Πρόκειται για τα μικρά, γνωστά σε όλους κλαδευτήρια που χρησιμοποιούνται για την περιποίηση κυρίως λουλουδιών και μικρών φυτών απ' όπου και αφαιρούνται τα ξερά φύλλα και κλαδιά για να δυναμώσουν. Τα κλαδευτήρια αυτά πρέπει να είναι όσο πιο ελαφρά γίνεται καθώς χρησιμοποιούνται με το ένα χέρι.  
 
μεγάλο κλαδευτήρι,Gardena,Fiskars
ii. Tα κλαδευτήρια μεγάλων κλαδιών:
Είναι πολύ μεγαλύτερα από τα κλασικά, με ιδιαίτερα μακριά χερούλια και λειτουργούν με τη χρήση και των 2 χεριών. Χρησιμοποιούνται για το κόψιμο πιο σκληρών κλαδιών όπου το απλό-μικρό κλαδευτήρι δεν μπορεί να βοηθήσει.
 
iii. Μπορντουροψάλιδα – κλαδευτήρια διαμόρφωσης:
Πρόκειται για μεγάλα κλαδευτήρια-ψαλίδια τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για τον καλλωπισμό και διαμόρφωση των καλλωπιστικών θάμνων και φυτών που περιβάλλουν παρτέρια και εξωτερικά τοιχεία σπιτιών. Στις περιπτώσεις βέβαια αυτές, πλέον προτιμούνται κυρίως τα ηλεκτρικά ή βενζινοκίνητα μπορντουροψάλιδα τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη και μας βοηθούν να δώσουμε στους καλλωπιστικούς θάμνους-φράκτες, επακριβώς το σχήμα που επιθυμούμε.
 
 
Εάν θα θέλαμε, εν κατακλείδι να πούμε τι χρειάζεται σε πρώτη φάση ο 'ερασιτέχνης' κηπουρός (είτε πρόκειται για το απλό-μικρό κλαδευτήρι είτε για τα μεγαλύτερα)  είναι ένα εργαλείο που να είναι ελαφρύ και να κόβει καλά. Εξ' ου και είναι προτιμότερο να δώσει λίγα χρήματα παραπάνω επιλέγοντας κάποιο επώνυμο εργαλείο από το να καταφύγει σε κάποιο φθηνότερο μεν, αλλά που θα τον βασανίζει στην καθημερινή χρήση καθώς θα χρειάζεται ιδιαίτερη πίεση για να κόψει τα κλαδιά, ενώ παράλληλα -ακριβώς επειδή δεν θα κόβει όπως πρέπει- θα τραυματίζει λουλούδια και φυτά δημιουργώντας τις προυποθέσεις για να ξεραθούν σε μεταγενέστερη φάση. 
 
Για να έχουμε τέλος και μία τάξη μεγέθους κόστους, θα πρέπει να πούμε πως ένα απλό-κλασικό επώνυμο κλαδευτήρι που θα κάνει θαυμάσια τη δουλειά του κοστίζει από € 20 έως € 40 περίπου ενώ τα καλά μεγάλα κλαδευτήρια και μπορντουροψάλιδα είναι λίγο πιο ακριβά. 
 
 
 
   
Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ