Κατάλπη: εάν ψάχνεις κάτι διαφορετικό για σκιά στον κήπο

0

Εάν έχεις περάσει ποτέ από την κεντρική πλατεία της Βυτίνας δεν μπορεί παρά να έχεις παρατηρήσει κάποια πανύψηλα δέντρα με πλατιά φύλλα που κάνουν θαυμάσια σκιά. Και σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί τι δέντρα είναι αυτά καθώς δεν θυμίζουν κάποιο από τα γνωστά είδη. Η απάντηση λοιπόν είναι πως πρόκειται για κατάλπεις. Και η αλήθεια είναι πως η Κατάλπη είναι, όντως, ένα μάλλον άγνωστο δέντρο στο ευρύ κοινό παρότι οι ειδικοί σημειώνουν πως έχει κάποια σημαντικά χαρακτηριστικά που ίσως δεν το δικαιολογούν αυτό.

Πιο συγκεκριμένα τα βασικά πλεονεκτήματα της κατάλπης είναι:

– Πρόκειται για δέντρο που μπορεί να φθάσει τα 3 έως 5 μέτρα σε ύψος.

– Έχει πλατιά φύλλα σε σχήμα καρδιάς και κάνει όμορφα λευκά λουλούδια που είναι κόκκινα στο εσωτερικό τους.

– Προσφέρει υπέροχη σκιά γι’ αυτό και φυτεύεται σε ανοιχτά σημεία που της δίνουν τη δυνατότητα ν’ αναπτυχθεί.

– Είναι ένα γενικότερα ανθεκτικό δέντρο.

φύλλα κατάλπης

Όσον αφορά την περιποίηση που απαιτεί από εμάς, αυτή έχει να κάνει βασικά με τα ηλιόλουστα σημεία που πρέπει να τη φυτέψουμε, το καλό κλάδεμα που πρέπει να της κάνουμε όταν πέσουν τα φύλλα της και κυρίως με το συχνό πότισμα που χρειάζεται. Γιατί χωρίς συχνό πότισμα δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει.

Αν θα θέλαμε τώρα να βρούμε και 2 βασικά μειονεκτήματα που έχει η κατάλπη θα λέγαμε πως αυτά είναι:

– Οι καρποί της που θυμίζουν, σε εμφάνιση, φασόλια και το εάν μας αρέσουν ή όχι είναι ένα μάλλον καθαρά υποκειμενικό θέμα και,

– Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα φυλλοβόλο δέντρο κάτι που συνεπάγεται πως όλο το χειμώνα δεν θα μπορούμε ν’ απολαύσουμε τα μεγάλα καταπράσινα φύλλα της.

* Και κάτι τελευταίο: εάν μας αρέσει η κατάλπη αλλά ο χώρος που έχουμε είναι περιορισμένος μπορούμε να τη βρούμε και σε ποικιλία νάνα που είναι ιδανική για μικρούς κήπους. 

→  Μουριά: μία ιδανική επιλογή για να κάνουμε σκιά στον κήπο μας

Κοινοποίηση

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ